Decembrie '89. Crimele odioase de pe treptele Catedralei din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ericha Wittman în faţa Catedralei
Ericha Wittman în faţa Catedralei

După 20 de ani de la Revoluţie, până în 20 decembrie când Timişoara a fost declarat oraş liber de comunism, redacţia Adevărul de Seară vă prezintă 20 de poveşti despre 20 de familii timişorene care au plătit cel mai scump preţ pentru cei 20 de ani de libertate: viaţa. Astăzi povestea familei Wittman.

Revoluţia nu a adus fericire familiilor celor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertate. Petre Wittman a fost împuşcat pe 17 decembrie, la Catedrală, iar corpul său a fost furat din spital.

Mulţi dintre urmaşii celor care au pierit la Revoluţie spun că viaţa lor este la fel de rea ca înainte de 1989. Lângă lipsurile cu care erau obişnuiţi în comunism, s-au adăugat şi îmbolnăviri şi dispariţii subite. Nici pentru familia Wittman, 20 de ani de la Revoluţie nu reprezintă un motiv de bucurie. Ericha şi-a pierdut fratele pe 17 decembrie, în zona Catedralei. Petru Wittman a fost împuşcat.

„După 20 de ani nu am aflat mai mult decât ştiam atunci. Petru s-a învoit de la şeful său şi a plecat în centru. Voia să participe la Revoluţie. A fost şi cu o zi înainte în Piaţa Maria, la casa pastorului Laszlo Tokes. A plecat şi nu s-a mai întors”, a spus Ericha Wittman. Corpul lui Petre Wittman a fost dus la morga Spitalului Judeţean, de unde avea să dispară. A făcut parte din lotul celor 43 de cadavre transportate şi incinerate la Crematoriul „Cenuşa”.

Mai multe vieţi distruse

A urmat o perioadă lungă de căutări şi nervi. Ani de zile de potecă la procuratură, poliţie, fără rezultate. „Am fost de nenumărate ori la audieri. Unul din răspunsurile lor m-a şocat. Mi-au zis că ei nu au de unde să ştie că nu l-am omorât noi. Să căutăm martori care să povestească ceva despre moartea fratelui meu. Nu am găsit martori care să spună ceva. Iar pe noi nu ne-a băgat în seamă nimeni”, a povestit Ericha Wittman.

Ulterior, familia l-a identificat pe Petru Wittman după semnalmente. După 20 de ani, Ericha Wittman şi-a pierdut speranţa că se va afla vreodată adevărul despre ce s-a întâmplat cu fratele ei. „Viaţa lui nu merita sacrificată. În locul lui ar fi trebuit să fie alţii. Cei care au ascuns adevărul”, a mai declarat femeia, a cărei viaţă este distrusă. Tatăl ei a înnebunit şi a dispărut în 1994. Nu l-au mai găsit niciodată. Cel de-al doilea frate al ei este internat la Jebel, pentru că suferă de schizofrenie.


Operaţiunea „Trandafirul”


Petru Wittman a făcut parte dintre cei care au fost furaţi de la morga Spitalului Judeţean. Operaţiunea „Trandafirul”, comandată de Elena Ceauşescu, a devenit acţiunea „Vama”. 43 de cadavre ale celor împuşcaţi la demonstraţiile din Timişoara în zilele de 16 şi 18 decembrie, dar şi ale unor răniţi executaţi în spital, au fost ridicate şi transportate la Bucureşti, unde au fost incinerate în Crematoriul Cenuşa. Scopul era ştergerea urmelor masacrului de la Timişoara. Colonelul Nicolae Ghircoiaş avea sarcina să coordoneze activitatea de selectare a cadavrelor, care au fost încărcate într-un camion frigorific de la Comtim.

CITEŞTE ALTE POVEŞTI DIN CAMPANIA "20 DE ANI DE LIBERTATE":

DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite