Bacău: Locuitorii din Săucești se pregătesc pentru ce e mai rău (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii comunei Săuceşti aşteaptă cu frică seara şi noaptea următoare, deoarece au fost avertizaţi că se află în calea unei viituri de pe Siret. Cei mai mulţi au preferat să se mute, temporar, la rude aflate în zone pe care le consideră sigure.

UPDATE ORA 12.00 Malul stâng al Siretului din satul Furnicari din localitatea Tamași a fost și el întărit cu saci de nisip de către 15 pompieri și 35 de jandarmi din Bacău. Aceștia Au lucrat în continuu de ieri până azi. Activitatea acestora a fost supravegheată și completată și de voluntari de la Serviciul de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă Tamaşi, specialiști de la Serviciului de Gospodărire a Apelor Bacău și membri de la Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Tamaşi.

UPDATE ORA 11.40 În localitatea Schineni, malul drept al digului Siret a fost prelungit cu aproximativ 450 de metri lineari de pământ. De asemenea, ambele maluri ale râului au fost întărite cu saci de nisip acoperiți cu folie de plastic. Echipe formate din jandarmi, pompieri și lucrători de la Sitemul de Gospodărire a Apelor Bacău lucrează în continuare la supraînălțarea digului. În privința debitului apei, se pare că volumul Siretului stagnează.

Citeşte şi: Dunărea a inundat orașul Hârșova

Cu câteva ore înainte de viitura anunţată de autorităţi, locuitorii din Săuceşti par să nu mai aibă în vocabular cuvântul „speranţă". Ei se aşteaptă la ce este mai rău. Familia Donţu s-a mutat, împreună cu cei doi copii, la părinţi, care locuiesc în zona Izvor, departe de zonele inundabile. „Avem casa între ape, nu avea rost să rămânem acolo când vine viitura. Sunt sigur că apa va trece de dig, aşa a fost şi acum doi ani. Deja se vede că apa este mare şi va ajunge în Săuceşti. Suntem înconjuraţi de apă, aşa că nu are rost să rămânem acolo, ne vom întoarce după ce trec viiturile", spune Bogdan Donţu.

Şi soţia sa, Alina, este convinsă că „va veni apa mare", deoarece deja a crescut considerabil nivelul Siretului. „Aici, unde e apa mare acum, era loc de făcut grătar, era uscat, nu era pic de apă". Localnicii și-au pus semne în diverse locuri din albie, iar în această dimineață le-au găsit aproape acoperite de apa aflată în continuă creștere.

Noaptea trecută şi în cursul zilei de astăzi, pompierii, ajutaţi de jandarmi şi de armată, au umplut saci cu nisip cu care au înălţat şi extins digurile de apărare. „Am construit un dig nou, l-am prelungit pe cel existent şi continuăm să îl supraînălţăm. Avem timp, lucrăm cu tot efectivul dispobibil şi sperăm să nu fie probleme majore", a declarat comandantul ISU Bacău, generalul Mihai Simionescu, care coordona, în această dimineaţă, militarii prezenţi în Săuceşti.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite