Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulia Balaban (18 ani) munceşte ca voluntar la digurile de apărare ale Galaţiului. Ea a plecat de la diguri doar câteva ceasuri, pentru a da bac-ul. În vreme ce gălăţenii chefuiesc, tinerii voluntari lucrează pe brânci, tocmai pentru a le salva bruma de avuţie celor care stau la băut.

Peste 200 de voluntari veniţi din toată ţara trudesc la digurile de apărare a Galaţiului. Printre ei, şi cei 40 de tineri, majoritatea fete, de la Romanian Rescue Association (RRA), un ONG tânăr, care se vrea o alternativă la Crucea Roşie.

CITEŞTE

Motopompe şi generatoare electrice din Belgia şi Austria pentru reducerea efectelor inundaţiilor la Galaţi

GALERIE FOTO/ Alertă! Galaţiul, sub ape. Zona industrială este parţial inundată

1400 de militari, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea unui dig de 4,5 km la Galaţi

Tipic românesc/ Au fost retrocedate până şi terenurile de sub Dunăre!

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Dezastru: Dunărea a luat în stăpânire Gara Fluvială, Zona Liberă şi Restaurantul „Marinarul”! (GALERIE FOTO)

Dig - BAC - dig

Voluntarii RRA sunt prezenţi încă de vineri în zonele ameninţate de Siret sau de Dunăre şi umplu saci cu nisip, împart mâncare muncitorilor sau pur şi simplu sunt un liant între autorităţi, având în vedere că au o reţea excelentă de staţii de emisie-recepţie.

La dig am găsit-o şi pe Iulia Balaban, o fată de 18 ani îmbrăcată în salopeta roşie a RRA, care a fugit din calea apelor vreme de câteva ore, doar pentru a susţine probele examenului de Bacalaureat.

„Am sosit aici încă de joi, însă în noaptea de joi spre vineri a trebuit să plec acasă, pentru că trebuia să susţin Bacalaureatul la Geografie. Imediat după ce am termina exemenul, m-am întors aici, pentru că este nevoie de mine", a spus fata, absolventă a Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila.

Tinerii în salopete roşii reprezintă o adevărată pată de culoare pe diguri.

„Toată lumea se uită la noi cu ochi strâmbi. Poate pentru că suntem dotaţi adecvat, poate pentru că suntem tineri, sau poate pentru că facem aceste gesturi pro bono. Nu aş putea spune. Oricum, lumea trebuie să se obişnuiască şi cu ideea de voluntariat, la 20 de ani după Revoluţie", a mai explicat Iulia.
Deşi a susţinut BAC-ul printre saci de nisip şi ape învolburate, Iulia a reuşit să obţină o notă foarte bună la examen - 9.15.

image

IULIA ŞI VOLUNTARII ÎN ACŢIUNE

„Părinţii mei mă susţin şi au încredere în mine, orice aş face. În acest moment, la inundaţii au participat zece elevi de la Murgoci", a mai povestit fata, care vrea să urmeze cursurile facultăţii de Geografie.

Puturoşi şi mârlani.

Braşoveanca Flori („Flori şi atât", ne-a spus) RRA, are de 20 de ani şi este studentă a Universităţii „Transilvania". Spune că cei care îşi savurează berea nu numai că nu pun mâna să ajute, dar fac şi glume nesărate.

„Unii ne şi întreabă de unde suntem şi dacă nu am dori o noapte de cazare. Nu mi se pare normal ca aceste lucruri să se întâmple, mai ales că noi suntem voluntari şi am venit aici pentru a da o mână de ajutor, nu ca să vedem Dunărea", a spus aceasta. Voluntarii muncesc la diguri, gălăţenii petrec în cârciumi.

În ce sute de timp voluntari, pompieri, jandarmi, poliţişti sau angajaţi ai diverselor societăţi comerciale se luptă cu fluviul dezlănţuit, cârciumile din apropierea Palatului Fluvial vând ca în vremurile bune.
Peste o mie de oameni lucrau de zor în această dimineaţă pentru a salva ce se mai putea din rămăşiţele unicului dig ce apără Portul şi cartierul Valea Oraşului.
Veniţi din toată ţara, aceştia umpleau de zor sacii cu nisip, scoteau apa infiltrată pe faleză, totul pentru a salva cele peste 7.000 de suflete care pot rămâne fără un acoperiş deasupra capului.

Alături de militarii gălăţeni, lucrează la supraînălţarea digului de la Dunăre 300 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti şi Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi 400 de lucrători din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă ale municipiului Bucureşti şi judeţelor Argeş, Prahova şi Dolj", a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului judeţului Galaţi.

Inundaţia, combătută cu bere!

În acest timp, unii dintre locuitorii cartierului, în cel mai pur spirit românesc se delectau cu o bere, fix vis-a-vis de Palatul Fluvial. În momentul în care i-am întrebat de ce nu pun mâna pe lopată, replica a de-a dreptul dură: „Da' ce vă f... grija pe voi?", apoi ne-au amenţat cu bătaia, printre înjurături de mamă, tată etc..

Nici în Valea Oraşului, cartierul cel mai expus la inundaţii, oamenii nu par să înţeleagă că e nevoie şi de ei pentru a salva situaţia.

Responsabilii Jandarmeriei spun că nu pot face nimic pentru a-i convinge pe cei ale căror case vor fi afectate să pună mâna pe o lopată sau pe un sac. „Eu nu pot să le ordon să muncească decât oamenilor mei", a declarat colonel Mircea Olaru, şeful Jandarmeriei Galaţi.
Locuitorii din Valea Oraşului spun că ei ar fi mers la dig, însă nu au fost... chemaţi.

„Nu ne-a chemat nimeni să punem mâna. În plus, aici, în zona asta suntem 24 de familii, care vor fi inundate când vine Dunărea", a spus Costică Rusu, un bărbat care ia ajutor social de la primărie, dar care-şi bea tacticos berea la colţ de stradă, în timp ce forţele de ordine şi voluntarii veniţi din ţară se chinuie cu sacii de nisip care urmează să-i protezjeze casa.

Un vecin de-al său, pe care l-am găsit în zona străzii Moruzzi, spune că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a rupe digul în apropierea casei sale.
„Dacă vine apa, eu pun mâna să distrug digul! Pe mine oricum mă va inunda Dunărea, că am casa pe partea cealaltă a digului. Au mai venit pompierii, ne-au mai scos apa din curte, dar nu cred că o să scăpăm. Măcar să simtă cu toţii prin ce trecem noi", a spus Marian Voicu.

Autorităţile recunosc că nu i-au chemat la muncă pe cei de la venitul minim garantat. „Sunt 700 de oameni, dar nu ne putem baza pe ei. Sunt neputincioşi. Bolnavi, prost hrăniţi, leneşi. Dacă stăm după ei, ne ia şi dracu şi apa", spune Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

Conform deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit la Galaţi, pentru a analiza efectele debitelor mari de pe Siret, Prut şi Dunăre, prioritatea o reprezintă apărarea municipiului Galaţi.

S-a dispus, astfel, construirea unui dig înalt de 1,5 m, pe o lungime de 4,5 km, cu sprijinul a 1.400 de cadre militare din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Apărării Naţionale. Ridicarea acestuia a început încă de ieri, timpul estimat pentru finalizare fiind de 36 de ore.
45 de specialişti de la „Apele Române" coordonează aceste lucrări şi monitorizează punctele critice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite