Cât plătim la iarnă pentru căldură? Vezi aici costurile la încălzire, pentru fiecare judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căldură. Poză generică
Căldură. Poză generică

Prinşi la mijloc între jocurile politice ale autorităţilor locale şi setea de bani a firmelor ce furnizează energie termică, românii din toată ţara îşi pun întrebarea: "Cât vom plăti la iarnă pentru căldură?". Jurnaliştii Adevărul au făcut câteva calcule pentru a determina dacă, în această iarnă, facturile pentru căldură vor fi mai mari decât în anul trecut. Pentru unele zone ale ţării rezultatele socotelilor sunt

VASLUI: Căldura de la Termica arde bugetul local la Vaslui. Costul real de producţie a gigacaloriei este aprope dublu faţă de cel pe care îl plăteşte populaţia, astfel că pierderile centralei sunt de aproximativ 50%. „Activitatea este dezastruoasă la Termica, principalul argument fiind preţul de cost al gigacaloriei de 802,66 lei, faţă de 430 lei aprobat", a punctat consilierul Marius Arcăleanu, în ultima şedinţă a Consiliului Local Vaslui.

SIBIU: Municipalitatea a majorat aproape nesemnificativ preţul la gigacalorie. Asta înseamnă că facturile pentru energia termică furnizată ar trebui să fie aproape la fel ca cele de anul trecut. Majoritatea sibienilor au însă centrale termice pe gaz metan. Nici sibienii care locuiesc în imobile cu centrale ce funcţionează pe gaz metan sau pe lemne nu vor achita mai mult la facturile de gaze sau pentru a cumpăra materia primă pentru centralele de casă, cu lemn.

VRANCEA: Prefectul de Vrancea nu vrea scumpirea preţului gigacaloriei. Noul prefect al Vrancei, Sorin Hornea, consideră ca fiind nelegale hotărârea Consiliului Local nr. 152/2011, prin care preţul gigacaloriei a fost majorat de la 203 lei la 270 de lei, precum şi hotărârea nr. 286/2011, care stă la baza stabilirii tarifului actual de 399,21 lei. Din neînţelegerile care au apărut între Prefect şi Consiliile Locale vor avea de câştigat cetăţenii. Intentarea unui proces va fi de bun augur pentru ei, deoarece pe perioada derulării acestuia, cele două hotărâri vor fi suspendate.

BRAŞOV: Preţul gigacaloriei se va menţine şi în această iarnă la 191,73 de lei şi va fi subvenţionat cu 50%. De la bugetul local vor fi pompate în termoficare, din nou, peste 30 de milioane de lei, pentru a compensa diferenţa de până la 387,3 lei, cât este preţul real de producţie al gigacaloriei. Astfel, edilii ar suporta de la buget peste 50% din preţul gigacaloriei.

IAŞI: Valoarea facturilor la încălzire rămâne încă un mister pentru ieşeni. Oficialii Primăriei nu reuşesc nici în pragul iernii să identifice costul gigacaloriei care va fi plătit de populaţia abonată la Centrala Electrică de Termoficare în această iarnă. Cele 50.000 de familii racordate la sistemul centralizat de încălzire suportă în acest moment un cost de 185 de lei pe gigacalorie, care va fi majorat în maxim o lună, conform estimărilor Primăriei. Edilii oraşului au lansat un preţ al agentului termic de 320 de lei, care va fi suportat de ieşeni dacă municipalitatea nu va subvenţiona încălzirea pe timp de iarnă.

ALBA:Alba Iulia este printre puţinele reşedinţe de judeţ, din România, în care nu mai există termoficare în sistem centralizat. Primăria a renunţat în aprilie 2011  la contract, după o perioadă de 15 ani.  încălzirea locuinţelor se face exclusiv cu ajutorul centralelor termice de apartament alimentate cu gaze naturale sau, dacă e vorba de case, şi cu centrale care funcţionează pe bază de combustibil solid: lemn şi peleţi.

GALAŢI: Căldura este cu 24% mai scumpă faţă de anul trecut. Află aici cât costă pe fiecare tip de apartament în parte. Concomitent cu scumpirea, dispare şi subvenţia de stat de 66 de lei/Gcal, din care bugetul local va suporta, deocamdată, jumătate. De la 1 ianuarie 2011, însă, şi această subvenţie dispare, fiind înlocuită de un ajutor finaciar acordat per capita, adică doar persoanelor care au venituri reduse.

GIURGIU: Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat. Giurgiuvenii vor suporta şi diferenţa subvenţiei acordate de stat. Pentru iarna 2010 - 2011, aleşii locali au stabilit un procent de subvenţionare a agentului termic livrat populaţiei de doar 10%. Aceasta a făcut ca, iarna trecută, giurgiuvenii să plătească 227,7 lei pentru o gigacalorie.

PLOIEŞTI: Întreținere mai scumpă, la iarnă, în Ploiești. Vedeți AICI un cost estimativ al facturilor. Iarna vine cu facturi mai mari la agentul termic, prin creșterea prețului la gigacalorie. Factura pentru un apartament cu două camere, în care locuiesc două persoane, va ajunge, în sezonul rece, la peste 310 lei. Ploieștenii intră în iarnă cu datorii de 1,2 milioane de lei la Dalkia.

ALEXANDRIA: Dacă vor căldură, alexăndrenii vor plăti facturi de 1100 de lei la întreţinere.Gigacaloria a fost stabilită la 304 lei, iar furnizarea de energie termică în restul oraşului, fără subvenţie, ar însemna facturi de 1100 de lei la un apartament. În lipsa subvenţiei şi pe fondul numărului mare de debranşări, edilii alexăndreni au anunţat încă din primăvară că furnizarea energiei termice în Alexandria este pusă sub semnul întrebării.

REŞIŢA: Ce alegem: centrală pe gaz, pe lemne sau sistem centralizat. Costurile pentru încălzire vor ajunge în această iarnă pentru reșițeni la circa 300 de lei, indiferent dacă sunt abonați la CET, au centrala proprie pe gaz sau pe lemne. La sistemul centralizat mai sunt abonați circa 3.500 de locuitori. Pentru lunile geroase, cei care locuiesc într-un apartament cu 3 camere scot din buzunar circa 270 de lei.

BOTOŞANI: Gigacaloria a scăzut la 180 de lei la Botoşani. Vezi de ce!. Diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de facturare era suportată până acum de Guvern şi Consiliul Local. Guvernul a anulat însă subvenţia, iar reprezentanţii primăriei şi-au exprimat intenţia de preluare a „felie" guvernamentale.

CONSTANŢA  plăteşte cea mai scumpă căldură din ţară: 338 de lei pe gigacalorie. În această iarnă, preţul de facturare al gigacaloriei va fi dublu faţă de anul trecut, de 338 de lei, faţă de 170 de lei cât era în sezonul rece 2010 - 201. Astfel, facturile la întreţinere se vor majora cu 50%. Aproximativ jumătate dintre constănţenii racordaţi la sistemul de termoficare vor beneficia de ajutoare din partea Guvernului şi a Primăriei Constanţa.

La FOCŞANI, factura la căldură va fi dublă faţă de anul trecut. Dacă din punct de vedere al Primăriei Focşani lucrurile sunt clare, din punct de vedere al Prefecturii situaţia nu este însă tranşată, întrucât prefectul judeţului a dat aviz de nelegalitate hotărârii consiliului local de majorare a preţului gigacaloriei la 399 de lei.

PIATRA NEAMŢ: Căldură mai scumpă, deşi gigacaloria s-a ieftinit. Facturile la întreţinere vor fi mai mari în sezonul rece care urmează pentru pietrenii cu venituri lunare ce depăşesc pragul de 1.300 de lei. Pentru cei care se situează sub acest prag de venit, au fost stabilite cote diferenţiate de ajutoare pentru încălzire.

BACĂU: Prețul gigacaloriei a rămas același ca anul trecut. Prețul de producție la CET Bacău este de 283 de lei pe gigacalorie, însă băcăuanii vor achita doar 154,8 lei. Subvenția acordată de primărie este de 128,2 lei, adică aceeași de care abonații CET Bacău au beneficiat și în iarna 2010-2011.

La TÂRGOVIŞTE se aşteaptă aceleaşi preţuri la căldură, ca şi anul trecut: Doar 3.200 de apartamente mai sunt racordate la reţeaua de termoficare, din care, mai mult de o mie, sunt locuinţe ANL şi locuinţe sociale.Societatea Termica a pierdut de la începutul lui 2005 şi până acum, 11.000 de abonaţi. În luna iulie a acestui an, administraţia locală a reuşit să achite toate datoriile societăţii de termoficare, care se ridicau la zeci de miliarde de lei vechi.

ORADEA: De la 1 octombrie, gigacaloria e mai scumpă cu 25% decât în ianuarie 2011. Decizia majorării preţului la gigacalorie a fost luată la sfârşitul lunii septembrie, în şedinţă de Consiliul Local. Mai norocoşi, în privinţa costurilor, sunt orădenii care se încălezsc cu lemne.  Încălzirea cu gaz nu este o variantă ieftină, pentru o casă costurile lunare ajungând la circa 600 de lei.

SATU-MARE: Gigacaloria s-a ieftinit cu 13,16 lei faţă de iarna trecută, însă ieftinirea nu se va resimți semnificativ în facturi. Comercianții de instalații de încălzire apreciază că în ambele variante, adunînd facturile la gaz și electricitate, sătmărenii vor plăti aproximativ aceleași sume de bani, dacă la achiziționarea centralelor sau convectoarelor au respectat indicatorii tehnici recomandați de producători cu privire la suprafața care poate fi încălzită de produsul achiziționat. Piteştenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor scoate între 164 şi 481 de lei pentru căldura din apartamente, conform datelor furnizate de SC Termo Calor Confort.

PITEŞTI: Primăria Piteşti s-a angajat că va achita jumătate din subvenţia pe care o acorda Guvernul. Astfel că piteştenii vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru căldură în sezonul rece care a început. De la 1 octombrie 2011, preţul pe gigacalorie a crescut la 245,14 lei, pentru că Statul a anulat subvenţia de 98 de lei.În această iarnă, 32.000 de apartamente din Piteşti vor avea căldură de la SC Termo Calor Confort, furnizorul public local de agent termic, cu 2100 mai puţine faţă de anul trecut.

BUCUREŞTI: Întreţinerea va fi mai scumpă cu 30% faţă de anul trecut. Facturile la întreţinere se vor scumpi în această iarnă și acest lucru va fi simțit de aproape toți locuitorii Capitalei care sunt dependenţi în proporţie de 80% de sistemul centralizat prin care primesc căldură şi apă caldă.

MUREŞ: Facturile la căldură vor ajunge la o medie de 500 de lei pe lună pentru apartamentele cu două camere pe timp de iarnă. Consiliul Local al municipiului Târgu- Mureș a asigurat furnizorul de energie termică că își asumă în continuare angajamentul din cadrul contractului de concesiune cu privire la subvenționarea prețului energiei termice. Astfel nu va avea loc o majorare al prețului energiei termice, a specificat principalul furnizor de energie termică.

BAIA-MARE:În funcţie de mărimea apartamentului, băimărenii vor scoate din buzunare între 100 şi 250 de lei lunar pentru a-şi asigura confortul termic în case. Iarna 2011 va fi una destul de dificilă din cauza preţurilor majorate la gaz şi la energie electrică.Baia Mare a fost primul oraş debranşat de la sistemul de termoficare şi marea majoritate a cetăţenilor se încălzesc cu centrale pe gaz.

ZALĂU: Preţul gigacaloriei a rămas neschimbat în acest an: 170 de lei. Valoarile facturilor sunt estimative şi vor fi condiţionate de: temperatura exterioară din această iarnă, locaţia apartamentului, suprafaţă, capacitatea termică a radiatoarelor şi aşezarea apartamentului. Anul trecut cea mai mică valoare a unei facturi plătită lunar de un consumator zălăuan a fost de 45 de lei, pentru o garsonieră.

CLUJ: Ppreţul gigacaloriei nu a crescut în acest an, astfel că suma pe care o vor plăt,i pentru încălzire, clujenii racordaţi la sistemul public va rămâne aceeaşi. Preţul mediu pe care-l vor plăti clujenii, pentru un apartament cu două camere racordat la sistemul centralizat, este de 215 lei pe lună.Regia Autonomă de Termoficare a dat drumul la căldură în urmă cu zece zile. La sistemul public de termoficare sunt racordate 35.600 de familii.

BISTRIŢA: Bistriţenii care se încălzesc cu centrale termice trebuie să se aştepte anul acestla facturi asemănătoare cu cele de iarna trecută. Preţul gazului a rămas neschimbat din iulie 2009. În proporţie de 90% bistriţenii folosesc centrale termice de apartament pentru a se încălzi iarna, iar facturile acestora diferă de la o familie la alta în funcţie de cât de mult dau drumul la căldură.

CRAIOVA: Conducerea Regiei de Termoficare a anunţat că preţul gigacaloriei va fi de 280 de lei. Cu toate acestea, preşedinţii asociaţiilor de proprietari susţinu că nu au fost informaţi oficial în ce priveşte această creştere de preţ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite