Cum este caracterul lui Victor Ponta?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Victor Ponta a insistat astăzi în a susţine o minciună sfruntată într-un caz limpede ca lumina zilei. Mai grav este că încearcă să mascheze situaţia delicată în care se află, lansând un atac nepotrivit împotriva jurnaliştilor care au scris despre asta.

Modificările din CV-ul prim-ministrului Victor Ponta, legate de un „master" făcut la universitatea Catania, au fost un subiect prezent în discursul lui Traian Băsescu, de astăzi, din Parlament.

Informaţia a fost publicată ieri de adevarul.ro şi astăzi de „Adevărul". Pe adevarul.ro, orice cititor poate vedea documente care dovedesc negru pe alb că Ponta şi-a trecut în CV un master care nu există.

Reacţia
domnului Victor Ponta în această problemă este siderantă şi extrem de incorectă la adresa colegilor jurnalişti care au prezentat subiectul.

Dincolo de inadvertenţa din CV, lucrurile devin tot mai grave pe măsură ce domnul Victor Ponta emite explicaţii cu privire la această situaţie, ignorând esenţa subiectului şi acuzând pe nedrept jurnaliştii. Citat de România Liberă pe această temă, prim-ministrul a precizat: „Consider că aceste mijloace politice ilegale şi imorale de defăimare a persoanei mele, realizate prin intermediul unor jurnalişti care încalcă toate regulile deontologice, nu pot decât să ducă la accentuarea crizei politice şi la stimularea atacurilor la persoană nejustificate".

Seninătatea cu care prim-ministrul persistă în minciună, acuzând pe unul sau mai mulţi ziarişti de comiterea unor fapte grave din punct de vedere profesional, este siderantă. Pentru că prim-ministrul a făcut referire expresă la redacţia Adevărul, în declaraţiile acordate televiziunilor, vom explica mai jos faptele, urmând ca fiecare cititor să tragă concluzii cu privire la onestitatea şi caracterul persoanei care conduce acum Guvernul României.

Jurnaliştii pot să primească şi primesc informaţii din orice sursă, fie că este vorba de infractori sau demnitari importanţi în stat, gospodine sau profesori universitari, măturători de stradă sau doctori în ştiinţe juridice. Calitatea persoanei care ne oferă informaţii nu este neapărat relevantă. În foarte multe cazuri informaţiile sunt transmise într-un conflict existent între două părţi. Noi ştim asta. Motivul pentru care o sursă prezintă o informaţie nu este important.

Două aspecte sunt importante pentru jurnalişti: dacă informaţia primită este legată de un subiect de interes public şi dacă documentarea ulterioară duce la probe care să confime că informaţia este una corectă.

Situaţia în care un prim-ministru prezintă un CV conţinând un fals este una de interes public? Opinia noastră a fost că e în interesul publicului să ştie dacă România este condusă de un politician care şi-a consemnat în CV un titlu universitar inexistent.

Mai departe, acestea sunt informaţiile susţinute cu probe aflate dincolo de orice dubiu.

Timp de 12 ani
, în CV-urile oficiale depuse de Ponta, este consemnat un „master" în Drept Penal la Universitatea Catania. Unul dintre aceste CV-uri, depus iniţial la Parlament, este prezentat în copie pe adevarul.ro, fiind vizibilă formularea: „martie-iunie 2.000 - Master în Drept Penal Internaţional la Universitatea din Catania."

După izbucnirea scandalului
în care prim-ministrul Victor Ponta este acuzat de plagiat, CV-ul vechi a fost retras şi s-a publicat un nou CV oficial al şefului Guvernului României, din care a dispărut „masterul" de la Catania. Şi acest CV este în posesia adevarul.ro şi este prezentat pe site. Aşadar, schimbările din CV sunt dincolo de orice dubiu.

Dincolo de demararea altor verificări, perioada scurtă declarată pentru masterat, martie-iunie, şi schimbarea intempestivă a CV-ului au ridicat mari semne de întrebare.

Reporterul adevarul.ro a contactat în scris conducerea Universităţii Catania. Preşedintele Universităţii, Antonino Recca, a răspuns ieri: "Având în vedere cererea dumneavoastră, confirm că domnul Victor Ponta nu a fost niciodată <master student> în universitatea noastră". În acelaşi răspuns este transmis şi rezultatul verificării pe care a făcut-o în acest scop un alt reprezentant al Universităţii Catagnia, Giuseppe Caruso: "Nimeni nu numele Victor Ponta nu figurează în arhiva cu masteranzii universităţii".

După ce a primit răspunsul de la Universitatea Catania, reporterul adevarul.ro a trimis mai multe e-mail-uri cu solicitarea unui punct de vedere din partea prim-ministrului. Pe numărul de telefon mobil al lui Victor Ponta, reporterul adevarul.ro a discutat cu secretara acestuia. A fost cerut un punct de vedere şi de la purt[torul de cuvânt al prim-ministrului. Domnul Victor Ponta a refuzat să explice situaţia, subalternii acestuia nu au comunicat nimic.

Ieri, la scurt timp după ce adevarul.ro a prezentat public documentele citate mai sus, Victor Ponta a publicat pe blogul propriu copia unei diplome obţinute în urma unui curs post-universitar la Universitatea Catania.

Cursul nu este unul de master,
întregul text explicativ care însoţeşte diploma de pe blogul lui Victor Ponta fiind despre alt subiect decât cel prezentat de adevarul.ro: masterul declarat în fals. Nimeni nu a contestat prezenţa lui Victor Ponta la Catania într-un scop universitar. Problema este cu faptul că acesta nu a făcut un master, aşa cum era consemnat în CV.

Adevarul.ro a explicat publicului diferenţele între cursul urmat de domnul Victor Ponta şi absolvirea unui master.

Nici după acest moment domnul Victor Ponta nu a acceptat să explice direct, sau indirect, de ce a consemnat „master" în CV.

Astăzi a prezentat o nouă adresă de la Universitatea Catania, în care se arată acelaşi lucru: Victor Ponta a urmat doar un „curs de perfecţionare post-universitar".

Domnul prim-ministru nu a putut justifica nici până acum de ce şi-a declarat în CV un master care nu există în realitate. Diploma şi adresa prezentate nu vorbesc de niciun master. Cu toate acestea domnul Victor Ponta declară că este victima unei „defăimări".

Vedem cerul albastru, dar prim-ministrul stă în faţa noastră şi ne spune că este roşu. De ce? Există două justificări pentru această atitudine. Prima este că Victor Ponta nu ştie ce înseamnă un master. Un doctor în Drept care nu ştie ce este un master?

A doua explicaţie, mult mai logică, este că prim-ministrul minte cu seninătate bazat pe faptul că publicul nu va merge dincolo de declaraţii, pentru a citi documentele şi că presa nu va avea răbdarea să explice că nu orice curs post-universitar este master.  Victor Ponta a ales să încerce manipularea publicului, bazându-se pe faptul că oamenii nu fac diferenţa între un „master" şi un curs post-universitar de altă natură?

Lucrul cel mai grav este că, în încercarea de a manipula publicul, aruncă acuzaţii grave asupra colegilor jurnalişti care au prezentat subiectul.

Ce caracter are o persoană care înţelege să se comporte în acest mod?


DETALII DESPRE CAZ şi toate documentele aferente:

Ponta şi-a publicat pe blog diploma de la Catania. Ea nu este o diplomă de masterat, aşa cum a scris în CV, ci de absolvire a unui curs de formare

EXCLUSIV Premierul şi-a falsificat CV-ul. Preşedintele Universităţii din Catania: Victor Ponta nu a făcut niciun master la Universitatea Catania

Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Doctorul şi marinarul ne duc în ape tulburi

De ce stăm în genunchi?

Despre Adrian Năstase, fără nicio emoţie

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Păpuşa Ponta şi bişniţarii universitari

Faţa ascunsă a justiţiei din România

Mitul persecutării politice a lui Adrian Năstase


Bestiile din slujba partidelor

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite