Poteraş, agăţat de DNA în mafia retrocedărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii de sector au dat de multe ori cu subsemnatul în faţa procurorilor, fiind nevoiţi să dea explicaţii pentru posibile fapte de corupţie. Ultimul pe listă este Cristian Poteraş, primarul sectorului 6, trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar legat de retrocedări ilegale.

Cristian Poteraş a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, la începutul lunii martie, împreună cu alţi şase funcţionari publici din cadrul Primăriei Sectorului 6. Ei au fost acuzaţi că au retrocedat ilegal, în 2006, şase terenuri din Capitală. Cu o suprafaţă totală de 119.647 metri pătraţi, aceste terenuri valorau 58,2 milioane de euro la momentul respectiv.  

image

„În mod identic, în toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au încălcat dispoziţii legale imperative şi metodologia de soluţionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane“, se arată în referatul întocmit de procurorii DNA.

Mai citiţi: Cât de bogaţi sunt primarii de sector.  Vedeţi aici care sunt averile lor

Pagubă de 58,2 milioane de euro

Ofiţerii anticorupţie susţin că cei şapte inculpaţi, în frunte cu primarul Cristian Poteraş, au simulat „reconstituirea dreptului la proprietate în avantajul unui grup de persoane, una dintre acestea fiind vărul fostei soţii a edilului“.

Procurorii DNA mai spun că mecanismul prin care acţiona grupul de interese este unul ingenios. Astfel, erau urmărite solicitările venite de retrocedare venite în special din partea bătrânilor, care erau mai uşor de manipulat. Aceştia era convinşi să-şi cedeze printr-o împuternicire dreptul de a face demersuri legale unei persoane din cadrul grupului.
Aşa se face că persoane care aşteptau de zeci de ani să li se retrocedeze pământurile, imediat ce au cedat drepturile litigioase cazurile au fost rezolvate.

Manevra a provocat un prejudiciu total de 58,2 milioane de euro, terenurile cu pricina aparţinând de drept Municipiului Bucureşti, Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Institutului de Biologie al Academiei Române. 


Proprietarii de drept ai terenurilor au primit în total 417.000 de euro

Din verificările DNA a rezultat faptul că persoanele care ar fi avut dreptul legal să dobândească cele şase terenuri şi-au cedat drepturile litigioase asupra lor grupului de persoane favorizat de Cristian Poteraş contra sumelor totale de 417.000 euro şi 40.000 de lei.
Afacerea a fost una extrem de bănoasă. Cele şase terenuri, situate pe Bd. Timişoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei, au fost comasate şi vândute ulterior contra sumei de 82,3 milioane de euro.


Poteraş: „Sunt doar supoziţii“

Cristian Poteraş nu este speriat de ce consecinţe ar putea avea procesul deschis pe numele său. „Suntem în continuare în proces la Judecătoria Sectorului 6 şi avem deja câteva termene. Consider că este un proces inutil pentru că sunt doar supoziţii. Aştept ca justiţia să-şi spună cuvântul“, ne-a spus Cristian Poteraş.

Alături de Poteraş, DNA i-a mai trimis în judecată pe Floricică Gheorghe, secretar al Primăriei sectorului 6, Dumitru Vultur, director executiv adjunct al Direcţiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2008, Daniel Moise, şef Birou Evidenţa activităţilor agrare din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2006, Petre Boncea, referent în cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane şi Fond Funciar, şi Cristina Popescu, şef Serviciu Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar în cadrul aceleiaşi instituţii în perioada 2005 – 2006.

Următorul termen al procesului a fost fixat pentru data de 8 iunie, la Judecătoria Sectorului 6.

Citiţi mâine în Adevărul de Seară câţi primari de sector au trecut pragul DNA.

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV ŞTEFAN DUMITRAŞCU, ARHITECT-ŞEF LA PRIMĂRIA SECTORULUI 3: “Nu candidez la Primărie, dar sunt alături de Liviu Negoiţă!”

Şpaga, fundaţie pentru blocurile-turn

Avizele pentru construcţii, între şpagă şi birocraţie

Parcarea ilegală, pedepsită în funcţie de sector

Consilierii modifică astăzi întrebările pentru referendumul la Legea Capitalei. Vezi aici care sunt propunerile lor

Calvarul avizelor pentru construcţii

CAMPANIE De ce e Bucureştiul pestriţ

Referendumul, ignorat de consilieri

În Primăria Capitalei sunt 3.000 de funcţionari. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va aplica Legea Capitalei

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

Leafă fără sporuri pentru primari

Referendum amânat şi cu formular schimbat

De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti?

Bucureştiul, unic în Europ: şapte primari şi 3.000 de angajaţi în primării

Administrația din Capitală, unică în UE

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite