Sibiu: DECEMBRIE ’89/ Glonţul din coloană nu i-a afectat verticalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Frăţilă
Augustin Frăţilă

Augustin Frăţilă a fost împuşcat în coloană în dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989. Era în armată la Bucureşti, iar ploaia de gloanţe l-a surprins în curtea Televiziunii Române, unde fusese detaşat alături de alţi 14 colegi de la UM 02658.

Pe Augustin Frăţilă l-am cunoscut în ziua alegerilor prezidenţiale, la secţia de votare de la Colegiul Naţional  „Octavian Goga“. Ne-a spus că merge întotdeauna să voteze, pentru că dreptul de a-l alege pe cel care să ne conducă este singurul drept cu adevărat câştigat după Revoluţie. O Revoluţie care l-a mutilat pe viaţă, atât fizic, cât şi psihic şi i-a legat existenţa de o cârjă. Împuşcat în coloană în decembrie ’89, Augustin Frăţilă a fost diagnosticat cu sindromul „Coadă de cal“, cu paraplegie, şi condamnat să se pensioneze de tânăr.

Tratat ca un terorist în spital
La 20 de ani de la Revoluţie, Augustin Frăţilă îşi aminteşte de momentele din decembrie 1989 ca şi cum ar fi fost ieri. Acum, povesteşte cu uşurinţă despre clipele de groază prin care a trecut, dar spune că au fost ani buni în care luna decembrie însemna doar lacrimi pentru el. Revoluţia l-a găsit în Bucureşti,acolo unde îşi făcea armata. A fost împuşcat în coloană în dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989, în curtea Televiziunii Române, iar perioada care a urmat a fost una de-a dreptul chinuitoare. „Am auzit o bubuitură puternică şi câteva secunde n-am realizat ce se întâmplase. Am căzut pe spate, m-a ridicat şi iar am căzut. N-am simţit durere, ci o arsură foarte puternică, urmată de un frig de nesuportat. Abia când am văzut sângele mi-am dat seama că am fost împuşcat. Nu ştiu nici cum, nici cine m-a împuşcat“, povesteşte Augustin Frăţilă. A fost transportat la Spitalul de Urgenţă „Floreasca“, operat de două ori în câteva zile şi, în două săptămâni, ajunsese să cântărească doar 40 de kilograme. „Pentru că am ajuns în spital fără acte, am fost tratat ca un terorist. Doi ofiţeri m-au legat de pat cu căţuşe şi aşa am stat mai multe zile“, îşi aminteşte sibianul.

Salvat de francezi
Când medicii de la „Floreasca“ nu-i mai dădeau nicio şansă de supravieţuire, din cauza complicaţiilor apărute, sibianul a reuşit să plece, cu intervenţii, la un tratament în Franţa, unde şi-a petrecut următorul an din viaţă. Aici a trecut printr-o altă serie de operaţii, iar medicii au reuşit să-l salveze. Au urmat încă doi ani petrecuţi în căruciorul cu rotile, însă caracterul său puternic şi recuperările prin care a trecut l-au ajutat să reuşească să se deplaseze în cârje. Pentru el, Revoluţia va rămâne întotdeauna cea mai urâtă amintire.

Pensie de 3.000 de lei
După mai mulţi ani în care pensia nu-i ajungea să trăiască de pe o lună pe alta, o lege specială dată în urmă cu trei ani i-a crescut veniturile la 3.000 de lei. Aceasta şi scutirea de la plata impozitului sunt singurele beneficii pe care Augustin Frăţilă le primeşte după 20 de ani de la Revoluţie.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite