Cod roşu pe Dunăre, Siret şi Prut/ Fenomenul de remuu pe Siret se manifestă pe circa 25 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea, Prutul şi Siretul continuă să crească, iar apa ar putea trece curând peste digurile de apărare deşi au fost supraînălţate. În această dimineaţă, la ora 7.00, Dunărea avea o cotă de 661 cm (61 cm peste cota de inundaţie) şi un debit de 16.600 mc/s. Siretul la Şendreni avea 712 cm, cu 62 cm peste cota de pericol.  

„În toate zonele critice de pe digurile la Siret, Prut şi Dunăre se lucrează permanent la supraînălţarea lucrărilor de apărare şi întăririri acolo unde au apărut infiltraţii – pe digul de la Siret, la Barboşi, Şendreni, Nămolosa şi sat Buceşti (comuna Iveşti).

CITIŢI ŞI:

Vasile Blaga: "Suntem pregătiţi să evacuăm 5.000 de tone de pesticide din Insula Mare a Brăilei"

Şi digul de la Purt este consolidat, iar cu sprijinul Comitetului local pentru situaţii de urgenţă Tuluceşti se pregăteşte acum un stoc de saci cu pământ pentru punctele critice de la Brateşul de Jos şi Bădălan”, a declarat Petrica Paţilea Crângan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

CITIŢI ŞI:

Alertă: Dunărea a cucerit o parte din strada Împăratul Traian/Află de aici ce cotă a atins fluviul

IALOMIŢA: ZONA BULIGA DIN FETEŞTI A FOST EVACUATĂ

Până la această oră nu s-au produs breşe în digurile de apărare, iar infiltraţiile sunt ţinute sub control de cei peste 500 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Apărării Naţionale, care lucrează la consolidări. 

Sistemul de Gopodărire a Apelor Galaţi a dispus supraînălţarea digului de separare dintre iazul tehnologic al ArcelorMittal Galaţi şi balta Catuşa şi blindarea căminului de pe traseul conductei de ape uzate, pentru evitarea inundării caselor din cartierul Barboşi.

De asemenea, se va închide stăvilarul de la barajul Catuşa şi va fi redus debitul evacuat în baltă. Combinatul siderurgic suspendă evacuarea în iazul Cătuşa, nivelul apei de aici urmând a fi redus prin pompare.

Codul roşu hidrologic pe Siret şi pe Prut a fost prelungit. Potrivit specialiştilor Administraţiei Naţionale „Apele Române”, fenomenul de remuu pe Siret se manifestă pe circa 25 de kilometri (apele Dunării urcă pe cursul Siretului). 


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite