Bestiile din slujba partidelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O gorilă a trântit o femeie la pământ şi a bătut-o cu pumnii şi picioarele. Apoi a împărţit lovituri tuturor martorilor acestui incident. Alte trei brute i-au ţinut isonul. Violenţa extremă, comisă sub umbrela campaniei electorale pro-USL, ne arată cât de jos au coborât partidele politice.

Nu era destul că ne-au distrus încrederea în democraţie şi ne-au ruinat speranţa într-un viitor mai bun. Nu le-a ajuns cât au furat prin falimentarea economiei şi căpuşarea investiţiilor publice. Nu sunt suficiente pagubele pe care le produc în societate din incompetenţă şi prostie, în toate domeniile. Partidele s-au înhăitat acum cu lumea interlopă şi folosesc bestii în lupta electorală.

Infractori de cea mai joasă speţă au ajuns pe listele tuturor partidelor şi caută să obţină acces la deciziile publice prin orice mijloace. Chiar şi cu pumnii. Informaţii despre agresiuni comise în campaniile electorale au mai fost publicate cu duiumul, acuzaţi fiind reprezentanţii tuturor partidelor.
În această campanie însă o ţară întreagă poate vedea, în inregistrări video, cum arată o astfel de scenă.

S-a întâmplat în judeţul Braşov şi expune brutalitatea gorilelor folosite de unii candidaţi. O tânără este lovită cu pumnii, trântită la pământ şi călcată în picioare de un animal care trozneşte toţi martorii oculari, în timp ce alte trei maimuţe împart pumni în stânga şi în dreapta.



Întâmplarea face ca acest incident filmat să fie produs de indivizi aflaţi în campanie electorală pro-USL. Desigur, liderii acestui partid vor spune că legea trebuie să-şi urmeze cursul şi bestiile să ajungă după gratii. Ştim gargara pe care o fac atunci când publicul află cu ce indivizi sunt înhăitaţi.

Poliţiştii i-au reţinut pe doi dintre agresori şi spun că îi vor prezenta astăzi în faţa unui judecător pentru arestarea preventivă. Este greu de crezut că un magistrat care vede imaginile poate lăsa în libertate astfel de animale.

Efectele judiciare nu sunt însă suficiente. Partidele în numele cărora au împărţit pumni bestiile trebuie să aibă o reacţie. Victor Ponta şi Crin Antonescu trebuie puşi să privească de o sută de ori aceste imagini şi apoi să ne spună ce măsuri vor lua. Dacă tac şi ignoră acest incident grav, sub pretextul că s-a petrecut într-o comuna uitată de lume, înseamnă că aprobă tacit folosirea unor astfel de metode în numele partidelor pe care le reprezintă. Înseamnă că au calitatea morală a candidatului lor, care a apelat la infractori pentru intimidări electorale.

Poliţia ignoră, pe bună dreptate, contextul electoral al acestui incident violent. Din punct de vedere judiciar faptele comise nu sunt mai grave sau mai puţin grave dacă au ca sursă discuţii electorale. În plan personal, şefii din Poliţia Braşov nu au niciun interes să supere acum pe cineva „de la partid", le este mai folositor să pună sub preş implicaţiile politice, făcând astfel un serviciu pentru care vor primi mai târziu recompensa. Scaunul se ţine greu sub fund în vremuri tulburi.

Liderii politici nu au însă dreptul să invoce ceva pentru a ignora incidentul şi pentru a se sustrage de la răspunderea morală. Trebuie să spună clar, privind în ochii publicului, cât de grave li se par imaginile şi ce măsuri vor lua.

Îmbibarea partidelor cu interlopi şi personaje al căror unic limbaj este violenţa extremă reprezintă cel mai periculos fenomen în momentul de faţă. Toţi liderii partidelor mari, de la centru şi din teritoriu, ar trebui să privească îndelung înregistrarea video cu femeia trântită la pământ, în pumni, pentru a pricepe efectele deciziilor pe care le iau în goana după voturi. Toate partidele sunt îmbâcsite cu infractori capabili să producă oricând astfel de scene.

În acest caz victime sunt simpatizanţi ai PDL. Partidul acesta este însă cel mai vizibil în ultimii ani din perspectiva arestarilor obţinute de procurori. Aşa că liderii PDL sunt la fel de vinovaţi pentru accesul interlopilor pe scena politică.

Mulţi comentatori au justificat prezenţa interlopilor pe listele partidelor cu argumentul că aceştia aduc finanţare pentru campania electorală. Imaginile de mai sus lasă să se înţeleagă că avantajele obţinute sunt, de fapt, voturile câştigate prin violenţă, ameninţări şi intimidare.

Nu este suficient cât ne fură de 20 de ani, acum ne şi dau în cap dacă îndrăznim să nu-i votăm pentru a le asigura locul lângă borcanul cu miere!

Malin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală



De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite