UPDATE Băsescu către primari și parlamentari: „Uitați de toate proiectele de lege actuale cu privire la reorganizarea Bucureștiului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a avut, astăzi, la sediul Primăriei Generale, o întâlnire cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu. La discuție au fost invitaţi şi primarii de sector.

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a declarat pentru “Adevărul” că observaţiile preşedintelui Traian Băsescu sunt “de bun simţ” şi că toţi participanţii la discuţie au fost de acord că referendumul de la 26 iunie este o pierdere de bani.

Preşedintele a atras atenţia că referendumul se îndreaptă spre o direcţie greşită şi că acest concept este dus în derizoriu, pentru că nimeni nu ştia ce se vroia de la această consultare. În primul rând, tema referendumului nu mai avea miză. Atunci, ni s-a recomandat atât nouă, primarilor şi liderilor partidelor politice din CGMB, cât şi parlamentarilor, să uităm de toate proiectele de lege legate de reorganizarea administrativă a Capitalei”, a explicat Onţanu.

Edilul sectorului 2 a adăugat că opţiunea pentru Bucureşti, în viziunea preşedintelui Băsescu, este extinderea peste Ilfov, adică să se creeze Zona Metropolitană Bucureşti (ZMB).

Astfel, Legea Capitalei, referendumul de la 26 iunie şi actualul proiect al ZMB, cel cu 61 de localităţi şi care este blocat de patru ani la Senat, dispar.
În următoarea perioadă, primarii şi reprezentanţii altor instituţii care vor fi implicate în conceperea noii Zone Metropolitane Bucureşti, se vor întâlni pentru a elabora proiectul. 

Vezi AICI ce părere are președintele Traian Băsescu despre Legea Capitalei.

UPDATE ORA 13.50 Edilul șef al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a convocat în ședință pe consilierii generali, întâlnire la care se va pune punct problemei referendumului. „Președintele nu a făcut decât să atragă atenția decât că întrebările și referendum precum și ideea de organizare nu sunt bune și în aceste condiții a rămas cu primarii de sector și liderii politici din consiliu și am luat decizia că este mai bine să nu aruncăm banii publici. Am convocat o ședință de CGMB în această seară la ora 18 unde se va hotărî, sper ca niciun consilieri să nu facă figuri pentru că m-am plictisit, anularea referendumului urmând ca peste un timp să putem discuta despre legea Capitalei, dezvoltarea metropolitană București-Ilfov“, a spus Oprescu.

UPDATE ORA13.35 Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie a declarat că președintele Băsescu a înțeles că „referendumul era o bătaie de joc pentru bucureșteni, iar PDL va retrage Legea Capitalei pentru că oricum există o inițiativă de reorganizare a teritoriului“. La rândul său, edilul din sectorul 4, Cristian Popescu Piedone a declarat la ieșirea din Primăria Generală că bucureștenii își pot alege în continuare singuri primarul.
Și edilul sectorului 1, Andrei Chiliman a admis că referendumul nu mai este oportun. „Modul în care erau întrebați bucureștenii ar fi fost batjocoriți, iar legea prin care s-a stabilit acest referendum nu mai este de actualitate mai ales în ce privește necesitatea dezvoltării Bucureștiului ca zonă metropolitană care să includă și Ilfovul. Oricum, în lunile iulie-august vor începe discuțiile pe acest proiect“, a comentat Chiliman.

UPDATE ORA 13.15 Consilierii generali se întrunesc diseară de la ora 18.00 pentru a discuta oportunitatea organizării referendumului și chiar posibilitatea anulării acestui scrutin.

UPDATE 0RA 12.43 Deocamdată, primarii de sector și liderii grupurilor politice au luat o pauză, însă discuțiile vor continua. Surse prezente la discuții au declarat că președintele Băsescu a discutat dacă este oportun sau nu să se organziaeze un referendum în București. „Președintele ne-a atras atenția că urmează o reorganizare adminstrativă și să ne gândim în aceste condiții dacă ne dorim o reorganizare exclusivă a Bucureștiului sau la o zonă mai mare care să cuprindă și Ilfovul. Vom decide dacă mergem sau nu mai departe cu referendumul. Acum, orice este posibil“, au declarat sursele citate.

UPDATE ORA 12.30 Rămâneți pe bucuresti.adevarul.ro ca să urmăriți declarațiile primarilor de sector după întâlnirea cu șeful statului de la Primăria Generală.

O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR Mobilizare parlamentară pentru Legea Capitalei

UPDATE ORA 12.00 Președintele Traian Băsescu a părăsit Primăria Capitalei fără să facă declarații. „Nu trebuie discreditată ideea referendumului. Am venit să văd care este finalitatea", a fost singura declarație adresată presei de către şeful statului la sosirea la primărie.

UPDATE ORA 11.51 Rolul primarului, Sorin Oprescu, în această dezbatere este acela de mediator, se precizează într-un comunicat transmis de municipalitate. „Primăria va media astăzi un dialog între președintele României și reprezentanții partidelor din CGMB, pe tema referendumului din București. La întâlnire participă președintele României, primarii de sector și reprezentanții partidelor politice din CGMB, pe tema referendumului care va fi organizat săptămânile viitoare. Întâlnirea are loc la solicitarea președintelui României. Având în vedere respectul acordat instituției Președinției României, precum și ținând cont de nevoia unui dialog deschis și consistent între instituțiile statului, Primarul General va oferi această oportunitate președintelui, și a convocat toate părțile solicitate pentru a participa la această întâlnire. Primarul General va media acest dialog“, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: Parcarea ilegală, pedepsită în funcţie de sector

Şpaga, fundaţie pentru blocurile-turn

Avizele pentru construcţii, între şpagă şi birocraţie

Calvarul avizelor pentru construcţii

CAMPANIE De ce e Bucureştiul pestriţ

Referendumul, ignorat de consilieri

UPDATE ORA 11.45 Discuțiile au loc cu ușile închise și vor dura până la ora 13.00.

UPDATE ORA 11.20 Și liderii grupurilor politice din cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) au fost invitați la sediul Primăriei Capitalei. Doru Giugula, liderul grupului PSD din cadrul CGMB, ne-a declarat că el nu a fost anunțat de această convocare și că astfel nu se află nu se află la sediul Primăriei. „Președintele Băsescu încearcă să-și impună punctul de vedere și pe Legea Capitalei. Doar Iliescu a mai făcut o astfel de întâlnire la sediul Primăriei pe vremea când Traian Băsescu era primar“, a spus Giugula, precizând că se va îndrepta spre Primărie pentru a prinde discuțiile.

Traian Băsescu a declarat în urmă cu o lună că este pentru reorganizarea administrativă a Bucureștiului și că schimbarea trebuie să se producă indiferent de rezultatul referendumului organizat la 26 iunie. El a adăugat că oamenii nu cunosc ce se întâmplă în spatele primăriilor de sector, explicând că, în actuala organizare „trebuie satisfăcuți și cel care vinde panseluțe, și cel care vinde lalele, dar și cel care vinde ceasuri pentru că toți aceștia au reprezentanți în consilii“.

UPDATE ORA 11.10 Și primarul sectorului 5, Marian Vanghelie a ajuns la întâlnire. Surse din cadrul administrației locale sector 5 susțin că discuția a fost inițiată de președintele Traian Băsescu.

UPDATE ORA 11.00 Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone a confirmat prezența la această întâlnire.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu care se află acum la sediul Primăriei Capitalei ne-a declarat că întâlnirea are loc datorită apropierii organizării referendumului pe Legea Capitalei.

În Primăria Capitalei sunt 3.000 de funcţionari. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va aplica Legea Capitalei

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

Leafă fără sporuri pentru primari

Referendum amânat şi cu formular schimbat

De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti?

De asemenea, edilul ne-a spus că o altă discuție va fi legată de regionalizarea dorită de președinte prin modificarea Constituției.

Bucureştiul, unic în Europ: şapte primari şi 3.000 de angajaţi în primării

Administrația din Capitală, unică în UE

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

Consilierii modifică astăzi întrebările pentru referendumul la Legea Capitalei. Vezi aici care sunt propunerile lor

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite