Căldura de la Termica arde bugetul local la Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzina va asigura la iarnă încălzirea a 1.100 de locuinţe, dar nu va recupera decât o treime din costuri

În sezonul rece, SC Termica SA Vaslui va furniza agent termic pentru încălzire doar pentru 150 de scări de bloc. Potrivit ultimului inventar realizat de angajaţii centralei împreună cu reprezentanţii Primăriei Vaslui, au mai rămas branşate pentru această iarnă circa 1.100 de apartamente. Astfel, vor funcţiona cele cinci centrale de bloc şi centralele termice din cartierele 13 Decembrie şi Confecţii. Costurile pentru producerea energiei termice sunt însă foarte ridicate, ţinând cont de numărul mic de apartamente rămase în sistemul centralizat.

Vinde jumătate din cât produce

Potrivit şefilor Termica Vaslui, pentru sezonul de iarnă 2011-2012 vor fi produse 4.500 de gigacalorii, însă vor fi vândute aproximativ 2.750. Mai mult, costul real de producţie a gigacaloriei este aprope dublu faţă de cel pe care îl plăteşte populaţia, astfel că pierderile centralei sunt de aproximativ 50%. „Activitatea este dezastruoasă la Termica, principalul argument fiind preţul de cost al gigacaloriei de 802,66 lei, faţă de 430 lei aprobat“, a punctat consilierul Marius Arcăleanu, în ultima şedinţă a Consiliului Local Vaslui.

Astfel, pentru producerea celor 4.500 de gigacalorii vor fi cheltuite peste 3,6 milioane de lei. Şefii centralei estimează că vor recupera doar 1,2 milioane de lei, în cazul fericit în care vor fi vândute aproximativ 2.750 de gigacalorii.

Fără centrale de apartament

Primarul Vasile Pavăl spune că soluţia de moment este susţinerea costurilor din bugetul local şi din subvenţiile acordate de Guvern. Închiderea definitivă a societăţii nu ar fi o opţiune, crede edilul. Asta pentru că peste 80% dintre abonaţi au probleme sociale şi au nevoie de subvenţii, dar şi pentru că o parte din centralele de cartier au fost realizate cu bani de la Guvern.

„M-am săturat de aceste centrale de apartament. Centralele din Confecţii, Vidin şi 13 Decembrie au fost modernizate cu bani de la Guvern. Dacă renunţăm la ele, trebuie să dăm banii înapoi Guvernului şi să punem centrale termice. Tot eu trebuie să găsesc sursele pentru ca Termica să aibă banii de funcţionare în această iarnă“, a subliniat Vasile Pavăl. Abonaţii vor plăti pentru căldură la fel ca anul trecut, 180 de lei gigacaloria.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite