Ponta şi-a publicat pe blog diploma de la Catania. Ea nu este o diplomă de masterat, aşa cum a scris în CV, ci de absolvire a unui curs de formare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici premierul Victor Ponta şi nici Biroul de presă al Guvernului nu au răspuns până la această oră cererii cotidianului "Adevărul" de a lămuri absenţa masterului de la Catania, master care a figurat ani de zile în CV-ul său, dar care n-a fost niciodată absolvit.

Deşi nu a răspuns solicitării noastre, Ponta a publicat pe blogul personal un răspuns în care spune că a făcut un curs de drept penal internaţional la Universitatea din Catania, curs finalizat cu o diplomă.

Diploma, pe care a trimis-o şi cotidianului "Adevărul", arată că premierul a absolvit un curs de formare avansată, cee ace este cu totul altceva faţă de un master, cum a scris el în CV şi cum a putut citi toată lumea în CV-ul său valabil înainte de 19 iunie 2012.



Pe blog, Ponta precizează: "Am scos, la un moment dat, referirea din CV-ul oficial, pentru ca am vrut sa pastrez in acesta mai ales lucruri referitoare la activitatea mea politica. Este un curs de mai multe luni, finalizat cu lucrare, calificativ si diploma".

Diploma scoasă acum la vedere dovedeşte că nu a fost vorba de master, adică nu face decât să confirme ceea ce spunea "Adevărul": premierul nu a absolvit nicun master la Universitatea din Catania.

Premierul ignoră în textul de pe blog diferenţele dintre cele două tipuri de diplomă, mizând probabil pe faptul că toate aceste chestiuni sunt înţelese doar de cei din lumea universitară: studenţi, absolvenţi, cadre didactice, cercetători etc.

Studiile universitare de masterat sunt a doua treaptă a studiilor universitare, şi asigură aprofundarea în domeniul studiilor de licenţă sau într-un domeniu apropiat, dezvoltarea capacităţilor de cercetare ştiinţifică şi constituie o bază pregătitoare obligatorie pentru studiile doctorale.

Profesorul universitar Cristian Preda explică: "Master este o calificare, o diplomă universitară recunoscută peste tot, pe când un curs de formare, perfecţionare este o formă «slabă» de diplomă, nu poate fi folosit la angajare". 

Conform procesului Bologna, treapta de masterat corespunde unui număr de 90 – 120 credite de studiu transferabile (ECTS).

Dă click pe imagine pentru a mări!



Prin excepţie, în funcţie de durata studiilor universitare de licenţă, limita inferioară poate fi de 60 de credite de studiu transferabile. Pentru cursurile de zi, numărul de credite transferabile alocat unui an de studiu fiind de 60, durata studiilor este de cel puţin un an, de obicei este de doi ani.

Masterul trecut în CV-ul premeirului figura ca fiind efectuat între martie şi iunie 2000, adică timp de doar trei luni.

George Butunoiu, headhunter, explică şi el diferenţele dintre un "master degree" şi o diplomă de formare avansată: "Masteratul e un certificat. În urma absolvirii unui masterat primeşti o certificare recunoscută formal la nivel naţional, uneori şi internaţional".

Cursurile de formare sau de specializare nu sunt certificate, atrage atenţia George Butunoiu.

Diploma lui Ponta nu este de master, ci de absolvire a unui curs de formare profesională avansată
Răspunsul lui Antonino Recca

Dă click pe imagine pentru a mări!


"Trebuie făcută diferenţa între studiile certificate (de pildă ACCA, CFA, CMA – astea sunt certificări internaţionale) şi restul. Cursurile nu au nicio valoare juridică. Singurele luate în calcul sunt certificările. Un curs e bine să-l faci, dar nu are nicio valoare profesională sau e nesemnificativă valoarea profesională a acestora. Adică nu obţii niciun job dacă ai un curs de specializare, la fel cum nu pierzi niciun job dacă nu ai. Cursurile sunt bune pentru imagine, pentru networking, poţi să şi înveţi ceva, dar din punct de vedere profesional, nu au valoare", subliniază Butunoiu.

CV-ul în care apare masterul de la Catania

Preşedintele Universităţii din Catania: Nu a făcut un master la noi

Reamintim că "Adevărul" a primit un răspuns de la UNiversitatea Catania care spune că premeirul Ponta nu a urmat niciun program de master la perstigioasa universitate italiană, conformându-se astfel emnţiunea din CV-urile vechi ale premeirului.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, pot să vă confirm că Victor Ponta nu a fost niciodată masterand la Universitatea noastră", este răspunsul trimis de Antonino Recca, preşedintele Universităţii din Catania, Italia, la solicitarea ziarului "Adevărul".

Timp de 12 ani, în CV-ul premierului Victor POnta a figurat un master în drept penal internaţional pe care l-ar fi făcut între martie şi iunie 2000, la Universitatea Catania, Italia.

Acest master a dispărut suspect din CV-ul premierului, imediat după izbucnirea scandalului plagiatului.

La numai o zi după ce revista ştiinţifică "Nature" dezvăluia că lucrarea de doctorat "Curtea Penală Internaţională" este copiată din mai multe lucrări ale altor autori, Ponta a şters din CV masterul din Catania.

A schimbat până şi CV-urile mai vechi, de exemplu pe cel afişat pentru legislatura 2004 - 2008.

Premierul Victor Ponta a explicat presei că a şters masterul din Catania, deoarece a dorit să păstreze în CV doar ceea ce îi "cere legea pentru a fi prim-ministru".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite