O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Bugetul unic reduce taxele bucureştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CONSECINŢE Crearea unui singur buget al Capitalei, gestionat doar de Primăria Generală, va scădea costurile contribuabililor. Drept urmare, sectoarele vor rămâne fără bani la discreţie, iar toate deciziile vor fi luate la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Modul în care se va constitui şi cheltui bugetul local este una dintre cele mai importante modificări aduse de proiectul Legii Capitalei. Propunerea PDL vizează un buget unic al Municipalităţii de unde vor pleca bani către toate cele şase sectoare, în funcţie de necesităţile pe care le are fiecare dintre ele.
Mai mult, în afară de prefect, singurul ordonator principal de credite va fi Primarul Municipiului Bucureşti.Viceprimarii, care vor lua practic locul actualilor edili ai sectoarelor, nu vor mai putea decide singuri căror proiecte să aloce bani şi cărora nu.

Taxele şi impozitele, colectate la Primăria Generală
Schimbările propuse în ceea ce priveşte bugetul vor avea implicaţii directe şi asupra modalităţii de colectare a taxelor şi impozitelor de la contribuabili. Astfel, dacă proiectul de Lege a Capitalei propus de PDL va fi adoptat, banii din taxe şi impozite care se colectează de la populaţie vor intra direct în bugetul municipiului Bucureşti, şi nu la sectore aşa cum se întâmplă la ora actuală. Este, spre exemplu cazul impozitului şi taxelor pe clădiri care se va îndrepta către bugetul unic al Municipalităţii şi nu va fi fărâmiţat la cele şase administraţii locale.

Proiectul de act normtiv face referire şi la taxele datorate de comercianţi, restaurante şi baruri staului. Acestea vor fi stabilite de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi vor constitui venit la bugetul local.

CITEŞTE ŞI: O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendum amânat şi cu formular schimbat

O CAPITALĂ,UN SINGUR PRIMAR: Leafă fără sporuri pentru primari

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendumul, aproape de suspendare

CAMPANIE O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR. În Primăria Capitalei sunt 3.000 de angajaţi. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va adopta Legea Capitalei

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR Referendumul, ping pong între edili

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendumul, ignorat de consilieri

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendum făcut praf de politicieni

Costuri mai mici pentru cetăţeni
Având în vedere faptul că va exista un singur buget aprobat şi administrat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti va exista o gândire unitară şi în ceea ce priveşte costurile de întreţinere ale oraşului şi implicit şi costurile pentru cetăţeni vor fi aceleaşi indiferent de sector.„Aplicarea legii va duce la diminuarea  costurile de întreţinere astfel încât cetăţenii vor plăti mai puţin“, a declarat, pentru „Adevărul“, Vasile Gherasim, deputatul PDL care a iniţiat proiectul de Lege a Capitalei.

Acesta a dat exemplul taxelor pe care bucureştenii trebuie să le achite pentru a-şi recupera maşinile ridicate pentru parcare ilegală. „Acum în Sectorul 1 , pentru ridicarea unei maşini se percepe 833 de lei, iar în Sectorul 6, taxa este de 500 de lei. După noua lege, vor exista aceleaşi costuri pentru toţi cetăţenii din Capitală, indiferent de sectorul în care locuiesc“, a mai explicat deputatul.

Un lucru similar se va întîmpla şi în cazul pieţelor. Acum spaţiul din pieţe costă diferit în funcţie de sector. În cazul în care proiectul PDL va trece, tarifele vor fi unitare în tot Bucureştiul. „Taxele le aliniem la cele care acoperă costurile de întreţinere, plus o mică marjă“, a mai spus Gherasim.

Referendumul, din nou la vot
Primarul General al Capitalei a convocat din nou o şedinţă de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru mâine. Astfel, aleşii locali se vor hotărî asupra datei la care va avea loc referendumul, dar şi asupra întrebărilor ce vor fi adresate bucureştenilor.
Şedinţa a fost reprogramată de vineri, când a fost anulată din lipsă de cvorum, când aleşii PDL au fost ocupaţi cu pregătirea Convenţiei Naţionale a PDL, ce s-a desfăşurat în weekend.

Un proiect de hotărâre, depus la Primăria Capialei luna trecută de consilierul Horia Scarlat, prevede reducerea, în toate sectoarele, a taxei de recuparare a autoturismelor ridicate până la 150 de lei. Acesta se află în dezbatere publică şi urmează să fie supus votului consilierilor.

Vezi cum poate fi curăţat Ferentariul cu banii din Dorobanţi în Adevărul de Seară Bucureşti de astăzi.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite