Dan Voinea: Dosarele Revoluţiei nu au fost finalizate pentru că nu a existat voinţă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul procuror militar Dan Voinea
Fostul procuror militar Dan Voinea

Finalizate în proporţie de 80%, dosarele Revoluţiei nu au ajuns în instanţe deoarece au fost întotdeauna presiuni politice, a declarat la RFI fostul procuror militar Dan Voinea. Acesta s-a ocupat de aceste dosare până când i-au fost luate de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, nemulţumită de ritmul anchetelor.

Citeşte şi:

Glonţul din coloană nu i-a afectat verticalitatea

Fostul şef al Securităţii Timiş trebuie să dea o treime din pensie revoluţionarului Marius Mioc

"Nu au fost finalizate aceste dosare pentru că a fost o imixtiune foarte puternică a factorului politic, care s-a manifestat permanent în cei 20 de ani, care au trecut din decembrie 1989 până în prezent. Mă refer la faptul că în timpul mandatului de preşedinte al domnului Iliescu asemenea cercetări nu s-au făcut, pentru că în decembrie 1989, cei care au preluat puterea făceau parte din fosta administraţie comunistă a lui Ceauşescu şi nu aveau interes ca cei care au făcut represiunea să suporte şi pedepsele pentru ceea ce au făcut. Presiunea politică s-a manifestat tot timpul prin numirea şefilor unor instituţii din Justiţie, cum ar fi Ministerul Justiţiei şi Parchetul General, prin numirea celor care gestionau aceste cauze", explică Dan Voinea.

Dosarele finalizate în proporţie de 80%

Morţii din Bucureşti după 22 decembrie 1989 sunt aruncaţi de fostul procuror, acum general în rezervă, în cârca celor care au preluat puterea după înlăturarea soţilor Ceauşescu.

"Victimele de după 22 decembrie 1989 aparţin grupului de putere care a venit atunci şi care - fără necesitate militară - a continuat să folosească armamentul de război împotriva revoluţionarilor care ocupaseră atunci principalele sedii ale administraţiei comuniste", spune Dan Voinea.


Generalul în rezervă estimează că dosarele Revoluţiei sunt finalizate în proporţie de 80%. "Mă refer la faptul că pentru peste 80% dintre victime, noi avem motorul fizic, deci avem vinovaţii".

Procesul Ceauşeştilor a devenit motiv de compătimire a dictatorilor

Dan Voinea este şi cel care cel care a realizat rechizitoriul în baza căruia soţii Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte. Potrivit declaraţiilor sale nimeni nu i-a spus că în urma procesului cuplul dictatorial va fi executat.

"Nu regret participarea la procesul soţilor Ceauşescu, deoarece cu mine şi cu judecătorul nu a discutat nimeni că soţii Ceauşescu vor fi executaţi după proces, noi am mers acolo să începem procesul, de aia s-a întocmit şi un rechizitoriu, deşi nu aveam noi un dosar întocmit după toate regulile procedurale. Dar important era să începem acel proces. Faptul că s-a ţinut de Crăciun, această decizie nu ne-a aparţinut nouă, dar vreau să vă spun că în acele zile însângerate nu avea nimeni Crăciun în România, nici nu ştiam ce înseamnă sărbătoarea de Crăciun atunci", a declarat Voinea într-unh interviu pentru RFI.

Potrivit acestuia decizia de judecare şi executare a soţilor Ceauşescu a fost luată de un grup din care făceau parte Ion Iliescu, Petre Roman, generalul Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan.

"Însă acest proces nu era posibil să fie ţinut în condiţii normale pentru că însemna ca la acest proces să aducem acuze administraţiei comuniste şi crimelor lui Ceauşescu, de care nu se făcea vinovat numai Ceauşescu. (...)Acest proces a devenit o ţintă, pentru că criticând acest proces din punct de vedere procedural de fapt se compătimesc cele două personaje, Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu, care sunt vinovate de regimul de tristă amintire de care ne-am despărţit în decembrie 1989", explică fostul procuror militar.


Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CITEŞTE POVEŞTILE IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta

DECEMBRIE '89. Manifestanţii ucişi după ce s-au refugiat în casa scărilor

DECEMBRIE '89. Şi-a pierdut iubita şi piciorul stâng

DECEMBRIE '89 Ordinul de recucerire a tancurilor cu orice preţ a dus la măcelul din Girocului

DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

Decembrie '89. Primele victime ale represiunii de la Timişoara

Decembrie '89. Soţia eroului Ferkel: "Aş fi renunţat din tot sufletul la libertate să îl pot avea pe soţ alături"

Decembrie '89. Crimele odioase de pe treptele Catedralei din Timişoara

DECEMBRIE `89: Şi-a găsit sora împuşcată în cap în măcelul de pe Podul Decebal

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite