Păpuşa Ponta şi bişniţarii universitari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totul este o mare bişniţă în universităţile româneşti. Plagiatul lui Ponta este, la cel mai înalt nivel, fotografia cancerului moral din sistem. Şcoala de elite a ajuns talcioc de diplome obţinute prin furt şi minciună.

Mecanismul funcţionează ca uns pentru politicieni, dar şi oameni de afaceri cu foarte mulţi bani.

Universităţile le dau titluri care să le hrănească orgoliul rudimentar şi primesc în schimb diverse avantaje: legi care să permită taxe uriaşe pentru studenţi, independenţa de a umfla excesiv cifrele de şcolarizare pentru şi mai multe taxe, poziţii importate pentru baronii universitari şi multe altele.

La umbra trocului dintre potentaţii zilei şi mahării universitari au crescut două tumori care ucid încet viitorul României. Prima este fauna vastă de bişniţari care vând orice, pentru oricine: referate, lucrări de licenţă, teze de doctorat. A doua malformaţie este transformarea tinerilor preparatori şi asistenţi în sclavi ai dinozaurilor care conduc facultăţile şi universităţile. Sclavii scriu lucrările ştiinţifice, profesorii îşi pun semnătura şi culeg gloria, banii, recunoaşterea.

Plagiatul lui Victor Ponta, consumat sub îndrumarea prim-ministrului Adrian Năstase, ne devoalează două lucruri importante. Primo: Ponta este 100 la sută un produs Adrian Năstase. E o păpuşă în mâna lui Năstase, căruia îi datorează totul. Fostul prim-ministru l-a dus de mânuţă la TSD, la Corpul de Control al Guvernului, la doctorat, la şefia PSD, în fostul lui birou de la Guvernul României. Secondo: Actualul prim-ministru este doar „victimă" a bişniţei din mediul universitar.

Mica publicitate, pe hârtie sau internet, este plină cu anunţuri care zugrăvesc o veritabilă industrie. Oricine poate cumpăra orice lucrare universitară în trei minute, cu un simplu telefon. Dacă plăteşte mai departe suficient de mult, sau este un puternic al zilei cu care au interese baronii universitari, comisia citeşte doar introducerea, se uită la copertă şi apoi acordă titlul. Din acest motiv nimeni din comisia de doctorat nu a sesizat plagiatul.

Jurnalistul Radu Moraru
a negociat în direct, la Naşul TV, cumpărarea unei lucrări de doctorat. Persoana care se ocupă cu această bişniţă are chiar impresia că face o muncă onorabilă. Se laudă cu „seriozitatea" şi „onorabilitatea" ei. Probabil că aşa gândesc şi barosanii care au ornat politicienii cu titluri de doctori. Indivizi care, la rândul lor, au ajuns pe aceste funcţii fără a avea, în realitate, mari merite profesionale.



Sistemul este bolnav
până în măduva oaselor şi mirosul de putregai se simte cel mai puternic în birourile celor care conduc universităţile şi facultăţile.

Rectori, decani, politicieni, îmbogăţiţi ai tranziţiei, toţi sunt ghidaţi de acelaşi instinct care pune la gâtul bulibaşilor kilograme de aur. Lanţurile de neam prost sunt înlocuite cu diplome şi titluri în cazul „elitei", mentalitatea este însă aceeaşi: grobiană, primitivă, mârlănească. Oameni care nu au capacitatea intelectuală şi mai ales morală să priceapă că nu sunt mai buni, deştepţi, nobili dacă îşi agaţă în piept diplome şi titluri.

Exemplul Ponta
ne arată că trăim într-o ţară în care ajung şefi de guverne cei care fură prin mediul universitar. E un punct de cotitură. Poate însemna oficializarea furtului şi imposturii sau începerea deratizării universităţilor. Mai sunt profesori, asistenţi, lectori oneşti în mediul universitar? Oameni care au muncit din greu pentru poziţiile lor, oameni cărora cei ca Ponta le fură dreptul de a trăi într-o ţară civilizată. Dacă ei tac acum, oficializăm la cel mai înalt nivel impostura.

Este momentul ca oamenii normali din sistem să ia atitudine şi să-l debarce pe Ponta de la Guvern. În Germania şi Ungaria mediul universitar a reacţionat agresiv şi categoric.

În România, mai sunt suficienţi oameni oneşti în sistem? Vom afla zilele următoare.

Citeşte aici detalii despre acest caz:

VIDEO "Fabricant" de teze de licenţă, masterat şi doctorat: "Am 200 de lucrări la activ"

Victor Ponta, copleşit de plagiat

Toate documentele pe care se bazează acuzaţia de plagiat la adresa lui Victor Ponta


Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Faţa ascunsă a justiţiei din România

Mitul persecutării politice a lui Adrian Năstase

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Bestiile din slujba partidelor


România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite