Ultima apărare în calea apelor: se ridică diguri din saci cu nisip pe străzile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 2.000 de oameni lucrează la supraînălţarea digului cu 1,5 metri. Ultima soluţie pentru a se evita inundarea oraşului este digul împrovizat din saci cu nisip şi pământ ce va fi amenajat pe o lungime de 4,5 kilometri. Îndiguirea  pornşte de la sediul Administraţiei Fluviale „Dunărea de Jos", trece apoi pe strada Păcii, strada Moruzzi şi se opreşte pe strada Corabiei dinspre îndiguirea spre Şantierul Naval.

Operaţiunile de supraînălţare a acestui dig au început încă de aseară, când Vasile Blaga, „şeful" Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), a asigurat că vor fi trimişi aproape 1.400 de oameni din partea MAI şi a Ministerului Apărării Naţionale pentru a ajuta la ridicarea digului. Din partea societăţilor municipalităţii mai participă 300 de oameni la operaţiuni, la care se adaugă şi alţi 300 de voluntari.

„După strada Portului, unde amenajările cu saci se fac pe faleză, digul va trece pe mijlocul străzilor pentru că panta este mai mică şi digul va fi mai bun", a declarat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.


„Timpul estimat pentru finalizare îndiguirilor este de 36 de ore", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi. În cazul în care aceste operaţiuni vor eşua, Valea Oraşului şi zona industrială din port vor fi inundate. Aproximativ 8.000 de oameni vor fi evacuaţi şi se vor produce pagube de aproape 50 de milioane de euro dacă digul va ceda.


Dunărea va continua să crească până pe 10 iulie şi riscă să ajungă la un nivel de 690 de centimetri. Astăzi fluviul înregistra, la Galaţi, un nivel de 676 de centimetri, cu 76 de centimetri peste cota de inundaţie.


În caz că nivelul Dunării va depăşi 690 de centimetri, digul din saci cu nisip riscă să nu mai facă faţă forţei fluviului. Pentru a se evita inundarea Galaţiului se va adopta decizia de rezervă, cea a deversărilor controlate.


Cele trei variante de străpungere a digurilor din jurul Dunării sunt: inundarea unor terenuri din preajma Călăraşi-Râul, devărsări în localitatea Borcea, judeţul Călăraşi şi ruperea digului de la Cotul Pisicii, judeţul Tulcea.


„Trebuie înţeles că apa nu va intra în localitatea Grindu, din Tulcea, pentru că acolo vom ridica un dig de 5 metri", a explicat Vasile Blaga.


În ceea ce priveşte cartierul Barboşi, aici sunt inundate doar opt case de vacanţă construite în albie.


La Şendreni situaţia este staţionară, Siretul a fost oprit în dreptul digului ridicat lângă calea ferată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite