VIDEO: Premierul Boc şi ministrul Blaga s-au asigurat că răul cel mare, ruperea digului în Insula Mare a Brăilei, nu se va produce! Vezi aici declaraţiile acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc, însoţit de Vasile Blaga ministrul administraţiei şi internelor şi Laszlo Borbely ministrul mediului şi de inspectorul adjunct al Inspectoratului General Pentru Situaţii de Urgenţă, general maior Liviu Nemeş au făcut astăzi o vizită fulger în judeţele afectate de inundaţii între care şi Brăila.

CITIŢI ŞI:

Vasile Blaga: "Suntem pregătiţi să evacuăm 5.000 de tone de pesticide din Insula Mare a Brăilei"

Ultima oră: Boc, Blaga şi Borbely sunt aşteptaţi în inspecţie la Brăila

Premierul s-a arătat ferm convins că autorităţile locale vor continua să gestioneze cu profesionalism criza, astfel ca să nu se producă răul cel mare aşa cum a numit Emil Boc eventuala rupere a digului din Insula Mare a Brăilei.

„Este lucrul de care ne teme cel mai mult dar Slavă Domnului am primit asigurări de la prefectul Dumitru Popa că situaţia este sub control. Am dispus ca în caz de necesitate toate forţele în frunte cu militarii din garnizoană să treacă la evacuarea bunurilor şi a personalului din zona IMB. Bine însă că în ciuda vicisitudinilor, aici la Brăila s-a reuşit contracararea cu maximă eficienţă a efectelor creşterii apelor şi nu sunt probleme ca în judeţul vecin, Galaţi", a sublinat premierul.

image

Ministrul Blaga a spus că în ceea ce priveşte ministerul său, au fost luate corect măsurile de siguranţă şi prevenire.

„Toate unităţile sunt dotate cu materiale necesare, avem motorină suficientă pentru toate vehiculele grele, în caz de nevoie vor trece toate la evacuare.", a subliniat ministrul administraţiei şi internelor.

image

„Mă tem că dacă apa va rupe digul, se poate produce un dezastru ecologic cu urmări incalculabile", şi-a exprimat preocuparea în întâlnirea de la Prefectura Brăila şi ministrul mediului.

„Nu vom lăsa apa să pătrundă în Insula Mare, nu ne permitem aşa ceva. Oricum deocamdată nu sunt decât temeri, dar trebuie să luăm în calcul cel mai sinistru scenariu. Dacă apa va intra în Insulă, aceasta însemnând cam două miliarde de metri cubi de apă, atunci vom avea o întindere de ape cu adâncimea de la 2,5 metri peste comuna Măraşu care este pe un loc mai înalt, la circa 7 metri în partea de nord a IMB", a explicat prefectul Dumitru Popa care sunt posibilele efecte ale ruperii digurilor.

image


„Nu se pune însă probelma ruperii nici în zilele de 7 şi 8 iulie când este aşteptat maximul istoric de 711-712 cm şi în zonele cele mai joase ale digului vor rămâne 70-80 de centimetri până la limita de trecere", a ţinut să ne asigure prefectul Dumitru Popa.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite