DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Elena Jubea
Timişoara: Elena Jubea

După 20 de ani de la Revoluţie, până în 20 decembrie când Timişoara a fost declarat oraş liber de comunism, redacţia Adevărul de Seară vă prezintă 20 de poveşti despre 20 de familii timişorene care au plătit cel mai scump preţ pentru cei 20 de ani de libertate: viaţa. Astăzi povestea familiei Jubea.

Studentul Dan Jubea a fost omorât în bucătăria apartamentului în care locuia cu părinţii, de un lunetist care a tras după tatăl său când a ieşit pe balcon. În 24 decembrie 1989, psihoza teroriştilor lansată de cei care au preluat puterea la Bucureşti a făcut victime în Timişoara.

Timişoara: Elena Jubea

După ce a scăpat de gloanţele trase pe străzile din oraş, între 16 şi 21 decembrie, Dan Jubea, student la Facultatea de Mecanică, în anul III, a plătit cu viaţa în propria locuinţă, în ziua de Crăciun. Acesta a fost împuşcat în bucătăria apartamentul unui apartament de la etajul 7, al unui bloc din Calea Aradului.

Se uita la „Revoluţia în Direct"

"A fost în Piaţa Maria încă din 15 decembrie. Nici nu am vrut să îl mai lăsăm să iasă. Pe 21 decembrie a aprins lumânare în centru după care a revenit acasă. Spunea că nu ne putem imagina ce se întâmplă afară. Se trăgea foarte tare. În locul mall-ului de acum era un câmp şi antenele radio. Vizavi de noi, în locul Centrului Bancar, era un PECO", şi-a început povestea Elena Jubea. Fiul ei a camuflat geamurile, iar apoi s-a pus la televizor. A vrut să se uite la "Revoluţia în direct", transmisă de Televiziunea Română.

Timişoara: Elena Jubea

Dimineaţa, la ora 9, mama lui Dan s-a dus în bucătărie, să pregătească micul dejun. Băiatul avea poftă de jambon cu ouă. Elena Jubea i-a cerut soţului să aducă ouăle din balcon. Când a vrut să deschidă uşa, cineva din plutonul aflat în benzinăria din faţă, a deschis focul, inexplicabil.

S-a tras cu o puşcă cu lunetă

Glonţul intrat prin uşă, l-a nimerit în umăr pe Andrei Jubea, iar din os a ricoşat în gâtul fiului. Amândoi s-au prăbuşit la pământ. "Atât îmi amintesc că Dan a căzut peste aragaz. Am strigat după ajutor, dar apoi am leşinat. Au venit două salvări. Dan a murit la spital, pentru că a pierdut foarte mult sânge în bucătărie. Pe soţul meu l-au băgat în operaţie. 6 luni a stat cu braţul legat", a mai povestit Elena Jubea.

Timişoara: Elena Jubea

Au urmat ani de zile de procese pentru găsirea vinovaţilor. La faţa locului s-au făcut numeroase expertize şi reconstituiri ale procurorilor şi criminaliştilor. S-a decis că s-a tras din staţia PECO, însă nu a fost identificat nici până în ziua de azi cine a făcut acest lucru. "A venit personal procurorul Bălan. Zile în şir au făcut măsurători. Se pare că s-a tras cu o puşcă cu lunetă", a mai spus Elena Jubea.

VIDEO: Teleconferinţa din 17 decembrie 1989 în care Ceauşescu dă ordin să se tragă în plin la Timişoara
(sursa: youtube.com/Marius Mioc, revoluţionar)

Procesul a ajuns la CEDO

La 20 de ani de la acele evenimente, familia Jubea se judecă încă pentru dreptate. Instanţele din România nu au fost în stare să găsească un vinovat pentru moartea lui Dan Jubea. „A murit de mâna lui Iliescu şi Militaru. Ei au dat ordin să se tragă. Ne-au lăsat cu un mort şi un rănit în casă. Nu a meritat. Au murit atâţia copii, mame, taţi, pentru ce ? Soţul meu nu a mai putut să muncească cu mâna şi a intrat în pensie de boală. Din păcate, acum 6 luni a murit şi el, fără să fi aflat măcar adevărul", a mai declarat Elena Jubea. După două decenii, procesul a ajuns Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg.


FOTO: Revoluţia de la Timişoara, 17 decembrie 1989, manifestanţii se îndreaptă către Complexul Studenţesc pentru a scoate studenţii în stradă, alături de ei.

Revoluţie. Manifestanţii se îndreaptă spre Complexul Studenţesc, pe 17 decemebrie 1989



CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite