PREŢUL CĂLDURII Iarnă mai scumpă pentru pietreni, deşi gigacaloria s-a ieftinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facturile la căldură se vor dubla pentru cei care nu beneficiază de ajutoare
Facturile la căldură se vor dubla pentru cei care nu beneficiază de ajutoare

Facturile la întreţinere vor fi mai mari în sezonul rece care urmează pentru pietrenii cu venituri lunare ce depăşesc pragul de 1.300 de lei. Pentru cei care se situează sub acest prag de venit, au fost stabilite cote diferenţiate de ajutoare pentru încălzire.

Gigacaloria s-a ieftinit cu 13,16 lei faţă de sezonul rece 2010 - 2011, însă vestea nu este îmbucurătoare pentru toţi pietrenii. Chiar dacă preţul de producţie al gigacaloriei de anul trecut era de 311,66 de lei, pietrenii plăteau numai 177,17 lei. În schimb, în această iarnă, cei care nu se mai încadrează în plafonul impus de Guvern pentru acordarea subvenţiei pentru încălzire de la bugetul de stat vor plăti integral preţul de producere, adică 298,5 lei pentru o gigacalorie.

Afectaţi de noua modificare sunt pietrenii care au rămas branşaţi la sistemul centralizat de încălzire şi care au venituri mai mari de 1.300 de lei pentru fiecare membru al familiei.

Consumul mediu de căldură estimat pentru o lună de iarnă este de 1,01 gigacalorii pentru o garsonieră, de 1,49 gigacalorii pentru un apartament cu două camere şi de 1,94 gigacalorii pentru un apartament cu trei camere.

În aceste condiţii, pietrenii cu venituri mai mari de 1.300 de lei şi care locuiesc în garsonieră vor avea de plătit aproximativ 300 de lei numai pentru încălzire, cei din apartamentele cu două camere 445 de lei, iar cei din apartamentele cu trei camere pot avea facturi la căldură de aproape 600 de lei.

Cei care au venitul mediu net pe membru de familie de maxim 155 de lei vor beneficia de o subvenţie de 5% din valoarea facturii lunare acordată din bugetul local. La aceasta se adaugă şi subvenţia de la stat, astfel încât persoanele singure care au venituri cel mult egale cu 155 de lei vor beneficia de subvenţionare totală, iar familiile de o reducere de 95% din valoarea facturii.

Dacă venitul este cuprins între 155,1 și 210 lei, persoanele singure vor avea o subvenţie totală de 95,5%, iar familiile de 85%. Pentru un venit mediu cuprins între 210,1 și 260 de lei pe membru de familie, pietrenii vor beneficia de o subvenţie de 10% din bugetul local, la care se adaugă şi 70% din cel de stat pentru familii, iar pentru persoanele singure 90,8%.

Pietrenii care folosesc panouri radiante de căldură se aşteaptă la un consum pe timp de iarnă între 150 şi 300 de lei în funcţie de numărul de camere al locuinţei.

Cei care locuiesc la casă şi folosesc pentru încălzire lemne de foc şi-au estimat costurile lunare între 200 şi 300 de lei, în funcţie de numărul de camere şi de cât de coborâte vor fi temperaturile în următoarele cinci luni.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite