Decembrie '89. Primele victime ale represiunii de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Ioţcovici regretă victimele de la Revoluţie
Elena Ioţcovici regretă victimele de la Revoluţie

Nuţu Ioţcovici a fost împuşcat în seara zilei de 17 decembrie, după ora 19.00, lângă actualul McDonalds. Acesta a lăsat în urmă o nevastă şi un copil de patru ani. El a fost printre primele victime ale represiunii comandate de Ceauşescu.

Nuţu Ioţcovici a ieşit pe 17 decembrie, în Piaţa Operei, pentru a se alătura manifestanţilor din oraş. Avea să se nimerească printre primele victime ale represiunii comandate de Ceauşescu, prin teleconferinţă. În jurul orei 19.00, în centru s-a tras din toate părţile. Lângă Lactobar, actualul McDonalds, Nuţu a fost împuşcat de un cordon de soldaţi. 

Când a plecat de acasă, i-am spus să aibă grijă să nu-l prindă securitatea, să-l bată şi să-l nenorocească. Nu mă gândeam niciodată la împuşcături. El mi-a spus «lasă, mami, nu pun ei mâna pe mine»”, a spus Elena Ioţcovici, mama eroului.

S-a tras dinspre cordoane de soldaţi, dar au acţionat în Piaţa Operei şi persoane care nu erau în uniformă de militari. Nouă persoane, printre care şi Nuţu Ioţcovici, au murit după ce a fost deschis focul.

Când au început să tragă, Nuţu a fost printre primii care au căzut. Atunci, grupul de manifestanţi s-a rupt. Unii au fugit spre Catedrală, iar alţii, spre Complex. Un coleg de lucru l-a văzut ultima dată lângă Lactobar”, a mai declarat Elena Ioţcovici.

Două gloanţe şi crematoriul

Nuţu Ioţcovici a lucrat la Intreprinderea de Pielărie, unde era angajată şi mama sa. Când a văzut că fiul ei nu mai apare, Elena a ştiut că e de rău. „Pe 19, m-am dus la Spitalul Judeţean, unde aveam o cunoştinţă. Aceasta mi-a spus că Nuţu a fost printre primii care au fost aduşi. Îşi amintesc toţi doctorii de el pentru că aşa îl cheamă şi pe un coleg de-a lor. Au crezit că e fiul acestuia, de aia a fost băgat în seamă”, a mai povestit Elena Ioţcovici.

Nuţu Ioţcovici a fost împuşcat în coapsa dreaptă şi în partea din spate a piciorului stâng. Conform datelor de la Medicina Legală, acesta a murit în urma hemoragiei. Avea să fie printre cele 43 de cadavre transportate la Crematoriul Cenuşa. „În spital am găsit hanoracul lui, care avea o gaură de glonţ şi la cot. Nu ştiu ce s-a întâmplat. A fost furat şi ars la crematoriu. Nu am avut niciodată puterea să mă duc. Alţii fac pelerinaje în fiecare an. Dar eu nu mă pot duce”, a mai declarat femeia.

„Trăim într-o lume rea”

După 20 de ani de la acele evenimente, Elena Ioţcovici este dezamăgită de cum au evoluat lucrurile.  „Pentru mine a fost sfârşitul lumii. S-a sfârşit totul. Era unicul meu copil. Dumnezeu a schimbat cursul istoriei, dar lumea a uitat că a îngenunchiat la Revoluţie şi a spus «Există Dumnezeu». Acum e plin de nelegiuiri, hoţii, tărim într-o lume extrem de rea”, a declarat Elena Ioţcovici. Aceasta se află printre timişorenii care au dat statul român în judecată la Starsbourg, pentru că nu s-a aflat tot adevărul despre Revoluţie.



CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite