Băsescu: "Gălăţenii pot dormi liniştiţi, oraşul nu va fi inundat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat pentru a doua zi consecutiv, digul de apărare de la Galaţi, reafirmând că acesta va rezista vârfului de viitură aşteptat sâmbătă.

După ce a inspectat digul din saci cu nisip din sudul oraşului, şeful statului a spus că Galaţiul va fi ferit de inundaţii.

CITIŢI ŞI:

Dunărea şi Siretul dau semne de retragere. Pericolul de inundaţii nu a dispărut: cotele maxime ale fluviului fiind aşteptate pe 10 iulie

Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare

Stradă închisă din cauza inundaţiilor în Tulcea. În Cernavodă au fost evacuate 36 de persoane
"Eu cred că s-a făcut maxim ce se putea face şi maxim ce trebuia făcut, fără niciun rabat legat de risc. Slavă Domnului, a rezistat şi digul, pentru că asta e legată de incertitudinea pe care ţi-o dă orice construcţie hidrotehnică care stă sub presiune atâta amar de vreme. Convingerea mea este că Galaţiul e în afara riscului de inundare, iar de spart într-o parte sau alta nici nu se pune problema. Ceea ce arată că matematica mea de ieri dimineaţă a fost bună, nu-mi ieşea volum de inundaţii. Eu mi-am luat rezerve şi pentru ce ştiam că o să fie, că au spus că se mută ploile în sud şi am spus maxim 695 (de centimetri, n.r.). Specialişti nu dau în niciun caz 690, dau mult mai puţin, Galaţiul e pregătit pentru 715, dar, după părerea mea, Galaţiul nu va fi inundat
", a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu.

După ce a vizitat şi hidrobarajul din estul oraşului, şeful statului a adăugat că gălăţenii pot urmări liniştiţi semifinala de miercuri seară a Cupei Mondiale.

Motopompe şi generatoare electrice din Belgia şi Austria pentru reducerea efectelor inundaţiilor la Galaţi

GALERIE FOTO/ Alertă! Galaţiul, sub ape. Zona industrială este parţial inundată

1400 de militari, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea unui dig de 4,5 km la Galaţi

Tipic românesc/ Au fost retrocedate până şi terenurile de sub Dunăre!

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Dezastru: Dunărea a luat în stăpânire Gara Fluvială, Zona Liberă şi Restaurantul „Marinarul”! (GALERIE FOTO)

"Şi digul suplimentar este gata. Cred că gălăţenii pot dormi liniştiţi. Să vadă semifinala din seara asta. Nu sunt semne că ar ceda digul, deci tot omul poate să fie liniştit. Mai mult decât atât, este exclusă în momentul de faţă orice spargere de dig oriunde în altă parte ca să fie savat Galaţiul. Galaţiul nu va fi povară pentru nimeni", a afirmat Traian Băsescu.

Întrebat dacă forţele MAI şi MApN din Galaţi şi din mai multe judeţe care au lucrat intens la ridicarea digului de la Galaţi sunt eroii zilei, preşedintele a spus că ei şi-au făcut datoria.

"Şi-au făcut datoria. Mulţumirile mele pentru structurile care ţin de CSAT sunt oricum permanente. Dvs. ştiţi oricum mult mai puţine decât ce ştiu eu despre ce fac toate structurile militarizate. N-aveţi grijă!", a spus şeful statului.

El a adăugat că mobilizarea forţelor la Galaţi a fost proba că statul se poate bizui pe ele.

"Galaţiul este în primul rând proba că atunci când instituţiile statului sunt mobilizate - şi nu trebuie să avem jenă să mobilizăm nici Jandarmeria, nici Armata, pentru că sunt structuri ale statului român - când avem nevoie, ne putem bizui pe ele", a spus Băsescu.

Întrebat de ce a sosit pentru a doua zi consecutiv la Galaţi, şeful statului a răspuns:

"Am trecut mai mult să fie oamenii convinşi că nu se va întâmpla nimic rău".

La momentul declaraţiilor de presă, preşedintele a observat că o jurnalistă este însărcinată şi i-a spus:

"Hai că ţie îţi dau declaraţie separat".

A întrebat-o apoi despre sexul copilului.

"Băiat? Să-şi trăiască!". La final, a chemat-o şi a întrebat-o dacă are vreo întrebare pentru el, iar jurnalista l-a întrebat dacă nu poate face o excepţie pentru ea, scutind-o de reducerea cu 15% a indemnizaţiei de creştere a copilului.

"Nu. Să fie sănătos!", a răspuns, râzând, preşedintele Traian Băsescu, după care s-a urcat la bordul navei "Tudor Vladimirescu", acostată în Portul Comercial, în apropierea Palatului Navigaţiei.

Preşedintele a inspectat şi marţi digul construit pentru apărarea municipiului Galaţi şi a afirmat că nu vor fi probleme în zonă şi că nu va fi nevoie de spargerea digului de pe malul tulcean al Dunării, de la Cotul Pisicii, sau a digurilor din amonte.

"Adun debitul Prutului cu debitul Dunării şi cu debitul actual al Siretului şi nu îmi iese inundaţie", a spus, marţi, la Galaţi, preşedintele Traian Basescu.

El a precizat că a făcut acest calcul simplu ca orice om cu pregătire tehnică.

FOTO-VIDEO-„Măcar să avem şi noi parte de puţină atmosferă, dacă tot ne pluteşte canapeaua "

Drama unei bătrâne de 85 de ani ameninţată de inundaţii: “Vreau să mor în averea mea!”

VIDEO-Situaţia este tragică din cauza inundaţiilor, Armata pune la dispoziţie sistemele sale de comunicare

VIDEO: Cod roşu de inundaţii în judeţul Galaţi, pe Siret şi Prut, prelungit până joi

Alertă/ Cod roşu pe Siret: 3,5 kilometri de dig supraînălţat la Şendreni

VIDEO: Premierul Boc s-a asigurat că răul cel mare, ruperea digului în Insula Mare a Brăilei nu se va produce

COD ROŞU la Galaţi/ Dunărea mai are doar doi centimetri până la cota istorică. Siretul a rupt un dig la Şendreni

Alertă: Digul supraînălţat de la Şendreni, în pericol să fie depăşit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite