Cât plătesc clujenii pentru căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj-Napoca, singurul oraş în care preţul gigacaloriei nu a crescut. FOTO: Arhivă
Cluj-Napoca, singurul oraş în care preţul gigacaloriei nu a crescut. FOTO: Arhivă

În Cluj-Napoca preţul gigacaloriei nu a crescut în acest an, astfel că preţul plătit de clujenii racordaţi la sistemul public va rămâne acelaşi. Preţul mediu pe care-l vor plăti clujenii, pentru un apartament cu două camere racordat la sistemul centralizat, este de 215 lei pe lună.

Regia Autonomă de Termoficare a dat drumul la căldură în urmă cu zece zile. Astfel, cele 35.600 de familii clujene, racordate la sistemul public de termoficare, vor plăti facturi mai mari. Iarna trecută, la o temeperatură medie de -3,6 grade Celsius, s-au consumat 0.91 gigacalorii pentru o cameră, 1,30 pentru două camera şi 1,56 pentru trei camera. În condiţiile în care preţul gigacaloriei în Cluj-Napoca rămânâne neschimbat, adică 165 de lei, preţul mediu pe care-l vor plăti clujenii pentru încălzire, pentru un apartament cu două camera, va fi de 215 lei. În cazul în care locuieşte o persoană într-un apartament cu o cameră, preţul mediu va fi de 150 de lei, iar familiile de trei persoane, care locuiesc într-un apartament cu trei camera, vor plăti în jur de 260 de lei.

Nu vor căldură

Chiar dacă numai în Cluj-Napoca nu a crescut preţul gigacaloriei, există clujeni care doresc să amâne momentul în care să înceapă furnizarea de căldură. „Cele mai multe asociaţii de proprietari care nu vor căldură sunt în cartierele Mănăştur şi Gheorgheni ", spune Sorin Muntean, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Proprietari. Motivul amânării este lipsa banilor, chiar dacă persoanele cu venituri mici beneficiază de ajutoare de încălzire. Anul trecut, 9.009 clujeni au primit astfel de ajutoare.

Încălzirea cu lemne, doar pentru case

În Cluj-Napoca nu există niciun bloc care să folosească lemne pentru încălzirea locuinţelor. „În urmă cu doi ani era un bloc pe Tudor Vladimirescu, era racordat la depoul CFR. Între timp s-au racordat la gaz şi nu mai e nicio situaţie de acest fel", adaugă Sorin Muntean. Singurii care beneficiază de încălzire pe lemne sunt cei care locuiesc la case particulare. Lemnele de foc se pot procura de la Direcţia Silvică Cluj-Napoca. Ioan Muntean, directorul instituţiei, spune că un metru cub de lemne costă între 120 şi 200 de lei, în funcţie de sortiment şi specie. Pentru a-şi asigura căldura pe tot parcursul iernii, o familie de trei persoane are nevoie de 10 - 15 metri cubi de lemne. Cu alte cuvinte, pentru încălzirea cu lemne o familie scoate din buzunar între 240 şi 600 de lei pe lună.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite