Decembrie '89. Soţia eroului Ferkel: "Aş fi renunţat din tot sufletul la libertate să îl pot avea pe soţ alături"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Ferkel Şuteu a fost împuşcat pe 17 decembrie 1989, în Calea Gircolui, de pe un TAB. Ferkel a căzut victima celor care au fost trimişi să recucerească cele cinci tancuri care au fost blocate de manifestanţi.

În 17 decembrie 1989, soţii Alexandru şi Mihaela Ferkel au fost şi ei în centru, pentru că auziseră ce s-a întâmplat cu o seară în urmă. „Am văzut la Catedrală mulţi tineri care se rugau. Zona era survolată de un elicopter, de unde cred că se filma. Pe Alba Iulia se trăgea foc de avertisment, iar noi am decis să venim acasă”, şi-a început povestea Mihaela Ferkel. Au ocolit întreg oraşul până să ajungă în Calea Girocului, unde tancurile erau deja blocate de manifestanţi. „Când am ajuns noi, erau goale deja”, a mai spus femeia. Militarii din tancuri au fost scoşi afară. Chiar dacă se făcea apel la calm, spunând că şi ei au copii acasă, unii soldaţi au fost bătuţi de manifestanţi.



La ordinul generalului Ştefan Guşe, militarii de la UM 01140 din Lugoj, sub comanda maiorului Paul Vasile, s-au deplasat la Timişoara cu misiunea clară de a recuceri cele cinci tancuri cu orice preţ. Unul dintre tancuri a fost incendiat de manifestanţi, punând în pericol viaţa oamenilor din cartier, pentru că blindatele erau încărcate ca la război, cu muniţii, obuze şi proiectile.

Noi eram la colţul străzii Albac cu Calea Girocului, iar vizavi au ajuns două TAB-uri. Pe unul era Paul Vasile, actual profesor universitar. Cel mai mare vinovat predă acum economia politică la Vest”, a mai spus Mihaela Ferkel.



Compresă cu scutece

De pe acele TAB-uri s-a deschis focul asupra manifestanţilor. Mihaela Ferkel era la braţul soţului, când acesta a fost nimerit de un glonţ în stomac. „M-a tras şi pe mine jos şi am căzut. L-au ridicat cei din mulţime şi l-au dus într-o scară de bloc. Acolo era o femeie cu copil mic, care ne-a dat scutece să oprim sângerarea. Oamenii au improvizat o targă dintr-o placă de lemn de la blocurile în construcţie şi au plecat spre judeţean”, a povestit Mihaela Ferkel.

La Spitalul Judeţean era plin de răniţi şi morţi. „Am spus doar numele lui”, a adăugat femeia. A doua zi, pe 18 decembrie, nu s-a mai putut apropia de spital, care a fost înconjurat de trupele de miliţie şi securitate. Corpul lui Alexandru Ferkel a fost transportat la Crematoriul Cenuşa.



Colegă de facultate cu fiul ei

Mihaela Ferkel Şuteu nu s-a mai recăsătorit. Timişoreanca a crescut singură trei băieţi, care la Revoluţie aveau 3,4 şi 6 ani. La 20 de ani de la acele evenimente, mama a devenit colegă de facultatea cu fiul ei, Alex, în anul doi, la Horticultură. „Sunt profund dezamăgită că oameni care au dat ordine să se tragă nu au fost traşi la răspundere. Acum sunt toţi în funcţii şi trăiesc bine. Aş fi renunţat din tot sufletul la această libertate să îl pot avea pe soţ alături. Să creştem demn şi cinstit copiii”, a mai declarat Mihaela Ferkal-Şuteu.

image
image
image

O comisie de anchetă a stabilit vinovaţii

În septembrie 1995, o comisie de anchetă a încheiat un document care consemnează ce s-a întâmplat în Calea Girocului. Mai jos este un extras din acel document.

Având în vedere reclamaţia numitei Jugănaru Verginia, precum şi datele consemnate în jurnalul acţiunilor de luptă, întocmit de M.U., din care rezultă că în seara de 17.12.1989 pe Calea Girocului din Timişoara s-au deschis focuri de armă împotriva demonstranţilor, Comisia Guvernamentală instituită la nivelul judeţului Timiş a procedat la strângerea unor date, stabilind următoarele:

În seara zilei de 17.12.1989, în jurul orei 20.30 din ordinul generalului Guşe Ştefan, militarii de la U.M. 01140 Lugoj, sub comanda maiorului Paul Vasile s-au deplasat în Calea Girocului cu misiunea de a recupera 5 tancuri blocate de demonstranţi în această zonă.

"Cuceriţi tancurile cu orice preţ"

Din declaraţiile locotenentului major Cristea Maricel, maiorului Paul Vasile, căpitanului Neagu Adrian, rezultă că pentru îndeplinirea misiunii maiorul Paul Vasile a primit ordin să cucerească cele 5 tancuri cu orice preţ, la nevoie să faca uz de armă.


FOTO: Revoluţia de la Timişoara, 17 decembrie 1989, manifestanţii se îndreaptă spre sediul organizaţiei judeţene Timiş a Partidului Comunist Român, venind din Complexul Studenţesc.

În jurul orei 21.00, maiorul Paul Vasile însoţit de militari din subordinea sa au ajuns până la intersecţia Căii Girocului cu str. Lidia, unde, din cauza unei baricade ridicate de manifestanţi, cât şi a prezentei acestora la faţa locului, nu a putut continua traseul pentru îndeplinirea misiunii.

image

În această situaţie maiorul Paul Vasile a dispus formarea unui dispozitiv de apărare în semicerc, grupat în jurul a două TAB-uri (mâini blindate) în poziţie de luptă.

VIDEO: Teleconferinţa din 17 decembrie 1989 în care Ceauşescu dă ordin să se tragă în plin la Timişoara (sursa: youtube.com/Marius Mioc, revoluţionar)

"Militarii au deschis foc asupra manifestanţilor"

Din declaraţiile persoanelor audiate, cât şi din datele rezultate din procesul verbal, rezultă că după ce maiorul Paul Vasile personal sau prin căpitanul Neagu Adrian a luat legătura telefonic cu M.U., respectiv cu locotenent-colonelul Zeca Constantin, raportându-i situaţia din teren şi primind ordin de la acesta de a executa misiunea primită, militarii aflaţi în dispozitiv au deschis foc de armă asupra demonstranţilor.

Cadrele militare existente în dispozitiv au recunoscut că la acea oră din cauza unor violenţe exercitate de manifestanţi s-a deschis foc de avertisment în plan vertical, însă din datele strânse rezultă că s-au înregistrat victime la faţa locului.

VIDEO: Reportaj Realitatea TV Timişoara despre ziua de 17 decembrie 1989 (sursa: youtube.com)



Din declaraţiile ofiţerilor Biriş, Neagu Adrian, Cristea Maricel, Prunea Octavian şi Romanescu Dorel, rezultă că în momentul în care s-a deschis foc de armă, maiorul Paul Vasile se afla în cadrul dispozitivului care acţiona.

"Au provocat mulţi morţi şi răniţi"

Din jurnalul acţiunilor de luptă, cât şi din declaraţiile maiorului Paul Vasile, ale căpitanului Neagu Adrian, şi ale lt. maj. Cristea Maricel, rezultă că, în jurul orei 23.00 din acea zi, din ordinul comandamentului M.U. În zona Calea Girocului au apărut şi cadre militare şi soldaţi de la U.M. 01380 Arad - comandant maior Marcu Dumitru, având misiunea ca împreună cu unitatea din Lugoj să depresureze cele 5 tancuri şi să asigure retragerea lor în cazarmă.

Pentru îndeplinirea misiunii cele două unităţi militare, sub comanda lt-col. Rogin Constantin de la Marea Unitate, au acţionat împotriva demonstranţilor provocând mai mulţi morţi şi răniţi.

VIDEO: Timişoara 1989, ProMuzica (sursa: youtube.com)


Acest aspect rezultă pe de o parte din jurnalul de luptă unde s-a consemnat ca lt-col. Rogin Constantin a transmis comandamentului că a fost lichidat focarul din Calea Girocului, cât şi din declaraţile persoanelor audiate î cauză

"Propunem cercetarea penală a maiorului Paul Vasile"

Faptul că lt-col. Rogin Constantin a preluat comanda celor două unităţi militare şi a dispus împrăştierea demonstranţilor, acţionând chiar cu focul de armă, rezultă din declaraţiile maiorului Paul Vasile, ale maiorului Marcu Dumitru, ale căpitanului Neagu Adrian, ale lt-maj. Cristea Maricel, precum şi din declaraţia numitului Trandafir Sorin, fost mecanic conductor pe TAB-ul în care s-a deplasat lt. col. Rogin Constantin. Din declaraţia aceleiaşi persoane rezultă cu claritate faptul că lt-col. Rogin Constantin a dat ordin să se tragă în demonstranţi. Faţă de cele de mai sus propunem cercetarea penală a maiorului Paul Vasile şi a lt-col. Rogin Constantin.

image

CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite