Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decembrie 89. Iosif Kelemen este îndurerat de câte ori trece prin locul unde i-a murit fiul
Decembrie 89. Iosif Kelemen este îndurerat de câte ori trece prin locul unde i-a murit fiul

Gheorghe Kelemen a fost omorât pe 25 decembrie 1989 când se ştia că armata şi miliţia erau de partea poporului. Iosif Kelemen, tatăl tânărului care a fost împuşcat, nu ştie nici acum cine i-a împuşcat copilul.

Pe 25 decembrie 1989, când creştinii sărbătoreau Crăciunul, pentru familia Kelemen parcă a căzut cerul. Aceştia au primit vestea că fiul lor, de 25 de ani, care lucra ca electromecanic la Direcţia de Radiotelecomunicaţii, a fost împuşcat mortal. Deşi Timişoara era declarat oraş liber din 20 decembrie, iar armata şi miliţia păreau să fi solidarizat cu poporul, Gheorghe Kelemen a căzut victima unui „terorist” care trebuia să facă parte din filmul regizat de cei care au preluat puterea la Bucureşti. „Nu se mai trăgea afară. Şi-a luat bicicleta şi a plecat la lucru. Când a intrat în camera de la etajul unu, unde era şi biroul lui, a fost împuşcat în cap, prin geam”, a declarat Iosif Kelemen.

Colegii de lucru au încercat să îi acorde ajutorul, au chemat ambulanţa, însă, medicii nu l-au mai putut salva. Nimeni nu şi-a putut explica această crimă. „A murit un om nevinovat. Ce a făcut el să fie omorât?”, se plânge tatăl îndurerat. Acesta a recuperat trusa de scule, hainele şi bicicleta băiatului, iar de atunci, de câte ori trece pe lângă antenele de pe Calea Aradului este cuprins de durere.



Cine a tras după 20 decembrie?

După 20 de ani de la acele evenimente, Iosif Kelemen nu a aflat cine i-a omorât băiatul. Procesul Revoluţiei din perioada 17-20 decembrie 1989 s-a încheiat cu condamnarea definitivă, la câte 15 ani, ai generalilor Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, însă este încă o enigmă ce s-a întâmplat după data de 21 decembrie. Pentru că se tergiversează acest proces, revoluţionarii şi urmaşii celor care au murit, au deschis proces la Strasbourg. „Se pare că s-a tras cu o puşcă cu lunetă, de pe clădirea Poligrafiei. A fost un singur glonţ tras cu mare precizie. L-a nimerit fix în cap”, a mai declarat Iosif Kelemen.

Iosif Kelemen la "antene"

În perioada 17-22 decembrie 1989, până la căderea lui Ceauşescu, în Timişoara au murit 72 de persoane, din care 71 împuşcate şi una călcată de un tanc. Au fost rănite 297 de oameni, din care 253 împuşcate şi 44 cu alte leziuni violente. Cele mai multe victime s-au înregistrat în 17 decembrie, 65 de morţi, iar următoarea zi au mai fost doar cinci victime.

Pe 19 şi 20 decembrie, zeci de mii de manifestanţi au ocupat centrul oraşului şi au declarat Timişoara - oraş liber! Ar fi fost deja inutilă orice intervenţie armată. După 22 decembrie s-au înregiustrat însă încă 20 de morţi şi peste 100 de răniţi! Toate victime ale "teroriştilor" care nici nu au existat în mod real.

Colegii lui Gheorghe Kelemen au ridicat un monument în curtea instituţiei, în amintirea celui ucis cu sânge rece. „A fost o tristeţe mare pentru noi. Ultimii 20 de ani nu au mai adus nicio bucurie. Soţia a paralizat de două ori. Şi eu m-am îmbolnăvit de necăjeală. Nici nu mai am cuvinte”, a mai spus Iosif Kelemen.



Proces împotriva statului român


Iosif Kelemen se află printre cei 70 de timişoreni care au deschis un proces la Strasbourg, împotriva statului român. „Nu ştiu dacă se va afla vreodată ce s-a întâmplat acolo. În România am avut doar avocaţi care ne uscau de bani, dar nu au făcut nimic. Am decis să mergem la Starsbourg”, a mai spus Kelemen. Oamenii vor să fie despăgubiţi de statul român, chiar dacă niciun ban nu mai aduce înapoi morţii. Oamenii speră însă în pedeapsa Divină pentru criminalii din 89. „Dumnezeu o să-i bată. O să sufere şi a şaptea rudenie a celor care au omorât oameni nevinovaţi. Este un Dumnezeu care are grijă de toţi”, a mai spus Kelemen.


 

CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Iosif Kelemen
Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite