O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Referendum amânat şi cu formular schimbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii au stabilit marţi, de principiu, să amâne cu o săptămână data referendumului pentru "Legea Capitalei" şi să înlocuiască cele şapte întrebări cu patru. Consultarea publică va costa 1,2 milioane de euro, iar Biroul Electoral Central va fi la Palatul Copiilor din zona Tineretului.

În ultimele două zile, primarul general Sorin Oprescu a avut o serie de întâlniri atât cu primarii de sector, cât şi cu liderii partidelor politice din Consiliul General al municipiului Bucureşti (CGMB). Tema discuţiilor: schimbarea datei organizării referendumului care era programat iniţial la 19 iunie şi modificarea celor şapte întrebări pe care edilul-şef le consideră „ştiinţifico-fantastice".

Citește și: Câştigă 10.000 de euro cu „Adevărul”!

Regulament de participare „O capitală, un singur primar”

O CAPITALĂ,UN SINGUR PRIMAR: Leafă fără sporuri pentru primari

La primul punct, primarul general a avut câştig de cauză: „Nu trebuie perturbat Bacalaureatul. 19 iunie este exact între proba orală şi proba scrisă, iar în componenţa comisiilor de supraveghere şi numărare a voturilor majoritatea sunt profesori. Mai mult, sălile trebuie reamenajate pentru proba scrisă, iar asta însemna să îi dăm peste cap pe copii", a precizat Oprescu. Cel mai probabil, bucureştenii vor merge la vot la 26 iunie, însă acest lucru trebuie reglementat printr-o hotărâre de consiliu.

Patru întrebări în loc de şapte

Marţi, după o zi întreagă de discuţii, primarul general a declarat că s-a stabilit, de principiu patru întrebări, însă formularea acestora nu este definitivă. Acesta sunt "Sunteţi de acord cu defiinţarea consiliilor locale de sector?", "Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de CGMB?", "Sunteţi de acord să fie consilierii aleşi prin vot uninominal?" şi "Sunteţi de acord să existe buget unic la nivelul Capitalei?".

Faţă de aceste propuneri, viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, spune că s-a mai stabilit una legată de faptul că va exista un singur primar, şef al administraţiei locale.

Discuţiile cu liderii partidelor reprezentate în CGMB vor continua şi joi, "dar în acest moment se cam ştie ce este de făcut", a mai spus Sorin Oprescu. În cazul în care reprezentanţii grupurilor politice nu vor fi de acord, vă rămâne vechea hotărâre aprobată, cea cu şapte întrebări. Dacă însă negocierile vor ajunge la un final favorabil, vineri va fi convocată o şedinţă de îndată pentru ca atât întrebările precum şi data referendumului să fie aprobate
De asemenea, în întâlnire s-a stabilit ca sediul pentru Biroul Electoral Municipal (BEM) să fie la Palatul Copiilor, iar pentru organizarea referendumului ar urma să fie alocaţi 1,2 milioane de euro, potrivit lui Sorin Oprescu.

Primarii de sector vor o singură întrebare

Marţi, şi câţiva primari de sector au participat la o întâlnire cu Oprescu pe tema referendumului. Primarii sectoarelor 1, 4 şi 5, Andrei Chiliman, Cristian Popescu-Piedone şi Marian Vanghelie vor organizarea unui referendum "serios", cu o singură întrebare.

"Susţin ideea ca pe buletinul de vot să fie trecută o singură întrebare, şi anume: «Vreţi ca primarii de sector să fie aleşi de către Consiliul General?». Legea sintetizată vizează desfiinţarea primarului de sector ales de către populaţie şi centralizarea bugetelor la o singură entitate" a spus Andrei Chiliman.

La rândul lui, edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, a spus că prin cele şapte întrebări ale PDL "se minimalizează importanţa referendumului". "Cred că avem nevoie de o întrebare foarte clară. Dacă vrem să întrebăm despre curăţenia oraşului, întrebăm firmele de salubritate, pe domnul Prigoană. Sunt pentru referendum cu o singură întrebare. Să nu ne batem joc de bucureşteni. Să întrebăm dacă doriţi un Bucureşti cu şapte primari. De ce să întrebăm de curăţenie?", a spus Marian Vanghelie, după întâlnirea cu primarul Sorin Oprescu.

Şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a susţinut ideea organizării unui referendum, dar care "să fie serios şi nu să ducă în derizoriu".

Joi, zi decisivă

Astăzi, discuţiile la nivelul Primăriei Capitalei vor lua o pauză, însă joi, de la ora 11.00, vor fi reluate. Liderii grupurilor politice din CGMB vor discuta forma finală a întrebărilor de la referendumul privind "Legea Capitalei". În cazul în care vor cădea de acord, vineri va avea loc o şedinţă de îndată pentru ca atât întrebările cât şi data referendumului să fie aprobate. În cazul în care nu se vor întelege, va rămâne de stabilit doar noua dată pentru consultarea publică, nu şi forma şi numărul întrebărilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite