Pe urmele victimelor lui Sergiu Băhăian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea casei din Calea Timocului nr. 11, în care  figura oficial domiciliul lui Petrică Captalan
Curtea casei din Calea Timocului nr. 11, în care figura oficial domiciliul lui Petrică Captalan

Cele patru persoane asasinate la comanda omului de afaceri Sergiu Băhăian se încadrau în acelaşi portret robot: semianalfabeţi, sărăntoci, fără rude care să le anunţe dispariţia.„Adevărul“ le-a aflat poveştile. Timişoreanul Petrică Captalan, născut în 1981, a fost una dintre primele victime ale cla- nului interlop condus de Sergiu Băhăianu.

Valentin Şlepac, racolatorul şi ucigaşul timişoreanului Petre Captalan, susţine că era doar un muncitor la firma-fantomă

Citeşte în exclusivitate cine este românul care a supravieţuit clanului Băhăian

Jucătorii Gloriei Buzău, bulversaţi după ce au auzit că patronul lor este un mafiot periculos

CITIŢI ŞI:
Povestea patronului fantomă din Timişoara, care a fost îngropat de viu, la comandă, după ce a dat ţepe de 700.000 de euro

CITEŞTE DESPRE CEL MAI ORIBIL ASASINAT DIN ULTIMII ZECE ANI DIN VESTUL ŢĂRII

Un timişorean a fost ÎNGROPAT DE VIU după ce s-a cuplat la afacerea lui Sergiu Băhăianu

EXCLUSIV/Clanul mafiot al lui Băhăian a lovit şi la Galaţi!

Escrocii au lucrat pentru deputatul Boldea

Clanul lui Corduneanu a santajat o judecătoare şi un procuror din Galaţi

Constanţa: Victimele lui Sergiu Băhăian au sfârşit tragic

Constanţa: Îşi îngropa victimele de vii şi le acoperea cu beton

Constanţa: Băhăian va fi audiat de procurorii constănţeni

Mafiot-şef prins la Bucureşti

Regizorul-morţii i-a ţepuit şi pe actorii

Ioan Vivi Fizidean îşi aşteaptă sentinţa pentru dosarul în care este acuzat de înşelăciune

Arad: Clanul lui Uţu Rohozneanu a determinat două familii din Arad să părăsească ţara de frica lor

Petrică Captalan a dispărut fără urmă după ce poliţiştii au început să cerceteze înşelăciunile firmei la care el era patron doar în acte. Prin SC Transrom Prest SRL, o firmă care activa în domeniul prestărilor de servicii, printr-o simplă semnătură, Petrică Captalan a făcut achiziţii de nu mai puţin de 700.000 de euro. Cu toate că timişoreanul apărea drept unic administrator al firmei, toate deciziile erau luate de clanul Băhăianu. Timişoreanul nu făcea altceva decât să semneze ca primarul filele cec false, atrăgând astfel răspunderea penală asupra sa.

Asasinatul la comandă a fost executat de trupa interlopului bucureştean Sergiu Băhăian, care a avut afaceri în Constanţa. Timişoreanul era orfan şi nu avea nici proprietăţi, nici domiciliu. Interlopii l-au ajutat pe Captalan să-şi facă buletin pe o adresă fictivă din oraşul de pe Bega, unde în realitate stătea altcineva.

Sergiu Băhăian regiza şi crime şi piese de teatru

Un vas, maşini şi mult alcool

În baza cărţii de identitate noi, interlopii au deschis o firmă la Constanţa, iar în acte timişoreanul sărac-lipit era patron şi semna documentele pe bandă rulantă. Interlopii au cumpărat prin intermediul firmei obiecte de la zeci de firme, în schimbul cărora s-au dat cecuri false. Doar în anul 2008, S.C. Transrom Prest S.R.L. a achiziţionat o velă în valoare de 100.000 de euro şi mai multe autoturisme Fiat. Cea mai mare comandă dată de Petre Captalan în numele clanului condus de Sergiu Băhăian a fost pentru alcool.

CITIŢI ŞI: UPDATE: Jaf armat la Galaţi la o filială Bancpost-Totul a durat doar două minute

Într-o singură zi au comandat bere, vin şi şampanie de trei miliarde de lei vechi. Achiziţionarea de alcool se făcea periodic, însă filele cec eliberate nu depăşeau ca valoare suma de câteva mii de euro.

Necunoscut la adresă

În anul 2008, după mai multe plângeri anonime, Poliţia Constanţa a intrat pe fir, iniţial crezându-se că timişoreanul făcea escrocheriile pe cont propriu. Mai multe luni, oamenii legii au crezut că bărbatul a fugit şi se ascunde. În octombrie 2008, o echipă a serviciului de investigare a fraudelor sosea la Timişoara, pentru a vizita domiciliul din acte al bărbatului. Aici însă au dat peste o profesoară speriată. „În viaţa mea nu l-am văzut sau nu l-am cunoscut pe acest domn Captalan.

Ştiu doar că din cauza lui, periodic, sunt vizitată de poliţişti. Poliţiştii mi-au spus că bărbatul a fraudat mai multe firme cu câteva sute de mii de euro şi că bănuiesc faptul că ar fi fost ucis", a spus Eugenia Dragomir, o învăţătoare, care locuieşte în acte la aceeaşi adresă ca şi Petre Captalan.

Crescut la orfelinat

O posibilă mărturie a timişoreanului ar fi pus în pericol clanul condus de Sergiu Băhăianu, astfel că Petre Captalan a fost bătut cu o bâtă de baseball de mafioţi. Pe urmă, timişoreanul a fost îngropat de viu, după care, peste cadavrul lui, a fost turnată o placă de beton.
„Interlopii l-au ales pe Petre Captalan pentru această misiune întrucât nu are decât o singură rudă în viaţă, cu care timişoreanul nu a păstrat legătura.

Astfel, în cazul dispariţiei lui, nimeni nu ar fi putut să îl anunţe dispărut. Chiar dacă a crescut la casa de copii, Captalan a fost destul de isteţ, dar în ultimele luni de activitate ale firmei a eliberat mult prea multe file cec false, intrând în vizorul nostru. Firmele cu care se făceau contracte se aflau la sute de kilometric de Constanţa, întrucât astfel verificarea actelor a durat mai mult", a spus Ioan Tomescu, şeful Serviciului de Fraudă Economică al IPJ Constanţa.

Blestemul familiei Leonte

Emilian Leonte, o altă victimă a reţelei Băhăian, a murit înecat, aşa cum s-a întâmplat şi cu tatăl său. Cadavrul lui Emilian Leonte (49 de ani) a fost găsit în luna martie a anului 2008, în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Vecinii vorbesc despre un blestem abătut asupra familiei, tatăl bărbatului murind tot înecat.

Emilian Leonte ( foto) s-a născut la 1 ianuarie 1961, în satul Castelu, judeţul Constanţa, la cinci kilometri de Medgidia. Mama naturală l-a părăsit pe când avea doar nouă luni, iar tatăl lui a fost înghiţit de ape. Leonte a fost crescut de bunicii Gheorghe şi Elena, în casa bătrânească de pe strada Florilor.

Emilian Leonte

Liniştea familiei Leonte a fost tulburată de un scandal izbucnit în urmă cu zeci de ani, când Leonte nu a fost de acord ca verişoara lui, Doruţa, să primească o parte din moştenirea bunicilor.

„Ne-am certat şi el a spus că renunţă la partea lui de avere", povesteşte Mihai Oprică, fostul soţ al Doruţei, verişoara lui Leonte. Bărbatul mai spune că după ani de muncă petrecuţi în străinătate, Leonte s-a întors în sat. Din 2005, Oprică nu mai ştie nimic de verişorul fostei sale soţii. „S-a căsătorit cu o maramureşeancă, Ileana, şi stăteau în chirie pe strada Gării", spune Oprică.

După ce s-a căsătorit, Leonte a închiriat o casă situată pe strada Gării din Medgidia. „S-au cunoscut la munca câmpului, ea a venit din Sighetul Marmaţiei să muncească în Dobrogea. Eu am lucrat cu amândoi, ştiu că se iubeau", povesteşte Anica Telea, o vecină.

„L-a luat Şlepac de la poartă"

Ileana, soţia lui Leonte, spune că se teme chiar şi acum pentru viaţa ei, la mai bine de doi ani de la moartea bărbatului. „Eu nici nu am ştiut când a murit. La 16 februarie 2008 a venit Şlepac la poartă şi l-a luat, i-a spus că îl duce la Bucureşti, la o lucrare. Soţul meu a mai lucrat la fraţii Şlepac Vasile în Poarta Albă şi le-a făcut casa acolo", povesteşte femeia supărată. Ea îşi mai aminteşte că şi-a sunat soţul de mai multe ori şi nu a reuşit să vorbească cu el. „Mi-a răspuns Şlepac şi a spus că soţul meu este la muncă în Germania. Am aflat târziu că a murit, dar eu ştiu că nu avea cum să se înece, era un foarte bun înătător", rememorează femeia.

„Voiau să o omoare şi pe ea"

Sătenii povestesc că imediat după înmormântarea lui Leonte, soţia sa a plecat din sat. „Îi era frică să mai stea aici, au venit într-o noapte şi i-au tăiat curentul în casă. Voiau să o omoare şi pe ea", crede Rada Dubrescu, vecina celor doi soţi. „Ileana a mai venit doar la pomana de un an, m-a rugat să o ajut şi să facem pomana la mine acasă", spune tanti Anica. Femeia povesteşte că aceeaşi maşină albă care îl lua pe bărbat când pleca la muncă în ţară şi-a făcut apariţia şi acum doi ani, înainte de 8 Martie.

„I-au adus alimente şi cafea, multe sacoşe. Ea nu ştia, dar probabil Mili era mort deja", crede tanti Anica. „După înmormântare, a plecat şi ea, au venit surorile ei din Maramureş şi au luat-o", îşi aminteşte vărul lui Leonte.

Trupul lui Leonte a fost deshumat marţi, în jurul orei 11.30. „Au venit maşini multe, erau vreo 13 oameni. Pe noi ne-au chemat de la Primărie şi ne-au pus să dezgropăm mortul. L-am pus într-o maşină şi ne-au spus să aşteptăm, iar după vreo două ore l-au adus înapoi şi ne-au pus să-l îngropăm la loc", îşi aminteşte Gheorghişă Crăciun, unul dintre bărbaţii care au participat la deshumarea lui Leonte.

Emilian Leonte a fost implicat ca asociat, în nu mai puţin de 14 societăţi comerciale din reţeaua Băhăian, iar la 13 dintre ele figura şi ca administrator. Mara Demir

Supravieţuitorul

Istvan Kerteş, din Vulcan, judeţul Hunedoara, figurează ca fiind unul dintre administratorii de „paie" ai grupării mafiote Băhăian şi s-a crezut la un moment dat că ar fi fost ucis şi el. Hunedoreanul, în vârstă de 30 de ani, este însă viu şi nevătămat. El şi-a baricadat casa şi este supravegheat de poliţişti. Anchetatorii se tem că ar putea cădea victimă interlopilor din clanul Băhăian pentru a nu depune mărturie împotriva lor. El urmează să fie pus sub acuzare pentru infracţiunile economice pe care le-a comis la comanda lui Băhăian. Maximilian Gânju, Cosmin Petrescu

Găsit mort cu buletinul altuia

Lucian Cernat (42 de ani, foto) a fost sedat şi drogat, iar apoi a fost aruncat de pe podul rutier din localitatea constănţeană Cernavodă în anul 2006.

Lucian Cernat

În bazele de date oficiale, bărbatul locuia într-un bloc pe strada Independenţei, din Medgidia. La adresa respectivă, în apartamentul de la etajul trei nu mai locuieşte nimeni de aproximativ doi ani, spun vecinii, care îşi amintesc doar de un nepot de-al lui
Cernat. „Era un băiat mai tinerel în apartamentul ăla, dar l-a luat poliţia acum câţiva ani şi de atunci, apartamentul e gol", povesteşte o vecină.

Singurele rude ale lui Cernat sunt fratele său, Ion, şi nepotul, despre care se spune că a fost închis pentru proxenetism, furt de maşini şi conducere fără permis. Fratele bărbatului ucis de gruparea condusă de Băhăian are un depozit de lemne pe strada Primăverii din satul constănţean Cobadin. De aproximativ cinci ani, fratele victimei face naveta între localităţile Medgidia şi Cobadin, spun vecinii. „El vine doar în timpul săptămânii în sat, îl ştie toată lumea, are depozitul ăla lângă barieră. Nea Ion e băiat de treabă, liniştit", a declarat Cătălin Buşugeanu (19 ani), din localitate.

Cernat a locuit o vreme în Bucureşti, însă de fiecare dată închiria diverse locaţii. Bărbatul obişnuia să lucreze cu ziua. Cadavrul său a fost descoperit în septembrie 2006 şi iniţial nu s-a ştiut despre cine este vorba. Avea asupra sa actul de identitate al unui anume Ionuţ Aurelian Spiţă, despre care rudele sale spun că este plecat la muncă în Spania.

Lucian Cernat s-a născut la 20 august 1967 şi a fost asociat, ca paravan al lui Sergiu Băhăian, în societatea comercială Lory Chipyyng Com SRL din Constanţa. Mara Demir

O altă victimă?

Anchetatorii verifică acum dacă şi Olga Bostan (56 de ani) din Slobozia este o posibilă victimă a reţelei mafiote. Trupul ei a fost găsit la 28 iunie 2009 în apele Canalului Dunăre - Marea Neagră legat cu un cablu metalic de o dală de beton de 200 de kilograme. Femeia a fost identificată anul trecut, la sfârşitul lunii octombrie. Era dată dispărută de familie de la data de 14 mai 2009 şi a fost identificată după probele ADN şi după placa dentară. Emilia Sava

Ionel Ulezu, paravan peste patru firme

Ionel Ulezu ( foto) s-a născut la 29 septembrie 1968. Bărbatul figura ca asociat la patru societăţi comerciale controlate de clanul Băhăian: Georgia Plus SRL, Dinput SRL, Maraton Nav SRL şi Bajdomar SRL, toate înregistrate în judeţul Constanţa. El şi-a găsit sfârşitul în curtea familiei Piciog din satul Măgura, comuna Cerchezu. El a fost îngropat de viu, spun anchetatorii. Deasupra mormântului improvizat, criminalii au turnat o placă de beton pentru a-şi ascunde urmele.

Ionel Ulezu

Ionel Ulezu nu era căsătorit. La Serviciul de Evidenţă a Populaţiei el figura cu domiciliul pe Bulevardul „I.C. Brătianu" din Constanţa. În realitate, el a locuit în satul Carvăn, comuna Lipniţa, în sudul judeţului Constanţa. În micul cătun de la graniţa cu Bulgaria locuieşte şi acum mama lui.

În actul de trimitere în judecată, emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa din 24 octombrie 2008, se arată faptul că Ulezu, împreună cu Valentin Şlepac, unul dintre ucigaşi, şi Petrică Captalan, una dintre victime, au indus în eroare societăţile de leasing AT Leasing IFN SA Bucureşti şi Midall Leasing IFN SA Bucureşti la încheierea a două contracte de leasing financiar diferite în aprilie 2008, unul în valoare de 88.400 de euro, iar celălalt în valoare de 102.000 euro, ambele pentru achiziţionarea aceluiaşi încărcător frontal marca Comatsu WA 250 PZ5.

Utilajul figurează în documente ca fiind vândut de către SC Dinput SRL Constanţa şi cumpărat de societăţile de leasing pentru acelaşi utilizator: SC Tran Rom Prest SRL Constanţa.

Într-un alt caz, în baza înţelegerii dintre Şlepac şi Ulezu, s-a prejudiciat SC Bere Azuga SA cu prilejul încheierii unui contract de distribuţie încheiat în 2008 prin eliberarea a două cecuri fără acoperire în sumă totală de aproximativ 250.000 de lei.

Primarul localităţii Lipniţa, Florin Georgel Onescu, a spus că Ionel Ulezu nu a ridicat niciodată probleme pentru comunitate. „Niciodată nu mi-aş fi imaginat că Ulezu, fostul meu angajat, era implicat cu mafioţii", a spus primarul.

Ulezu a fost angajat, în urmă cu 15 ani, la o firmă agricolă ca şofer de tractor, apoi a plecat din localitate şi nu s-a mai ştiut nimic de el. „Auzisem că s-a dus la Constanţa să câştige mai mulţi bani", a mai spus primarul. Roxana Glăvan

Boschetar cu firmă

Petrică Captalan s-a născut la 29 iunie 1981, în Timişoara, dar părinţii l-au abandonat. El a fost crescut până la 18 ani la Casa de Copii din Deta, alături de fratele lui. Victima nu a avut nicio ocupaţie, iar unul dintre colaboratorii lui Sergiu Băhăianu l-a cooptat în afacere în 2004. Surse din rândul anchetatorilor susţin că timişoreanului i s-a propus să devină în acte patronul unei firme, promiţându-i că după un an va primi o locuinţă.

CITEŞTE DESPRE CEL MAI ORIBIL ASASINAT DIN ULTIMII ZECE ANI DIN VESTUL ŢĂRII

Executat în stil mafiot pentru ţigări şi ciocolată

Cele mai sinistre şi ciudate crime din Banat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite