GALERIE FOTO/ Alertă! Galaţiul, sub ape. Zona industrială este parţial inundată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona industrială a Galaţiului este parţial sub ape, după ce digul din zona Portul Docuri nu a mai făcut faţă. Autorităţile încearcă să ţină apele sub control cu un dig de 4.5 kilometri lungime construit pe o stradă care separa zona Portului de oraş.

Situaţia tinde să devină disperată la Galaţi, după ce apele Dunării, ajunse la cota istorică 680, au inundat Portul Docuri şi zona industrială limitrofă. Circa 3 hectare de clădiri şi spaţii industriale sunt sub ape, iar nivelul viiturii creşte.

VEZI AICI O GALERIE FOTO INCREDIBILĂ!

CITEŞTE ŞI

1400 de militari, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea unui dig de 4,5 km la Galaţi

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Ultima apărare în calea apelor: se ridică diguri din saci cu nisip pe străzile oraşului

Calea ferată dintre Barboşi-Şendreni este acoperită de ape/ Două accelerate redirecţionate şi cinci trenuri personal anulate sau deviate 

Iaşi: Şefii judeţului, incapabili să ia bani din Fondul Solidaritatea

Autorităţile încearcă să salveze platforma industrială şi cartierul "Valea Oraşului" cu un dig din saci cu o lungime de 4,5 kilometri şi o înălţime de 2 metri, care este în construcţie şi ar putea fi gata în 24 de ore. La dig lucrează acum peste 1500 de oameni, într-un ritm alert.

image

Cel mai mare dezastru urban

Dacă digul nu rezistă, autorităţile locale spun că consecinţele vor fi sumbre:„cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial".

„În condiţiile în care digul n-ar rezista, am inunda un sfert din Galaţi, asta înseamnă activităţile de la şantierul naval, portul, vama. Sunt aproape 200 de unităţi economice în zonă şi 12.000 de locuri de muncă. Un calcul elementar ne arată că în jur de 45 de milioane de euro este pierderea zilnică şi în jur de 250 de milioane de euro, pierderile de proprietate din Galaţi. Cred că ar fi cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat viceprimarul din Galaţi, Mircea Cristea.

În această zonă sunt amplasate următoarele unităţi industriale: Portul Docuri, Şantierul Naval „Damen", Vama, Comcereal, Fabrica de ulei „Prutul", Laminorul de tablă şi altele. De asemenea, ar deveni inutilizabil Spitalul CFR unul dintre cele mai moderne din oraş, recent reabilitat.

"Capitala" dezastrelor: Cabinetul Boc, aşteptat să se reunească la Galaţi în cadrul unei şedinţe a Comandamentului Naţional pentru situaţii de Urgenţă

„În Valea Oraşului nu sunt numai case, ci şi blocuri, gădiniţe, şcoli, spital, dispensare, unităţi comerciale. S-ar inunda 25% din platforma industrială şi 30% din cea economică. 30% din PIB-ul judeţului Galaţi provine din această zonă.

Pe de altă parte, un bloc dacă stă în apă trei zile înseamnă o pierdere de cinci milioane de euro. Nu vreau să sune dramatic, dar este pur şi simplu realitate. Este un calcul economic pe care i l-am supus atenţiei şi prim-ministrului Emil Boc", a adăugat viceprimarul Mircea Cristea.

image

Ridicarea digului a început încă de ieri, timpul estimat pentru finalizare fiind de 36 de ore. Alături de militarii gălăţeni, lucrează la supraînălţarea digului de la Dunăre 300 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti şi Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi 400 de lucrători din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale municipiului Bucureşti şi judeţelor Argeş, Prahova şi Dolj.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite