De ce stăm în genunchi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistematic suntem jigniţi în propria ţară de extremiştii maghiari care găsesc normal să-şi exprime sentimentele faţă de România într-un mod complet lipsit de decenţă şi respect. De ce trebuie să acceptăm aceste umiliri?

Periodic românii sunt jigniţi într-un mod impardonabil de către diverşi exaltaţi care nu pricep că exacerbarea frustrărilor etnice nu poate să aducă nimic bun pentru viitor. Punându-mă în pielea celor care se comportă astfel, înţeleg sentimentele care le alimentează delirul. Probabil că educaţia de acasă nu i-a învăţat că nu este normal să jigneşti pe alţii şi trebuie să reacţionezi cu grijă pe teme sensibile.

Chiar dacă te deranjează ceva, nu te apuci şi tu să-i deranjezi pe alţii în mod grobian. Nu aşa se rezolvă problemele. Asta este educaţia extremiştilor, asta fac, e explicabilă atitudinea lor.

Nu pot înţelege însă de ce trebuie să stăm noi în genunchi, cu privirea în ţărână, în faţa unor astfel de momente umilitoare. De ce nu iau măsuri autorităţile pentru a transmite cât mai clar mesajul că România nu acceptă să fie jignită pe propriul teritoriu? De ce nu sunt blocate toate momentele jenante pe care le pun în scenă, sistematic, tot felul de extremişti cu mintea tulbure?

În 2010 trupa Karpatia a concertat la Târgu Secuiesc, finanţarea fiind asigurată din fonduri publice ale unor autorităţi româneşti: Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna. Zilele acestea se repetă „evenimentul artistic". Problema cu aceasta formaţie este că transmite mesaje de tip fascist. La concertul de ieri, mambrii trupei au jignit românii spunând deschis, pe scenă, că „opincarii de valahi" nu au ce căuta în Ardeal. Şi anul acesta, pentru organizarea concertului s-au folosit bani publici.

Încă din 2010, jurnaliştii Adevărul din Braşov atrăgeau atenţia asupra propagandei fasciste promovată de această trupă. Concertul de atunci a fost sprijinit de către „Tinerii Maghiari din Ardeal" care organizează, conform unei anchete „Adevarul", tabere paramilitare la Gheorghieni. Extremiştii se îndoapă în aceste tabere cu tot felul de idei de tip fascist şi violent anti-româneşti. „La aceste tabere participă organizaţii naziste interzise în Ungaria, cum sunt Garda Maghiară, Dreapta pentru Ungaria, Tineretul Maghiar Unit, Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate - n.a.)", a explicat în aprilie 2010 jurnalistul Sebastian Dan.

Atitudinea ofensatoare a trupei Karpatia, la adresa statelor peste care s-a întins Ungaria Mare, a determinat interzicerea formaţiei pe teritoriul Slovaciei. Unul dintre cei care fac parte din organizaţiile care susţin mesajul acestei trupe este declarat "persona non grata" în Slovacia.

Este imposibil ca autorităţile române şi serviciile speciale să nu fie informate foarte bine cu privire la atitudinea fascistă şi jignitoare a acestei trupe şi a intregii liote de exaltaţi care promovează astfel de mesaje în România. Cu toate acestea, statul roman, nu a făcut nimic pentru a bloca încă o călcare în picioare a sentimentelor naţionale româneşti. Stăm, ca proştii, în genunchi în faţa unor astfel de fanatici.

Manifestările publice în care românii sunt umiliţi în propria ţară nu sunt rezultatul lipsei de decenţă a celor care au frustrări stupide. Ele sunt expresia impotenţei şi incompetenţei autorităţilor locale şi naţionale. Este inadmisibil ca pe teritoriul unei ţări să fie permise manifestări publice cu caracter nazist, organizate şi derulate cu unicul scop de a jigni cât mai grav ţara în care au loc. De ce trebuie să accepte România astfel de jigniri? De ce stăm în genunchi?

Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Lecţii pentru unguri

Partidul Civic Maghiar şi băncile lui Funar

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite