FOTO-VIDEO-„Măcar să avem şi noi parte de puţină atmosferă, dacă tot ne pluteşte canapeaua ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De zeci de ani, câteva familii de gălăţeni trăiesc cu frica de a se trezi cu Siretul în poartă, la fiecare ploaie sau viitură. În „porcărie", localnicii îşi duc traiul cu frica inundaţiei ce le poate lua oricând acoperişul de deasupra capului.

Galerie foto aici

La capătul cartierului Barboşi, la aproximativ 300 de metri de gară, se află zona cunoscută de localnici sub numele de „porcărie".

VIDEO/FOTO Dezastrul de la Botoşani

Cei care au decis să trăiască acolo au venituri foarte mici şi trăiesc de pe o zi pe alta mânâncănd ce creşte prin ogradă. De câte ori plouă câteva zile la rând, se roagă să nu vină Siretul mare şi să-i lase fără un acoperiş deasupra capului.

image


Printre aceşti oropsiţi ai soartei se numără şi Petruţa Cincu. Mamă a trei copii a ajus să se adăpostească de furia naturii într-un container, pe care-l împarte cu o altă femeie.

Citiţi şi:

COD ROŞU la Galaţi/ Dunărea mai are doar doi centimetri până la cota istorică. Siretul a rupt un dig la Şendreni

Alertă: Digul supraînălţat de la Şendreni, în pericol să fie depăşit


„Stau aici de câteva zile. Casa mea este chiar lângă Siret şi acum nu a mai rămas absolut nimic din ea. Copii mi i-a luat Protecţia Copilului înainte de a veni apele. Acum stau aici pentru că nu am unde să mă duc ", a spus femeia.

image


Colega sa de suferinţă, Gherghina Pocora, de 73 de ani, se odihneşte pe timpul zilei şi noaptea îşi păzeşte modesta agoniseală.


„Am nouă vaci. Astea sunt singura mea avere. Acum sunt pe islaz, iar noaptea trebuie să stau lângă ele. N-am ce să fac. Dacă îmi mor sau mi le fură cineva şi pe astea, mor şi eu de foame", spune bătrâna, care trăieşte de mai bine de un deceniu pe malul Siretului.


Tanti Gherghina spune că nu a reuşit să salveze nimic din gospodărie, în afară de vaci. Nici măcar câteva scânduri cu care să-şi împrejmuiască o bucată de teren, pe care să-şi ţină vacile în siguranţă.

Pe aceiaşi temă:

Drama unei bătrâne de 85 de ani ameninţată de inundaţii: “Vreau să mor în averea mea!”

VIDEO-Situaţia este tragică din cauza inundaţiilor, Armata pune la dispoziţie sistemele sale de comunicare

VIDEO: Cod roşu de inundaţii în judeţul Galaţi, pe Siret şi Prut, prelungit până joi

Alertă/ Cod roşu pe Siret: 3,5 kilometri de dig supraînălţat la Şendreni

VIDEO: Premierul Boc s-a asigurat că răul cel mare, ruperea digului în Insula Mare a Brăilei nu se va produce

Bebeluş bolnav, salvat cu şalupa dintre ape/Află de aici povestea micuțului (FOTOGALERIE)

Baraj la Centrul de Dializă/Află de aici ce planuri au autoritățile brăilene în lupta cu apele Dunării

Pericol: Pe digurile Siretului s-a lucrat toată noaptea/Vezi aici care sunt măsurile luate de autorități


„Am vrut să-mi scot şipcile din gard, dar apa a venit aşa de repede, că nu am avut timp decât să-mi mân vacile la deal, ca să nu le ia
", a mai povestit bătrâna.

image


Moşul satului


Unul dintre cei mai bătrâni oameni ai acestei aşezări este Dami Chiriac. După ce a muncit o viaţă întreagă, s-a retras pe malul Siretului, pentru a scăpa de gălăgia oraşului. Numai că aici a avut de suferit din cauza furiei naturii.


„Stau aici de 22 de ani. Am trecut prin patru inundaţii mari, dar ca anul acesta parcă nu a fost niciodată. Mi-a luat tot!", a spus „moşul satului", care a ajuns la peste 80 de ani.


Ca o ironie a sorţii, în timp ce se plimba cu barca prin propria-i curte, nea Dami a dat drumul la un radio antic, cu baterii, la care cântă de zor Gil Dobrică „Hai acasă!".


„Măcar să avem şi noi parte de puţină atmosferă, dacă tot ne pluteşte canapeaua "
, a spus moşul pe un ton hâtru.


În curţile oamenilor, nivelul Siretului a ajuns şi la aproximativ doi metri. Frigidere, televizoare, mobilă, nimic nu a scăpat din calea şuvoaielor.

„Norocoşii", dacă li se poate spune aşa, s-au refugiat la oraş, la rude, în timp ce oamenii care nu au putut apela la această soluţie şi-au petrecut ultimele nopţi, sub cerul liber.


„Stau la băiatul meu, în oraş. Singurul lucru pe care am reuşit să-l salvez este televizorul, pe care l-am dus în pod", a spus Cristian Petruş.

Sinistraţii, priviţi ca o gaură-n buget!

Cei peste 1.000 de sinistraţi de la nivelul Galaţiului reprezintă o reală problemă şi pentru bugetul de stat al României. Astfel, Vasile Blaga, ministrul de Interne, a afirmat că România a demarat procedurile de accesare a Fondului Solidaritatea al Comisiei Europene, urmând ca sinistraţii să primească ajutoare printr-o hotărâre de Guvern şi a estimat că pagubele vor depăşi 0,6% din PIB, adică aproximativ 75,6 milioane de euro. În plus, familiile care au avut decedaţi în urma inundaţiilor vor primi un ajutor de 5000 de lei din partea Ministerului Muncii.

Iată cum au arătat inundaţiile din 2005 de la Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite