DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Bonţe a fost împuşcat pe 17 decembrie, pe strada Transilvaniei. El a fost descoperit mort, cu buletinul în buzunar. În groapa comună din Cimitirul „Eroilor”  au fost găsite zece persoane care au fost împuşcate la Revoluţie.

În seara zilei de 17 decembrie 1989, Petru Bonţe ieşea de la serviciu, de la Comtim, împreună cu un coleg. Pe strada Transilvaniei, din Bulevardul Dâmboviţa, aproape de fostul Garaj al Partidului, cei doi au intrat în vizorul a cinci sau şase persoane care purtau haine militare. Fără nicio somaţie, au deschis focul asupra lor. Bonţe a fost nimerit în cap. După ce s-a oprit focul, Constantin Ciobanu a ieşit la balcon şi i-a luat la rost pe criminali. „De ce l-aţi omorât!?”, urla acesta de sus. În secunda următoare avea să plătească şi el cu viaţa, pentru că soldaţii i-au zburat creierii.

Corpul lui Bonţe a fost ridicat de o salvare şi dus la Spitalul Judeţean. Deşi a fost împuşcat, acesta nu s-a aflat pe lista celor care au ajuns la crematoriul „Cenuşa” din Bucureşti. „În fiecare zi am făcut drum la spital. Uneori mergeam pe jos de la Ianova, pentru că nu circulau mijloacele de transport. Ni s-a spus de fiecare dată că vom fi anunţaţi dacă copilul se află printre morţi”, a declarat Viorica Bonţe, mama tânărului ucis.



Administratorul a făcut poze

La aproape o lună de la împuşcarea lui Bonţe, un doctor de la Medicina Legală, medicul Dresler, a comunicat familiei ce s-a întâmplat cu corpul neînsufleţit. „Ne-a spus că a fost aruncat în groapa comună din cimitirul din Calea Lipovei. L-am căutat pe administrator, care ne-a spus că a făcut şi poze celor zece persoane. Am dus filmul la developat, iar printre morţi l-am văzut şi pe Petru”, şi-a amintit Viorica Bonţe.

Familiile celor care îşi căutau morţii s-au adunat la cimitir, iar un escavator a deschis groapa. Patru cadavre erau aşezaţi în sicrie, iar şase, în nişte lăzi. Petru Bonţe avea buletinul în buzunar. Acesta este păstrat şi acum cu sfinţenie de părinţi. „Nu puteau să spună că era necunoscut. L-au îngropat cu buletinul în buzunar. Nu ştim cum de nu a ajuns la crematoriu. Morţii au ajuns noaptea la cimitir”, a mai spus Viorica Bonţe.

Revoluţie. Monumentul lui Petru Monţe de la Ianova
Revoluţie. Buletinul lui Petru Bonţe cu care a fost îngropat

Petru Bonţe a fost împuşcat în cap, iar glonţul a ieşit prin spate. Pe data de 17 ianuarie 1990 a fost reînhumat la Ianova, localitate aflată la 20 de kilometri de Timişoara. Acesta are un monument în faţa bisericii.

În groapa comună au mai fost găţi Luminiţa Boţoc, de 14 ani, împuşcată în Calea Lipovei, Sorinel Lea şi Ioan Mariuţac, împuşcaţi la Catedrală, pe 18 decembrie 1989 şi Francisc Bancov, mort pe 24 ianuarie, pe bulevardul Take Ionescu.


Durerea de după 20 de ani


Cea mai mare durere este că nu ştim nici astăzi ce s-a întâmplat cu el. Cum de a ajuns în groapa comună. De ce nu au anunţat familia? Ce s-a întâmplat la spital? Nu s-a aflat nimic. A fost unicul nostru copil. El a fost împuşcat pe 17 decembrie, iar pe 28 ar fi aniversat 22 de ani”, a declarat Avram Bonţe, tatăl martirului.

Revoluţie. Părinţii lui Petru Bonţe

Asasinate la spital

Printre persoanele care au avut o moarte misterioasă la Revoluţie este şi Remus Tăsală. Acesta a fost rănit pe 17 decembrie, în Piaţa Operei, iar şase prieteni l-au însoţit la Spitalul de Oftalmologie. De acolo a fost transferat la Spitalul Judeţean, însă peste cinci zile este găsit mort în morga spitalului. Acesta a scăpat de crematoriu pentru că un brancardier din spital, care îi era prieten bun, l-a scos din grupul morţilor prin împuşcare şi l-a trecut în rândul celor care au murit din alte motive.

Deşi Tăsală a fost adus la spital cu o rană minoră la gât, familia l-a găsit cu un glonte în frunte, semn că în spital se făceau execuţii. Unii spun că în jur de zece persoane au fost împuşate în spital. Dumitru Gârjoabă este un alt exemplu că acolo se făceau asasinate. Acesta a fost adus la Judeţean cu rană la şold, însă s-a aflat în rândul celor 43 care au fost duşi la crematoriu.

Timişoara: Campanie 20 de ani de libertare, Adevărul de Seară

CITEŞTE ALTE POVEŞTI DIN CAMPANIA "20 DE ANI DE LIBERTATE":

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite