Alertă/ Cod roşu pe Siret: 3,5 kilometri de dig supraînălţat la Şendreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza efectului combinat al deversărilor de la acumulările din amonte şi al remuului de pe Dunăre, hidrologii au instituit Cod Roşu pe râul Siret, segmentul Şendreni – Galaţi, avertizare ce presupune risc de viituri majore, cu ameninţare directă asupra siguranţei persoanelor şi bunurilor.

CITIȚI ȘI:

Botoşani: Alertă maximă pe Siret: În 13 localităţi în amonte de râu se fac evacuări. Barajul Bucecea dă să crape!

Râul Târnava Mare monitorizat non-stop. Apele au crescut cu 4,70 metri

Inundaţii în localităţile din Delta Dunării

Dunărea a inundat orașul Hârșova

Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, se lucrează încă de ieri la supraînălţarea unui dig de protecţie cu saci de nisip şi pământ pe digul de apărare al Siretului, pe raza localităţii Şendreni, pe o lungime de 3,5 km.


Trei localităţi braşovene au fost inundate. Vezi aici ce au distrus puhoaiele

„Au fost mobilizate în acest sens forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi (150 de ofiţeri şi subofiţeri), 40 de militari, precum şi 18 deţinuţi de la Penitenciarul Galaţi. Lor li s-au alăturat 50 de persoane de la Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Şendreni, precum şi lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Digurile de apărare pe toate cursurile de apă din judeţ sunt monitorizate, sunt consolidate şi supraînălţate. Toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile riverane sunt în alertă. 

Alertă: Dunărea a luat în stăpânire Faleza/Află de aici care este prognoza pentru următoarea perioadă (GALERIE FOTO)

Arendașul Culiță Tărâţă este nemulţumit de digul IMB/Află de aici care este starea digului din Insulă

La ora 7.00, Siretul depăşise cu 13 centimetri cota de pericol la Şendreni (663 cm), iar Dunărea avea 51 de centimetri peste cota de inundaţie – 651 cm (CP 700 cm) şi un debit de 16.160 mc/s.

"Digul de la Brateşul de Jos (la Prut) a intrat în faza a III-a de apărare, iar digul Bădălan (pe Dunăre) este în faza a II-a de apărare, 15 jandarmi lucrând la consolidarea acesuia, în zona Zătun. Pe râul Siret, a intrat în faza I de apărare îndiguirea Tudor Vladimirescu – Braniştea, îndiguirea Piscu – Braniştea şi digul Şendreni", a declarat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi.

Nivelurile şi debitele vor fi în creştere pe Dunăre la Galaţi, pe Siretul inferior, pe Bârlad şi pe Prut. Celelalte râuri vor fi în scădere şi staţionare în următoarele 24 de ore. Avertizarea Cod roşu pe Siret este valabilă până astăzi, la ora 16.00.    

Drumul judeţean Galaţi – Tecuci rămâne în continuare închis, fiind inundat în zona cuprinsă între Movileni şi Şendreni. Traficul a fost redirecţionat pe ruta ocolitoare, Galaţi – Smârdan – Schela – Slobozia-Conachi – Izvoarele – Independenţa.

„Nu va fi deschis prea curând. Nu avem unde să ducem apa”
, a declarat Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Buzoienii au trimis veste de salvare în zonele inundate

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite