O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR Mobilizare parlamentară pentru Legea Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Preşedinta Comisiei de Administraţie Publică din cadrul Camerei Deputaţilor, Sulfina Barbu, declară la finalul campaniei „O capitală, un singur primar” că proiectul legislativ are susţinerea grupurilor parlamentare. Reorganizarea administrativă a Bucureştiului, subiectul Legii Capitalei, a fost explicată şi dezbătută în ziarul „Adevărul”, timp de o lună.

Astăzi este ultima zi în care ziarul „Adevărul” dă şansa cititorilor săi să câştige 10.000 de euro decupând talonul şi răspunzând la întrebarea pe care acesta o conţine.
Atât cititorii, cât şi reprezentanţii instituţiilor publice vizate de „Legea Capitalei”, au aflat din paginile ziarului „Adevărul” care sunt schimbările ce le-ar aduce acest proiect legislativ.
În ultima zi a campaniei „O capitală, un singur primar” vă prezentăm reacţiile principalelor personaje implicate în reorganizarea administrativă a Bucureştiului.

Lobby printre politicieni

Deputatul PDL Sulfina Barbu susţine că Legea Capitalei va fi depusă în Parlament în prima sesiune din toamnă şi că va fi adoptată. „În luna septembrie, proiectul va ajunge în Parlament şi, până la sfârşitul anului, sper că vom citi noua lege în Monitorul Oficial”, a declarat Sulfina Barbu. Ea a adăugat că are suportul colegilor de coaliţie, mai ales că „au existat discuţii informale” şi cu liderii altor grupuri parlamentare.
Mai mult, Legea Capitalei vine în întâmpinarea schimbărilor legate de organizarea teritorială, propuse de preşedintele Traian Băsescu pentru modificarea Constituţiei. „Este necesară, pentru că 70% din unităţile administrativ teritoriale nu-şi pot susţine cheltuielile din bugetul propriu şi, astfel, aşteaptă bani de la Guvern. Nu este normal, la fel cum nu este normal nici să asistăm impasibili la accentuarea diferenţelor dintre cele şase sectoare ale Capitalei”, a precizat Preşedinta Comisiei de Administraţie Publică din cadrul Camerei Deputaţilor.
Ea s-a referit aici la faptul că sectorul 5 se adânceşte în sărăcie şi mizerie, din lipsă de fonduri, în timp ce sectorul 1 a ajuns să aibă un buget propriu „aproape cât cel al Primăriei Generale”. „Astfel, oamenii cu putere de cumpărare se vor îndrepta spre zonele bogate, în timp ce ariile mai sărace vor fi abandonate şi nu vor mai putea fi salvate”, a mai spus Sulfina Barbu.

Referendumul, contestat de PSD

Unul dintre cei mai vechi consilieri generali, pesedistul Doru Giugula, a declarat că o lege a Capitalei este necesară, dar „nu aşa cum o vrea PDL-ul”. „Ideea oricum îmi aparţine. În 2002 am prezentat proiectul care arăta că Bucureştiul trebuie să înghită Ilfovul, iar primarii de sector trebuie să devină viceprimari”, a precizat Giugula. El a adăugat că referendumul organizat în Capitală, la 26 iunie, pe tema „Legea Capitalei”, „încalcă toate legile”.

Hibele administraţiei, sub lupa „Adevărul”

Pe tot parcursul demersului său, ziarul „Adevărul” şi-a propus să le prezinte cititorilor beneficiile dar şi dezavantajele pe care le-ar avea Legea Capitalei asupra bucureştenilor şi s-a ţinut departe de disputele politice pe acest act normativ. Lucru remarcat atât de prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei cât şi de iniţiatorul legii, deputatul PDL Vasile Gherasim „Aţi analizat atât sub aspect financiar cât şi administrativ proiectul de lege. Totodată, am citit articole care vorbeau de hibele pe care le are administraţia actuală. Acum, este la latitudinea fiecăruia să decidă dacă e un proiect bun sau rău”, a declarat prefectul Capitalei.

La rândul său, Vasile Gherasim a caracterizat campania „Adevărul” ca fiind una civică şi a invitat bucureştenii să vină la referndum. „Dacă tot se cheltuiesc atâţia bani pe organizarea lui, măcar să participe la el”, a declarat deputatul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite