CAMPANIE Părerea bucureştenilor, scumpă şi inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali au decis, la începutul acestei săptămâni, cheltuirea a 10.000 de lei pentru referendumul de la 26 iunie. Iniţiatorii „Legei Capitalei” spun că au consultat deja populaţia şi că acest referendum, fiind redundant, nu va influenţa adoptarea proiectului în Parlament.

CAMPANIE “Legea Capitalei continuă independent de referendum”

EXCLUSIV ŞTEFAN DUMITRAŞCU, ARHITECT-ŞEF LA PRIMĂRIA SECTORULUI 3: “Nu candidez la Primărie, dar sunt alături de Liviu Negoiţă!”

Peste 30 de zile, bucureştenii sunt aşteptaţi la secţiile de votare. Cei care vor veni trebuie să răspundă cu „da" sau „nu” la două întrebări: „Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii centrale controlate de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi „Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?”.

Din primari în viceprimari

Consultarea populaţie este strict legată de proiectul legislativ „Legea Capitalei”, iniţiat de pedeliştii din Bucureşti şi care vizează reorganizarea administrativă a oraşului. Marile schimbări sunt legate de primările de sector, dorindu-se transformarea primarilor în viceprimari subordonaţi edilului-şef, desfiinţarea consiliilor locale şi, implicit, a bugetelor proprii. Astfel, nucleul decional ar trece la Primăria Capitalei cu scopul, spun promotorii, de a reduce birocraţia şi de a ne alinia sistemelor ce funcţionează în majoritatea capitalelor europene.

„Legea merge în Parlament!”

Revolta care a cuprins câţiva consilieri PNL la momentul stabilirii numărului şi conţinutului întrebărilor pentru referendum s-a transferat ulterior la mulţi bucureşteni. Motivul: iniţiatorii „Legii Capitalei”, precum şi prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, au declarat că referendumul nu va influenţa demersul proiectului legislativ. „Referendumul nu are o finalitate juridică. Acesta se face atunci când, în urma organizării lui, Consiliul General poate da o hotărâre pentru a rezolva problema pentru care se organizează acesta. În cazul de faţă, legea merge în Parlament, consiliul nu are nicio putere”, a declarat, luni, Atănăsoaei.

Populaţia, consultată deja

De asemenea, deputatul PDL Sulfina Barbu, preşedinta Comisiei pentru administraţie publică din Parlament, a precizat vineri că deja s-a ţinut cont de modificările sugerate de populaţie, „pe care am consultat-o în repetate rânduri”. „Astfel, sper ca la trei luni de la depunere, <Legea Capitalei> să fie adoptată şi, ulterior, publicată în Monitorul Oficial, pentru a lăsa timp autorităţilor să se pregătească pentru alegerile locale din 2012”, a declarat Sulfina Barbu.

„Prevăd nişte ieşiri în stradă”

Pe site-ul ziarului, adevarul.ro, cititorii au reacţionat: „De ce nu-i interesează prerea noastră, a bucureştenilor? Noi, să înţeleg că nu contăm pentru ei? E oraşul lor sau e oraşul nostru?”, a scris Mars. Un alt cititor, Vlad, este mult mai vehement: „Prevăd nişte ieşiri masive în stradă dacă nu se va ţine cont şi de părerea noastră. Domnii politicieni trebuie să înţeleagă că sunt doar nişte angajaţi şi nu pot să facă legi dupa bunul plac. Tocmai din acest motiv referendumul, chiar dacă nu are finalitate juridică, este mai mult decât necesar”.

Parcarea ilegală, pedepsită în funcţie de sector

Câştigă 10.000 de euro cu „Adevărul”!

Regulament de participare „O capitală, un singur primar”


Restructurarea consilierilor

Proiectul „Legea Capitalei” prevede, printre altele, desfiinţarea consilierilor locali, iar consilieri generali vor deveni un fel de parlamentari. Dintre cei 217 de consilieri locali şi generali, cât sunt în prezent în cele şapte primării, vor rămâne 85 de consilieri generali, aleşi prin vot uninominal. Astfel se va face o economie la buget de 20%. În schimb, dacă acum consilierii mai pot cumula şi alte funcţii în cadrul primăriei, noua lege le va interzice acest lucru.

Şpaga, fundaţie pentru blocurile-turn

Avizele pentru construcţii, între şpagă şi birocraţie

Calvarul avizelor pentru construcţii

CAMPANIE De ce e Bucureştiul pestriţ

Referendumul, ignorat de consilieri

În Primăria Capitalei sunt 3.000 de funcţionari. Vedeţi câţi vor rămâne dacă se va aplica Legea Capitalei

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

Leafă fără sporuri pentru primari

Referendum amânat şi cu formular schimbat

De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti?

Bucureştiul, unic în Europ: şapte primari şi 3.000 de angajaţi în primării

Administrația din Capitală, unică în UE

Data referendumului va fi devansată cu cel puţin o săptămână, iar întrebările vor fi mai puține

Consilierii modifică astăzi întrebările pentru referendumul la Legea Capitalei. Vezi aici care sunt propunerile lor

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite