Bacău: ”Parcă suntem blestemați!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din Săucești afirmă că de câțiva ani se roagă de primar să întărească digul de peste Siret însă nimeni nu i-a ascultat. Centru satului Schineni a fost umplut de ape și peste 300 de omeni și-au văzut curțile distruse. Sute de animale au fost duse în satele vecine

MAI CITIȚI

Zeci de gospodării din Săucești au fost inundate

Ajutoare de la Crucea Roșie pentru sinistrați

Locuitorii din Săucești se pregătesc pentru ce e mai rău

Apele au lovit a treia oară Săuceștiul. Mai bine de 100 de localnici au fost evacuați și alte 200 se pregătesc să fugă din calea Siretului. Zeci de gospodării sunt pline de apă. Pompierii anunță permanent prin portavoce ca oamenii să-și părăsească locuințețe. Sinistrații au fost transportați cu mașinile Jandarmeriei la internatul Colegiului Tehnic "Anghel Saligny". Așa arăta satul Schineni în urmă cu o oră.  

image

După inundațiile din 2005 și 2008, oamenii  privesc cu resemnare furia apelor. Și-au pus singuri saci plini cu nisip în fața porților, și-au dus animalele la adăpost, s-au încălțat cu cizme de cauciuc și, înarmați cu răbdare, așteaptă retragerea apelor. Nici faptul că Ștefăniță Manea, primarul comunei, lipște din mijlocul lor nu mai reprezintă o supărare. Ei știu din alți ani că venirea sa nu reprezintă o rezolvare a problemelor.

image

Costică Albuț (40 de ani) este la a treia experiență de aces gen. A rămas de două ori fără casă. Prima dată în 2005, apoi în 2008. Acum este resemnat. Singura lui supărare este că oamenii din sat și-au răcit gura de pomană când i-au cerut edilului să le ridice un dig în calea Siretului. "La noapte stăm și ne uităm la apă. Animalele le-am dus la rudele din satul alăturat. Am reușit să scot din grădină doar o mână de ceapă. Atât! Restul am pierdut pe apa Siretului!", afirmă cu tărie omul.

image

Hârlețul, unitate de măsură

În celălalt capăt al satului, jandarmii și pompierii înălță malul Siretului. Încarcă saci cu nisip și ridică pământul cu escavatorul. Miluță Balcan (62 de ani) are casa chiar pe malul Siretului. Din oră în oră vine cu hârlețul și măsoară nivelul de creștere al apei. Speră că Siretul nu-i va ajunge în casă.  În 2008, la inudații a fost nevoit să o ia de la zero. Acum, se teme să nu i se întâmple același lucru.

image

În cizme de cauciuc și cu lopata în mână, bărbatul lucrează cot la cot cu jandarmii și pompierii la ridicarea malului. "În trei ore apele au crescut cu 20 de centimetri. Cam iute! Nu știu dacă oi avea noroc anul ăsta! Parcă suntem blestemați", afirmă bărbatul cu mâinile încleștate pe lopată. 

CITAT

Ștefăniță Manea, PRIMAR SĂUCEȘTI

"Ce, e vina mea că nu s-a construit digul? Hai că sunt ocupat acuma că mă sună domnul senator! Pa!"

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite