Cât de bogaţi sunt primarii de sector. Vedeţi aici care sunt averile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevăraţi latifundiari sau doar aleşi înstăriţi, niciunul dintre primarii Capitalei nu se poate plânge că o duce rău, chiar dacă salariul lor nu depăşeşte 6.000 de lei lunar. Cel mai bogat rămâne edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, în vreme ce pe ultimul loc pare să se plaseze primarul sectorului 2, Neculai Onţanu.

Puse la un loc, averile primarilor de sector sunt cu adevărat impresionante: zeci de terenuri şi case, maşini şi ceasuri de colecţie, conturi consistente. Unii şi-au dobândit averea înainte să ajugă în fotoliul de primar. Alţii, însă, par să fi prosperat în timpul mandatelor.

    - Andrei Chiliman - 21 de terenuri, 9 clădiri, 3 maşini, bijuterii şi obiecte de artă în valoare de circa 140.000 de euro,
depozite bancare

- Neculai Onţanu
- un teren, o casă, un apartament, bijuterii şi obiecte de artă în valoare de aproximativ 25.000
- Liviu Negoiţă - vilă şi teren la Baloteşti, trei terenuri, două apartamente, un cont bancar de 215.000 de lei, 33% din acţiuni la Clinica „Centrul medical Panduri".
- Cristian Popescu Piedone - trei terenuri, două case, bijuterii şi opera de artă de 40.000 de euro, cont de 75.000 de euro,
cinci autoturisme de colecţie

- Marian Vanghelie - două apartamente, colecţie de ceasuri estimată la peste 100.000 de euro
- Cristian Poteraş - după divorţ, a rămas doar cu jumătate de apartament în Bucureşti

image

Moştenitorul Chiliman

De departe cel mai înstărit primar de sector, potrivit declaraţiei de avere, este edilul sectorului 1, Andrei Chiliman. El deţine, împreună cu familia, 21 de terenuri în Bucureşti, Predeal, Snagov, Constanţa, Buzău şi Judeţul Gorj, majoritatea moştenire de familie. La acestea se adaugă nouă clădiri, trei ma

şini, bijuterii şi obiecte de artă în valoare de peste 140.000 de euro şi mai multe conturi bancare consistente.
Primarul nu are nimic de ascuns, tot ce are este moştenire şi imediat ce apare vreo altă sursă de venit informaţia se face publică. Cred că este cea mai transparentă declaraţie de avere”, ne-a spus Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1.

Datornicul Onţanu

Cel mai sărac edil pare a fi cel din sectorul 2, Neculai Onţanu. El a moştenit în 1998 un teren şi o casă în localitatea ilfoveană Voluntari. La acestea se adaugă un apartament de 66 de metri pătraţi în Bucureşti, dobândit în 1991. Anul trecut el i-a donat fiicei lui o casă de locuit şi un teren de 1.012 metri pătraţi.

image

Edilul deţine bijuterii şi obiecte de artă în valoare de aproximativ 25.000 de euro, dar are de returnat un credit de 77.500 de lei către BCR şi mai are o datorie de 35.000 de euro către o persoană fizică. „Tot ce are se vede în declaraţia de avere. Nu este nimic de ascuns”, ne-a spus Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2.

Latifundiarul Negoiţă

Primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă, este proprietarul unui adevărat domeniu în localitatea Baloteşti, pe malul lacului Snagov, intens mediatizat de mass-media săptămâna trecută. Palatul şi terenul pe care este construit au fost evaluate la un million de euro. Pe lângă acestea, el mai are două terenuri în Baloteşti, ultimul cumpărat în 2010, şi unul în Câmpina. Edilul mai deţine, împreună cu soţia, două apartamente în Bucureşti şi un cont bancar de 215.000 de lei. În plus, Negoiţă mai deţine şi are 33% din acţiuni la Clinica „Centrul medical Panduri“.

image

Imobilul în care locuiesc, casa de la Baloteşti, a fost construit în anul 2002, dată de la care am plătit toate taxele şi impozitele prevăzute de lege şi nu are nici o legătură de natură financiară cu activitatea mea publică de Primar al Sectorului 3. Terenul pe care am construit casa în anul 2002 a fost achiziţionat în anul 1994. Primul mandat de primar al sectorului 3 a început în anul 2004”, ne-a explicat primarul Negoiţă.


Colecţionarul Piedone

Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, a cumpărat, în perioada 2008-2009, trei terenuri în Bragadiru, le lângă cele două case moştenite în Bucureşti. Are şi colecţii de bijuterii şi opera de artă de 40.000 de euro şi 75.000 de euro într-un cont, dar perla coroanei de pe declaraţia de avere a lui Piedone o constituie cele cinci autoturisme de colecţie pe care le are în proprietate (trei Cadillac, un Mercedes şi un Oldsmobile).

image

Maşinile sunt cumpărate înainte de a deveni primar iar terenurile sunt cumpărate împreună cu mai mulţi membri ai familiei, aşa cum scrie şi în declaraţie, nu din veniturile lui de la primărie”, ne-a spus Cristina Popa, purtăroul de cuvânt al primăriei Sectorului 4.


Misteriosul Vanghelie

Una dintre cele mai misterioase averi este cea a primarului sectorului 5, Marian Vanghelie. El deţine două apartamente în Bucureşti, precum şi o colecţie de ceasuri estimată la peste 100.000 de euro. El a deţinut, de-a lungul timpului, mai multe autoturisme de lux, precum şi cinci tablouri în valoare de 85.000 de euro. Vanghelie este singurul primar de sector a cărui declaraţie de avere nu poate fi consultată pe site-ul primăriei. Motivul?

image

Nu stă nimeni pe salariul pe care pot eu să-l dau pentru a administra site-ul primăriei”, a declarat edilul pentru „Adevărul de Seară“. În rest, Vanghelie susţine că este mai sărac acum decât era în momentul în care a devenit primar. Asta pentru că şi-a cumpărat mai multe bunuri de lux, în special ceasuri. Cât despre ancheta deschisă pe numele său în urma unor verificări derulate de Agenţia Naţională de Integritate, susţine că e vorba de o neînţelegere la mijloc. „Am dat declaraţii, s-a clarificat totul“, a precizat el.

Controversatul Poteraş

Ultimul, dar nu cel din urmă, Cristian Poteraş, primarul sectorului 6, pare mai sărac decât colegii săi. El deţinea un apartament în Bucureşti împreună cu soţia, de care a divorţat în urmă cu câteva luni, şi era proprietarul a trei autoturisme. Cristian Poteraş este şi proprietarul unui ceas Ulysse Nardin în valoare de 15.000 de euro. În acelaşi timp, conform declaraţiei de avere, este acţionar la nouă firme.

Mai citiţi: Poteraş, agăţat de DNA în mafia retrocedărilor

image

Este o greşeală în declaraţie. Eu nu mai sunt acţionar, fosta soţie este şi firmele au rămas la ea după divorţ. Oricum nu avea cine ştie ce profit”, ne-a spus Poteraş. Edilul a adăugat că salariul său de la primărie este prea mic în comparaţie cu responsabilităţile şi volumul de muncă.


Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV ŞTEFAN DUMITRAŞCU, ARHITECT-ŞEF LA PRIMĂRIA SECTORULUI 3: “Nu candidez la Primărie, dar sunt alături de Liviu Negoiţă!”

Şpaga, fundaţie pentru blocurile-turn

Avizele pentru construcţii, între şpagă şi birocraţie

Parcarea ilegală, pedepsită în funcţie de sector

Consilierii modifică astăzi întrebările pentru referendumul la Legea Capitalei. Vezi aici care sunt propunerile lor

Calvarul avizelor pentru construcţii

CAMPANIE De ce e Bucureştiul pestriţ

Referendumul, ignorat de consilieri

În Primăria Capitalei sunt 3.000 de funcţionari. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va aplica Legea Capitalei

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

Leafă fără sporuri pentru primari

Referendum amânat şi cu formular schimbat

De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti?

Bucureştiul, unic în Europ: şapte primari şi 3.000 de angajaţi în primării

Administrația din Capitală, unică în UE

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite