Dezastru: Dunărea a luat în stăpânire Gara Fluvială, Zona Liberă şi Restaurantul „Marinarul”! (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele fluviului, care atinseseră dimineaţă 713 centimetri, s-au revărsat până dincolo de restaurantul „Marinarul", Zona Liberă şi strada Faţa Portului, ajungând pe strada Împăratul Traian. Accesul în zonă a fost interzis, poliţiştii întorcându-i din drum pe toţi cei care se încumetă să se apropie de Dunăre. 

Dați click aici pentru a vedea imagini ale dezastrului de la Brăila

O patrulă a poliției este postată pe strada Danubiului, unde accesul este de asemenea interzis.

În zona Portului, mai mulţi angajaţi ai unor firme aşteptau bărci pneumatice de la ISU, ca să salveze calculatoarele şi ce a mai rămas din birouri. Pentru a doua oară în patru ani, cei de la „Marinarul" îşi văd afacerea dusă pe apa sâmbetei.

Cote mai mari ca în '70

Culiţă Tărâţă: "Inundarea Insulei Mari a Brăilei ar însemna o pierdere de 4 miliarde de euro"

„Apa este mai mare decât în 2006, dar este mai mare şi decât a fost la inundaţiile din anii '70. Aveam 23 de ani atunci şi ştiu că nu ajunsese aşa departe pe Împăratul Traian", ne-a spus Valeriu Carşote, unul dintre brăilenii care veniseră să vadă dezastrul de pe malul fluviului.

Din cauza cotelor ridicate, apa s-a revărsat până la Centrul de Dializă, iar la mira de la Căpitănie nu se mai poate ajunge. Restauratul de pe Faleză e pe cale să fie luat de Dunăre, în unele locuri apa ajungând până pe spaţiul pentru autovehicule, din zona Morii Violatos.

Angajaţii firmelor din zonă, ale căror imobile sunt pe cale să fie inundate, încearcă, disperaţi, să oprească apa, aşezând saci la intrare. Cei mai mulţi, însă, privesc neputincioşi dezastrul care s-a abătut asupra Brăilei şi asupra ţării intregi.

Faleza, pe alocuri, pare pustie, pentru că puţinele ambarcaţiuni ancorate sunt acum izolate de apele care s-au revărsat dincolo de maluri. Şi prăpădul încă nu a trecut. Se aşteaptă o nouă viitură.

Citiți și:

Deţinuţii sar în ajutorul celor năpăstuiţi de inundaţii

Preşedintele Patronatului Cărnii de Porc anunţă începutul crizei alimentare. El s-a adresat premierului şi preşedintelui

Agricultura, în impas din cauza ploilor

Află de aici cine sunt cele mai bune fete ale Brăilei la Bacalaureat

Dunărea are astăzi cu 53 de centimetri mai mult faţă de cota de pericol, de 660

În 2006, când Dunărea a spart digul de la Chiscani şi a inundat peste 800 de gospodării, cota maximă a fost de 699 cm.
Debitul este, de asemenea, unul istoric, de 15.150 ms pe secundă. 120 de oameni de pe strada Ancorei au fost evacuaţi şi cazaţi în tabăra de la Lacu Sărat.

Faleza, Zona Liberă, docurile, parte din Şantierul Naval, terasele de pe malul fluviului, clădiri ale unor instituţii, precum ADR, Poliţia de Frontieră şi un Centru de Dializă sunt înconjurate de apă.

Apa a urcat până spre strada Împăratul Traian, ameninţând imobilele din zonă.

Digul din Insula Mare a Brăilei este atent monitorizat, cei 4.000 de oameni din zonă fiind alertă. S-au pregătit spaţii de cazare pentru aceştia în şcolile şi căminele din judeţ. Oamenii şi-au dus copiii de acasă şi au urcat lucrurile în podurile caselor.

Animalele sunt trecute cu bacul pe la Gropeni.

Arendaşul celor 56.000 ha din IMB, Culiţă Tărâţă îşi cară utilajele tot cu bacul, pe la Gropeni.

Se lucrează intens la digurile de la Noianu- Chiscani, Măxineni, Vădeni, Latinu, apa fiind extrem de crescută.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite