VIDEO: „Adevărul“ sare în ajutorul sucevenilor lăsaţi fără case de puhoaie (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din Voivodeasa, comuna Suceviţa, loviţi aseară de viitură, au primit astăzi alimente şi pături de la compania Adevărul Holding. De 24 de ore, 28 de copii şi patru mame nu mâncaseră nimic.

Ora 20.45. Valoarea donaţiilor făcute de echipa Adevărul Holding sinistraţilor din Voivodeasa şi Volovăţ este de 10.000 de lei. În zilele următoare, echipa se va deplasa şi în alte judeţe, la oamenii lăsaţi fără mai nimic de inundaţii.

Ora 20.10. La Volovăţ, râul Suceviţa a făcut prăpăd. Mai ales casele de la marginea satului n-au avut nicio şansă să rămână în picioare. Oamenii, săraci oricum, au fost nenorociţi de puhoaiele care le-au luat şi puţinul pe care îl mai aveau. Echipa „Adevărul" le-au oferit apă potabilă, pături şi alimente.

O echipa de jurnalişti de la „Adevărul" a ajuns în această după-amiază în satul sucevean şi le-a împărţit sinistraţilor apă, pâine, salam, conserve, dulciuri şi pături.

CITIŢI ŞI:

Vasile Blaga: "Suntem pregătiţi să evacuăm 5.000 de tone de pesticide din Insula Mare a Brăilei"

Oamenii cu lacrimi în ochi, care au fugit noaptea trecută de viitură, s-au refugiat în căminul cultural din localitate şi în şcoală, unde echipa „Adevărul" le-a dus ajutoarele.

image

Jurnaliştii, ajutaţi de jandarmi, au trecut pe o bârnă de lemn peste râul Voivodeasa pentru că podul a fost măturat noaptea trecută de viitură. Cei 40 de săteni evacuaţi din calea apelor au rămas fără cuvinte pentru că până la sosirea ziariştilor de la „Adevărul" nu mai primiseră niciun ajutor. „Vă mulţumim din inimă! V-a trimis Dumnezeu la noi. Mulţumim mai ales pentru apă, că nu am mai băut niciun strop de aseară (n.r.-miercuri seară). Toate fântânile sunt pline de mâl", a spus printre lacrimi Eugenia Damian, de 31 de ani, mama a cinci copii. Ea s-a refugiat în căminul cultural împreună cu încă trei mame şi 23 de copii.

image

„Copiii sunt singura avuţie care ne-a mai rămas!"

Bărbaţii s-au întors la casele de peste râu, să vadă ce mai pot salva. „Când a venit apa, am urcat copiii în pod, dar am văzut că e prea mare şi am fugit la vecini.  Eu mă mai descurc, dar nu ştiu ce voi face cu copiii", a mai spus Eugenia Damian.

image

Lângă ea, altă tănâră mămică ţine strâns la piept un prunc, iar în jurul ei stau zgribuliţi încă trei băieţi şi două fete.
„A fost părpăd! Am învelit fetiţa într-o pătură şi am fugit, când am văzut puhoiul. Copiii sunt singura avuţie care ne-a mai rămas!", a spus cu vocea stinsă de plâns Camelia Marcu, de 27 de ani, care-şi ţinea în braţe fetiţa de zece luni.

image

„De ieri de când am plecat (n.r.-miercuri după-amiază) nu am mâncat nimic până acum. Vă mulţumim!", a mai spus femeia. În timp ce mănâncă pâine şi salam, femeile din sat povestec despre iadul care s-a abătut peste localitate. „Pârâoaşul ăsta s-a umflat ca Dunărea! În câteva minute a măturat totul în cale. Mai degrabă ne lua Dumnezeu viaţa decât să ne ia pământul şi casele", a explicat Maria Liatra, de 36 de ani, mamă a patru fete.

image

Citeşte şi: 

Iaşi: VIDEO Siretul a trecut peste digul de la Hălăuceşti UPDATE

Cadrele medicale ieşene pleacă la Neamţ ca să ajute sinistraţii

Ultima oră: Dunărea întoarce râul Călmăţui din drum/ Echipele ISU, cu ochii pe Insula Mare, pregătite să evacueze 4.000 de oameni

Alunecări de teren la Frasin

Viitura formată miercuri după amiază pe pârul Voivodeasa din satul sucevean a distrus complet cinci case. În total au fost evacuţi 40 de oameni. „Încercăm să ajutăm pe toată lumea, dar este dezastru. Am mobilizat toate forţele şi abia facem faţă. Acum suntem la o alunecare de teren destul de serioasă, la intrare în oraşul Frasin", a declarat Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

image

Pâmântul de pe „Dealul Nemţilor" din localitatea Bucşoaia, oraşul Frasin, a început să o ia la vale în această după-amiază la ora 17.00 din cauza precipitatiilor abundente. Alunecarea de teren măsura, joi în jurul orei 14.00, aproximativ 200 de metri lungime şi 40 de metri lăţime.

„Masa de pământ pusă în mişcare pune în pericol un număr de 10 gospodării şi familii. S-a luat măsura evacuării familiilor puse în pericol în cadrul Taberei Şcolare Bucşoaia. De asemenea, autorităţile au acordat sprijin pentru evacuarea bunurilor mobile din locuinţele menţionate“, a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Suceava.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite