O CAPITALĂ,UN SINGUR PRIMAR: Leafă fără sporuri pentru primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finele lui iunie, Bucureştenii sunt convocaţi la referendum pentru "Legea Capitalei". Dacă proiectul va trece, vom avea un singur primar, un singur buget şi un singur Consiliu Local. Cheltuielile administraţiei ar trebui să scadă cu 25%.

Edilii au decis ieri, de principiu, ca data referendumului să fie pe 26 iunie iar numărul întrebărilor să fie patru: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale?", „Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de CGMB?", „Sunteţi de acord să fie consilierii aleşi prin vot uninominal?" şi "Sunteţi de acord să existe buget unic la nivelul Capitalei?".

Cheltuieli cu 25% mai mici

Indiferent cum va arăta chestionarul pentru referendum, important este cum se va transforma administraţia Capitalei. Unul din  iniţiatorii proiectului de lege, parlamentarul PDL Vasile Gherasim, vorbeşte  de o reducere a cheltuielilor municipale cu aproximativ 25%. Aceasta, în primul rând ca urmare a aplicării unor activităţi standardizate la nivelul întregului oraş.

Citește și: Câştigă 10.000 de euro cu „Adevărul”!

Regulament de participare „O capitală, un singur primar”

Vot uninominal pentru consilieri

Principala modificare propusă de proiectul PDL se referă la reducerea numărului de primari de la şapte la unul, urmând ca cele şase sectoare să fie conduse de viceprimari. De asemenea, va exista un singur Consiliu al Municipiului Bucureşti format din 84 de consilieri aleşi prin vot uninominal, din rândul cărora vor fi numiţi şi viceprimarii. Pot candida la funcţia de viceprimar al unui sector numai consilierii locali ai municipiului care au fost aleşi într-un colegiu uninominal din respectivul sector. Totodată, propunerea unui candidat la această funcţie se face de către primarul general sau de către un partid politic reprezentat în consiliu. Independenţii se pot autopropune.

Un singur buget

Schimbări importante sunt şi în ceea ce priveşte modalitatea de administrare a banului public. Va exista un singur buget municipal aprobat şi administrat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. De aici, banii vor pleca la sectoare, după necesităţi, urmând ca viceprimarii să aibă rolul de a pune în executare bugetul municipal. De altfel, singurul ordonator de credite va fi primarul general.Nici taxele şi impozitele nu se vor mai plăti de contribuabili la sectoare. Se vor constitui, în schimb, ca venituri la bugetul municipal.

Fără sporuri

Primarul municipiului Bucureşti va beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu cea a primului ministru, iar cei şase viceprimari vor avea leafă de ministru. De asemenea, cei 84 de consilieri municipali vor primi o indemnizaţie lunară egală cu cea stabilită pentru deputaţi. În schimb, nici primarul şi nici viceprimarii sau consilierii locali nu vor avea dreptul la alte sporuri prevăzute de lege sau de sporul de vechime în muncă. Conform actualelor reglementări, pentru activitatea desfăşurată, consilierii locali primesc o indemnizaţie de şedinţă.

Regulamentul concursului "O capitală, un singur primar"

În perioada 9 mai - 5 iunie 2011 în pagina de "Bucureşti a ziarului "Adevărul" va fi publicat în fiecare zi talonul pentru concursul "O capitală, un singur primar". Decupează talonul, răspunde la întrebarea obligatorie „De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti" şi trimite-l într-un plic pe adresa Şos Fabrica de Glucoză nr 21,sector 2 Bucureşti, cu menţiunea "Concurs: O Capitală un singur primar". Data limită a poştei este 7 iunie 2011. Câştigătorul va fi anunţat în data de 14 iunie 2011 în ziarul "Adevărul" 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite