Bacău: Săucești, comuna pustiită de furia apelor. 2.000 de oameni au fugit din calea puhoaielor (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au decis evacuarea de urgenţă a tuturor locuitorilor  comunei Săuceşti, judeţul Bacău, după ce debitul Siretului a atins cote alarmante, mai mari decât cele înregistrate în urmă cu doi ani, când localitatea Săuceşti a fost aproape măturată de ape. Este vorba despre circa 3.000 de persoane.

image

Citeşte şi:

VIDEO: „Adevărul“ sare în ajutorul sucevenilor lăsaţi fără case de puhoaie (UPDATE)

Botoşani: Comerţ cu peşte pe urma inundaţiilor.Nenorocirea sinistraţilor, mană cerească pentru speculanţi!

Ultima oră: Dunărea întoarce râul Călmăţui din drum/ Echipele ISU, cu ochii pe Insula Mare, pregătite să evacueze 4.000 de oameni

CITIŢI ŞI:

Vasile Blaga: "Suntem pregătiţi să evacuăm 5.000 de tone de pesticide din Insula Mare a Brăilei"

Codul galben de precipitaţii abundente, prelungit pentru nordul Moldovei şi Carpaţii Orientali

Alertă: Dunărea a cucerit o parte din strada Împăratul Traian/Află de aici ce cotă a atins fluviul

Botoşani: A fost salvată de armată

Ialomiţa: Localnicii din Feteşti evacuaţi din calea apelor

UPDATE Ora 08.00 Peste 2.000 de săteni din comuna Săucești au fugit din casele lor de furia apelor. Și-au lăsat gospodăriile, animalele și întreaga agoniseală în mâna Domnului și se roagă să mai găsească câte ceva când s-or întoarce.

image

Este pentru a treia oară când Siretul le intră în case. Sunt nevoiți să o ia din nou de la zero. Garduri căzute, porți rupte de ape, câini uitați pe prispa casei și găini cocoțate pe resturi de scânduri. Așa arăta în această dimineață întreaga comună Săucești.

image

Dealul, insula salvatoare

Cei care nu au apucat încă să fie duși la internatele liceelor din oraș, au fugit la rudele din satele vecine sau pe dealul de la intrare în comună. "Am luat cu mine doar medicamentele. Mi-am făcut injecția de dimineață și am urcat în căruță niște pături", a spus printre lacrimi Leontina Stan (64 de ani) din Săucești.

image

Oamenii și-au întins corturi, au adunat crengi pentru focul care le va goni țânțarii la noapte și se roagă la Cel de Sus ca să-i ferească de o altă nenorocire.

Ora 06.00 Vârful de viitură a trecut de localitatea Nicolae Bălcescu, nivelul Siretului fiind în jurul orei 1.00 cu 1,32 metri peste cota de pericol. Viitura a ajuns la Drăgeşti, unde se înregistrează un nivel staţionar şi comparabil cu cel din 2008, potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR).

image

"În acest moment, nivelul Siretului la Nicolae Bălcescu este în scădere, respectiv de 700 cm, cu 28 cm faţă de maximul atins dimineaţă. Viitura a ajuns la Drăgeşti, nivelul fiind de 594 cm, este staţionar şi comparabil cu cel din 2008. În continuare, viitura de pe Siret din zona Drăgeşti se va atenua şi tranzita în salba de lacuri Răcăciuni-Bereşti-Călimăneşti-Movileni, astfel că digurile din aval de Movileni vor înregistra niveluri sub coronamentul digului (digurile nu vor fi depăşite)", informează Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).



Dunărea, a depăşit cota de pericol şi cota istorică atinsă în 2006

image

Nivelul Dunării a atins la Galaţi 663 cm (cu 3 cm peste cota de pericol) şi cu 2 cm peste cota istorică înregistrată în 2006, iar, în secţiunile Feteşti- Brăila- Galaţi-Tulcea şi Delta Dunării, debitele crescute ale Dunării vor pune în continuare presiune asupra digurilor.

image

Citiţi şi:

FOTO Moş Chiriac, după ce a prins al patrulea potop: "Apele mi-au luat tot" / Salvaţi din calea apelor

Neamţ: (EXCLUSIV) Povestea mamei care a născut sub ameninţarea inundaţiilor

Nivelele debitelor râulul Negru se menţin peste cotele de pericol la staţia Tomeşti. 80 de case din comuna Capalnita au fost inundate după ce nivelul pârâului  Homorodul mic a înregistrat o creştere cu 50 cm peste cota de pericol.

Pe râul Prut, la staţia Rădăuţi Prut, debitul este de 2090 mc/s, în scădere cu circa 30 mc/s, debit care a fost preluat în acumularea Stânca Costeşti.

UPDATE Potrivit directorului Institutului de Hidrologie, Petre Stanciu, viitura va lovi comunca Săuceşti în jurul orelor 9-10 dimineaţa, dupa care debitul Siretului se va reduce.

Circa 2.100 de persoane sunt evacuate de ISU din zonă şi transportate pentru a fi cazate în  caminele colegiilor din Bacău unde vor primi apă îmbuteliată şi mâncare, potrivit lui Mihai Simionescu de la ISU Bacău.

Întreaga zonă se află până vineri după-amiază sub avertizare de cod roşu de inundaţii. Potrivit hidologilor, Siretul pune în pericol sectorul Lespezi-Drăgeşti (judetele Iaşi, Neamţ şi Bacău) şi sectorul Sendreni-Dunăre (judeţul Galaţi). Cod roşu de inundaţii a fost instaurat şi pe mai multe sectoare ale Oltului, Prutului şi Dunării.

Circa 200 de militari ajută la operaţiunea de evacuare. În urmă cu doi ani localitatea Săuceşti şi alte trei sate de pe Valea Siretului au fost aproape rase de pe faţa pământului de ape.

image


În cursul nopţii, peste 300 de sinistraţi din satul Schineni, comuna Săuceşti, au fost duşi în căminele unor şcoli din Bacău, după ce digul a cedat sub furia apelor. Zeci de case au fost inundate.

Mai citeşte şi: Bacău: ”Parcă suntem blestemați!”

Neamţ: Sătenii au început să cureţe mâlul din gospodăriile inundate

Cod roşu pe Dunăre, Siret şi Prut/ Fenomenul de remuu pe Siret se manifestă pe circa 25 de kilometri

Botoşani: Nu au putut să îşi salveze bunurile pentru că ajutau alţi oameni

FOTO-VIDEO-„Măcar să avem şi noi parte de puţină atmosferă, dacă tot ne pluteşte canapeaua "

Iaşi: „Adevărul" sare în ajutorul sucevenilor lăsaţi fără case de puhoaie

Drama unei bătrâne de 85 de ani ameninţată de inundaţii: “Vreau să mor în averea mea!”

VIDEO-Situaţia este tragică din cauza inundaţiilor, Armata pune la dispoziţie sistemele sale de comunicare

VIDEO: Cod roşu de inundaţii în judeţul Galaţi, pe Siret şi Prut, prelungit până joi

Alertă/ Cod roşu pe Siret: 3,5 kilometri de dig supraînălţat la Şendreni

VIDEO: Premierul Boc s-a asigurat că răul cel mare, ruperea digului în Insula Mare a Brăilei nu se va produce

COD ROŞU la Galaţi/ Dunărea mai are doar doi centimetri până la cota istorică. Siretul a rupt un dig la Şendreni

Alertă: Digul supraînălţat de la Şendreni, în pericol să fie depăşit

Alertă: Dunărea a cucerit o parte din strada Împăratul Traian/Află de aici ce cotă a atins fluviul

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite