Iaşi: VIDEO Siretul a trecut peste digul de la Hălăuceşti şi a făcut o breşă în apropiere de Mirceşti UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad au anunţat că apa deversează peste digul de la Hălăuceşti, unde există o incintă agricolă aparţinând Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

18.30 Primarul comunei Răchiteni, Eusebiu Martonca, s-a arătat îngrijorat că nivelul Siretului nu scade. Mai mult,edilul a declarat că autorităţile iau în calcul posibilitatea detonării controlate în zonă, în aşa fel încât apa deversată prin breşa apărută în digul de apărare în zona Hălăuceşti-Mirceşti să poată reveni în râu fără să inunde localitatea.

"Deocamdată, nu există pericolul ca Răchiteni să fie inundat. Lucrăm la consolidarea digului. Dacă lunca de peste 1.000 de hectare se umple şi va fi pericolul ca apa să treacă peste dig, luăm în calcul să fie făcută o detonare într-o zonă laterală, nelocuită", a susţinut Eusebiu Martonca, primarul din Răchiteni.

16.50 50 de jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Iaşi au fost mobilizaţi în zonele Hălăuceşti şi Mirceşti pentru consolidarea digurilor. „În acest moment, jandarmii trimişi la Mirceşti lucrează la supraînălţarea digului de acolo. Deocamdată nu au fost semnalate probleme în zona în care se află“, a spus Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Iaşi.

Siretul a trecut peste digul de la Hălăuceşti. „Echipele mixte s-au retras de pe digul Hălăuceşti şi se îndreaptă spre digul de la Răchiteni, care mai are o gardă de siguranţă cu circa 1,2-1,3 metri“, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad. Autorităţile sunt în altertă după ce în digul din apropiere de Mirceşti a apărut o breşă  de o sută de metri.

Aceştia au mai menţionat  că din cauza revărsării râului Siret, localităţile lovite şi parţial evacuate din judeţul Neamţ sunt: Rotunda, Buruieneşti, Gădinţi, Ion Creangă, Recea. În judeţul Bacău, localităţile afectate de râul Siret şi parţial evacuate sunt Schineni şi Săuceşti.

Citeşte şi:

Sute de hectare de teren inundate în judeţul Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite