O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendumul, ignorat de consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lipsă de cvorum, şedinţa de astăzi a Consliului General al Municipiului Bucureşti, în care trebuia să se aprobe un nou termen pentru votare şi noi întrebări, a fost suspendată. Doar 22 dintre 55 de consilieri generali au participat astăzi la şedinţă. Ar fi fost nevoie de 28 ca întrunirea să fie validă.

Ceea ce ar fi trebuit să fie zi decisivă pentru organizarea referendumului prin care bucureştenii să-şi spună părerea cu privire la proiectul de Lege al Capitalei, a fost de, fapt, o zi ignorată de majoritatea consilierilor. La 40 de minute de la ora 15.00 la care a fost programată şedinţa de îndată, Tudor Toma, secretarul de şedinţă, a anunţat că în sală sunt doar 22 de consilieri şi i-a solicitat primarului general Sorin oprescu să constate lipsa cvorumului şi să suspende şedinţa. Înainte de aceasta, preşedintele consilierilor PSD din cadrul CGMB-ului a ţinut să dea vina pentru eşec pe consilierii PDL, PNG şi PRM care au lipsit. „Îşi bat joc de bucureşteni", a tunat Doru Giugula.

Şedinţa de îndată, prea pe fugă

Dezamăgit a fost şi primarul general al capitalei Sorin Oprescu care a declarat că va fi de acord să mai convoace o nouă şedinţă când va fi sigur de participarea tututror consilierilor. „Eu nu am de gând să aştept pe nimeni, păcat însă că grija faţă de banul public este uitată. Cu cât ducem referendumul mai în vară, cu atât pariciparea va fi mai scăzută", a declarat Oprescu.
Situaţia de astăzi a fost uşor previzibilă întrucât cu o zi înainte, Călin Murg, membru PDL şi preşedintele CGMB anunţa, în numele partidului, că dorea ca o şedinţă să aibă loc săptămâna viitoare pentru că marţi ar urma să se încheie consultările cu societatea civilă. „Noi propusesem ca marţi să discutăm din nou cu liderii grupurilor politice din Consiliu, să ne punem de acord, iar miercuri sau joi să convocăm o şedinţă extraordinară", a declarat Călin Murg. Faţă de situaţia de la şedinţa de ieri, Murg are o explicaţie: „Şedinţele de îndată nu au reuşit decât dacă au fost convocate imediat după cea ordinară. Eu am fost convocat azi la ora 11.00 (n.r.ieri), mulţi dintre colegi sunt în ţară, nu îi poţi aduna aşa uşor". De cu o zi înainte de şedinţă, Murg s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte prezenţa: „În funcţie de programul fiecăruia consilierii vor decide dacă vor veni sau nu, având în vedere că avem un eveniment în week-end (n.r.congresul PDL).

PNL acuză PDL că modifică pe „şest" Legea Capitalei

Surse apropiate negocierilor care s-au purtat la Primăria Capitalei în mai multe zile din această săptămână au declarat că de fapt, nici un partid nu-şi mai doreşte organizarea referendumului, întrucât acesta presupune cheltuirea unei sume mari de bani. În plus, rezultatul acestuia nu ar avea nicio finalitate legislativă, nu ar putea împiedica adoptarea Legii Capitalei.
Cel mai vehement în acuzaţii s-a dovedit a fi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman care a declarat că PDL-ul că a depus la comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor o serie de amendamente la Legea 215 privind administraţia publică locală, amendamente care constituie de fapt esenţa aşa-zisei Legi a Capitalei. Potrivit lui, amendamentele cuprind eliminarea primarilor de sector aleşi şi a consiliilor locale alese la nivelul sectoarelor şi înlocuirea cu viceprimari de sector desemnaţi de consilierii generali. De asemenea, un alt amendament ar cuprinde centralizarea tuturor atribuţiilor doar la nivelul CGMB şi instituirea unui buget centralizat, controlat de CGMB. „Nu ştiu de ce ar mai susţine organizarea unui referendum pe tema Legii Capitalei dacă ei vor să o schimbe pe şest, fără să mai consulte populaţia", a declarat Chiliman.

PDL neagă

Deputatul Vasile Gherasim, iniţiatorul proiectului Legii Capitalei a declarat că nu au fost depuse astfel de amendamente. „Este doar o platformă de lucru. Este necesar să facem modificări la toate celelalte legi care intră în consonanţă cu Legea Capitalei, însă aceste amendamente vor fi depuse doar după ce va trece Legea Capitalei. Este dreptul meu ca deputat să fac acest demers şi nu mă poate împiedica nimeni", a declarat Gherasim.

Cele şapte întrebări merg mai departe

În acest momement se aplică hotărârea de Consiliu adoptată la 13 aprilie, prin care se stabileşte ca bucureştenii să meargă la referendum la 19 iunie şi să răspundă celor şapte întrebări contestate atât de societatea civilă, de specialişti şi chiar de consilierii care le-au propus. Timp de trei zile, primarul general a avut negocieri atât cu liderii partidelor politice din CGMB cât şi cu primarii de sector, încercând să schimbe atâta data cât şi întrebările. Cel mai probabil, aceste negocieri vor continua şi săptămâna viitoare. 

În Primăria Capitalei sunt 3.000 de funcţionari. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va aplica Legea Capitalei

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

Leafă fără sporuri pentru primari

Referendum amânat şi cu formular schimbat

De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti?

Bucureştiul, unic în Europ: şapte primari şi 3.000 de angajaţi în primării

Administrația din Capitală, unică în UE

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite