Câştigă 10.000 de euro cu „Adevărul”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, părerea bucureştenilor are valoare: răspunde la întrebarea „De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti?” şi află la data de 14 iunie 2011 dacă eşti câştigător. Răspunsul tău trebuie scris pe talonul publicat zilnic în pagina Bucureşti a ziarului „Adevărul”, apoi decupat şi trimis la adresa redacţiei.

Anomaliile sistemului administrativ din Capitală pot fi reduse prin micşorarea aparatului instituţional în sine. Bucureştiul a ajuns ca în 2011 să fie un oraş blocat din aproape toate punctele de vedere, iar schimonoseala urbanistică să ia chipul şi asemănarea celor şapte primari care-l conduc. Mai mult, capitala României este unică în Uniunea Europeană prin separarea bugetelor pe sectoare.

CITEŞTE ŞI:

Capitala, unită printr-un buget unic

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendum amânat şi cu formular schimbat

O CAPITALĂ,UN SINGUR PRIMAR: Leafă fără sporuri pentru primari

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendumul, aproape de suspendare

CAMPANIE O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR. În Primăria Capitalei sunt 3.000 de angajaţi. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va adopta Legea Capitalei

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR Referendumul, ping pong între edili

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendumul, ignorat de consilieri

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendum făcut praf de politicieni

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Bugetul unic reduce taxele bucureştenilora

În acest context, la începutul acestui an, bucureştenii au aflat că ei ar putea schimba sistemul: să avem un singur primar, nu şapte, să unim bugetele şi să desfiinţăm consiliile locale, de sector. Iniţiativa, denumită Legea Capitalei, a pornit de la consilierii generali PDL, iar votarea acestui proiect în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) ne-a şi stabilit data referendumului: 19 iunie 2011.

Întrebările formulate pe buletinul de vot sunt însă „ştiinţifico fantastice, în care se încurcă lumea”, aşa cum le-a numit primarul general, Sorin Oprescu. În număr de şapte, acestea sunt următoarele: Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala? Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie? Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi şapte administraţii? Sunteţi mulţumit de curăţenia în Capitală? Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti? Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ? Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?.

Buletinul de vot, mai degrabă sondaj

Formula cu şapte întrebări este contestată de majoritatea sociologilor şi reprezentanţilor societăţii civile. „Seamănă mai degrabă cu un pseudo-chestionar, nicidecum cu un referendum. Unele întrebări aduc a întrebări de opinie şi nu e clar la ce ar folosi în adoptarea legii, nu oferă o bază pentru decizie. Întrebările doi şi trei se bat cap în cap şi nu ştiu cum se vor puncta dacă ambele vor întruni peste 50% din voturile exprimate”, a declarat sociologul Mircea Kivu, propunând şi un model de întrebare care ar fi mai potrivită pentru buletinele referendumului: „Sunteţi de acord cu transferul atribuţiilor primărilor de sector la Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”.
Şi Vasile Dâncu, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie consideră că pe buletine ar trebui să fie maxim trei întrebări foarte clare. El ar opta pentru următoarea întrebare: „Prin proiectul Legii Capitalei se stabileşte posibilitatea desfiinţării administraţiei celor 6 sectoare şi transmiterea tuturor atribuţiilor de decizie Primarului General şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Sunteţi pentru sau contra?”.

Organizarea referendumului, deja întârziată

În faţa argumentelor, până şi liderii PDL, cei care au propus întrebările, încep să aibă îndoieli şi să vină cu noi formule. Astfel, Vasile Gherasim, părintele proiectului de lege ar vrea ca cele şapte întrebări să se rezume la una singură: „Prin proiectul Legii Capitalei se urmăreşte consolidarea competenţelor Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi trecerea autorităţii executive locale de sector în subordinea Primarului General al Capitalei. Faţă de această situaţie, vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare: Vă doriţi o Capitală administrată de şapte primari şi şapte administraţii locale?”.

Astăzi, Sorin Oprescu îi cheamă la discuţii pe liderii de grup din CGMB, cerându-le o formă finală a întrebărilor la referendumul local. Presiunea vine şi din partea prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, care a atenţionat municipalitatea că este în întârziere cu organizarea referendumului. 

CONDIŢII: Referendumul depinde de prezenţa la vot

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului,  acesta va fi valabil doar dacă vor participa cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor cu drept de vot din Bucureşti. În aceste condiţii şi potrivit listelor BEC de la ultimele alegeri locale, minumum 900.000 de bucureşteni ar trebui să vină la vot pentru ca „Legea Capitalei” să fie aprobată.

Aflaţi astăzi în Adevărul de Seară de ce este Bucureştiul unic în UE?



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite