DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 20 de ani de la Revoluţie, până în 20 decembrie când Timişoara a fost declarat oraş liber de comunism, redacţia Adevărul de Seară vă prezintă 20 de poveşti despre 20 de familii timişorene care au plătit cel mai scump preţ pentru cei 20 de ani de libertate: viaţa. Astăzi povestea familiei Boiciuc.


FOTO: Revoluţia de la Timişoara, 17 decembrie 1989, manifestanţii se îndreaptă către Complexul Studenţesc pentru a scoate studenţii în stradă, alături de ei.

O Unitate Militară din Lugoj a venit la Timişoara să lupte împotriva "huliganilor" şi „celor care spărgeau magazine". Chiar dacă a crescut singură un copil, Silvia Boiciuc nu primeşte niciun drept pe motiv că nu a fost căsătorită cu bărbatul împuşcat în 1989.

image

Un copil de un an a rămas fără tată

Silvia Boiciuc era alături de Silviu Matuhon de mai bine de cinci ani şi aveau un copil de un an pe 17 decembrie 1989. În aceea seară blestemată, bărbatul nu s-a mai întors acasă. A fost împuşcat chiar pe colţul străzii Ialomiţa cu calea Lipovei. "Când am ajuns în acel loc era o baltă mare de sânge. Am reuşit să vorbesc cu o vecină dintr-un bloc, care mi-a povestit tot. Ea a avut curaj şi a strigat la soldaţi: De ce nu vă este milă de oameni",  a povestit Silvia Boiciuc.

VIDEO: Teleconferinţa din 17 decembrie 1989 în care Ceauşescu dă ordin să se tragă în plin la Timişoara
(sursa: youtube.com/Marius Mioc, revoluţionar)


Nimeni nu a fost pedepsit

Femeia a aflat cu exactitate ce s-a întâmplat acolo, însă niciunul din cei care au deschis focul nu a fost pedepsit. „Un fost soldat la UM 01140 Lugoj, care a participat la dispozitivul care a deschis focul asupra demonstranţilor, a declarat la procuratură că au primit ordin să meargă la Timişoara cu muniţie de război", a spus Boiciuc.  Femeia a mai povestit că şeful coloanei, căpitanul Căşeriu, le-a spus militarilor că huliganii şi bandiţii au devastat magazinele. "Ni s-a ordonat să somăm <stai>, după aceea <stai pe loc> şi <stai că trag>, iar dacă nu se supun să tragem în sus. Dacă nici atunci nu supun să tragem la picioare", a povestit un soldat în faţa procurorilor.


FOTO: Victoria Chiticariu, fata născută în 18 decembrie 1989, în toiul Revoluţiei, aprinde o lumânare pentru toţi cei care şi-au dat viaţa atunci.

"Căpitanul Căşeriu a tras"

În jurul orei 2 noaptea, aproximativ 150 de manifestanţi cu steaguri cu stema decupată se îndreptau spre Calea Lipovei. Printre aceştia era şi Silviu Matuhon. Strigau lozinci anti-comuniste: "Libertate", "Jos Ceauşescu", "Jos guvernul" şi "Armata e cu noi". Câţiva dintre ei s-au îndreptat spre soldaţi, moment în care aceştia au început să se tragă. "Acel militar din judeţul Olt a spus că nu au primit niciun ordin să tragă, dar în momentul în care ei executau foc de avertisment, din spate a venit căpitanul Căşeriu care trăgea din plin", a mai declarat Silvia Boiciuc.

VIDEO: Reportaj Realitatea TV Timişoara despre ziua de 17 decembrie 1989 (sursa: youtube.com)





Silviu Matuhon a fost luat de o dubă al armatei, alături de ceilalţi răniţi şi morţi şi a fost dus la Spitalul Judeţean. "Am aflat de la neurochirurgul Horia Pleş că a era în comă de gradul IV şi avea plagă craniană prin împuşcare", a mai spus Boiciuc.

VIDEO: Timişoara 1989, ProMuzica (sursa: youtube.com)




Legea care face nedreptăţi

Silvia Boiciuc nu a beneficiat niciodată de indemnizaţie de văduvă pentru că, deşi avea un copil de un an cu Silviu Matuhon, nu erau căsătoriţi. "În alte ţări nu cred că se întâmpla aşa ceva. Numai şi pentru faptul că am crescut singură un copil", a mai declarat femeia.


FOTO: Erica Witmann şi-a pierdut fratele pe treptele Catedralei Mitropolitane când militarii au tras dintr-un TAB asupra celor aflaţi la intrarea în biserică.

Deşi legea îi dă dreptul ca fiul ei să primească un teren şi un spaţiu comercial, cei de la Primărie nu le-au dat nimic. "De şase ani încerc să obţin un spaţiu comercial. Nici terenul de 500 de metri pătraţi nu l-am primit. Spun că figurez pe listă, dar nu îmi vine rândul", a mai povestit Silvia Boiciuc. Aceasta este dezamăgită şi de faptul că nimeni nu a fost pedepsit.

image
image


CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

image

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite