DECEMBRIE '89 Ordinul de recucerire a tancurilor cu orice preţ a dus la măcelul din Girocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Jugănaru la crucea ridicată în memoria tatălui său
Adrian Jugănaru la crucea ridicată în memoria tatălui său

Dumitru Jugănaru a fost împuşcat în Calea Girocului, de soldaţii care aveau misiunea de a recucerii tancurile blocate de revoluţionari. Paul Vasile, unul din cei suspectaţi că au tras în manifestanţi este profesor la Universitatea de Vest.

Adrian Jugănaru avea 13 ani în 1989 şi locuieşte încă în acelaşi apartament în care a stat şi în urmă cu 20 ani. Fosta stradă Albac a căpătat numele de Martir Dumitru Jugănaru, după numele tatălui său care a fost ucis de gloanţele militarilor, pe 17 decembrie 1989. Soldaţii de la UM 01140 Lugoj, sub comanda maiorului Paul Vasile aveau ordin să recupereze cu orice preţ cele cinci tancuri ajunse în mâinile revoluţionarilor.
Militarii s-au oprit la intersecţia cu strada Mureş, pentru că nu puteau trece de baricadele ridicate de manifestanţi. Strada era blocată şi de troleibuze.

Era haos afară. Am văzut tancurile, mulţimea care striga Jos comunismul şi Libertatea. A venit tata şi ne-a spus să stăm în casă, iar el a ieşit. Ne-am urcat pe geamul de la baie şi ne-am uitat la ce se întâmplă în stradă. La un moment dat s-au auzit împuşcături. Eu şi sora mea ne-am ascuns în vană!”, şi-a început povestiea Adrian Jugănaru.



Se striga: “Criminalilor!”

La vreo zece minute după ce armele au amuţit, Adrian Jugănaru s-a ridicat la geam unde şi-a văzut părintele împuşcat în colţul stăzi. “Am văzut patru oameni care s-au dus cu mâinile ridicate în sus spre locul unde se află acum crucea tatălui meu. Persoana pe care au ridicat-o era exact el, l-am recunoscut după pulovăr. Atunci am figit şi noi afară. Am început să zbier şi să plâng”, a mai spus Jugănaru.

Au urmat momente dramatice. Timişorenii strigau la soldaţi: “Aţi omorât tatăl a doi copii, criminalilor!”. Militarii aliniaţi în cordoane cât şi cei aflaţi pe TAB-uri se aflau în poziţie de tragere.
Pe tata l-au adus acasă şi l-au pus pe jos în bucătărie. De abia peste două zile au venit cei de la morgă să-l ridice. Erau şi doi tipi care păreau securişti. L-au luat cu forţa, pentru că mama nu vroia să-l lase. Cred că norocul nostru a fost că l-am pus în sirciu, altfel ar fi fost dus la crematoriu”, a mai povestit tânărul.

Jertfa a meritat pentru libertatea

În locul unde a fost împuşcat Dumitru Jugănaru se află acum o cruce. Blocul de lângă încă mai poartă urmele gloanţelor trase de militari. După 20 de ani de la acele evenimente, Adrian Jugănaru are un singur regret: că a crescut fără tată. “Jertfa oamenlor a meritat pentru libertate. Datorită lor ne putem să ne exprimăm liberi, putem pleca afară, s-au schimbat multe. Însă, pentru mine a fost greu. Dacă era tata aproape de noi era altceva”, a mai declarat Adrian Jugănaru. Acesta este dezamăgit că Paul Vasile nu a fost tras la răspundere. “Era cât pe aci să fie profesorul surorii mele la facultate”, a mai spus Jugănaru.



Alarmă de luptă

Misiunea de recucerire a tancurilor a fost condusă de maiorul Paul Vasile, care a primit ordin de la generalii Ştefan Guşă şi Mihai Chiţac, aflaţi la Comandamentul General de la Timişoara. Aceştia au ordonat cucerirea acestor tancuri cu orice preţ, iar la nevoie să se deschidă focul. Adrian Jugănaru povesteşte despre o discuţie avută de un vecin cu Paul Vasile, în acele moment fierbinţi.

Domnul Bujor care stă şi acum la casa de vizavi, s-a dus la TAB-ul care a împrăştiat manifestanţii şi a strigat: <Mă, Paule, ce faci, vrei sa ne omori?> Acesta a răspuns: <Ce, vrei să trag şi-n tine?>”, a mai spus Jugănaru.

Maiorul Paul Vasile a dispus formarea unui dispozitiv de apărare în semicerc, grupat în jurul a doua TAB-uri în poziţie de luptă. Cadrele militare existente în dispozitiv au recunoscut că din cauza violenţeilor manifestanţilor s-a deschis foc de avertisment în plan vertical. Cu toate astea s-au înregistrat victime la faţa locului.

După o oră, pe strada Mureş au ajuns două TAB-uri de la o unitate din Arad, chemaţi în ajutor, care au deschis foc încă de la distanţă. În primul TAB se afla locotenet colonelul Constantin Rogin. În jurnalul de luptă, Rogin a transmis comandamentului că a fost lichidat focarul din Calea Girocului. Din declaraţiile cadrelor aflate în dispozitiv, Rogin a fost cel care a dat ordin să se tragă în demonstranţi.



 “Comandantul a ordonat să se ia un dispozitiv de aparare în semicerc, în jurul celor doua TAB-uri. În jurul nostru, pe strada Mureş şi pe Calea Girocului, erau în jur de 300 de persoane care huiduiau. La un moment dat, această mulţime de oameni s-a apropiat de dispozitivul de militari, moment când s-a deschis foc. Din mulţime, un cetatean nu s-a mai ridicat de jos, iar alţi au fost uşor răniţi”, declara locotenent major Maricel Cristea.

Mulţimea arunca cu sticle şi cu găsea la mână spre cordonul de soldaţi. Înainte de deschiderea focului au fost somaţi să se împrăştie, iar pentru că lumea nu s-a retras au început să tragă.

Adrian Jugănaru2
Adrian Jugănaru
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite