Despre Adrian Năstase, fără nicio emoţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnarea fostului prim-ministru Adrian Năstase şi reacţia acestuia în faţa încarcerării au stârnit foarte multă emoţie. Emoţie care nu foloseşte cu nimic publicului.

Dacă privim situaţia în care este condamnatul Adrian Năstase, strict prin prisma faptelor consumate, putem pricepe mai bine unde exagerează cei care forţează o reacţie emoţională a publicului şi mai ales care sunt efectele evenimentelor.

Asadar, transformând telenovela în documentar, acestea sunt faptele:

Fostul prim-ministru, doctor în drept penal, a fost trimis în judecată pentru acte de corupţie. În instanţă a fost apărat de o echipă de şase dintre cei mai reputaţi avocaţi români. Excepţiile de neconstituţionalitate invocate în apărarea lui Adrian Năstase şi parcurgerea probatoriului vast au prelungit soluţionarea cauzei. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în fond şi recurs, că fostul prim-ministru se face vinovat de comiterea unor infracţiuni de corupţie pentru care trebuie să execute doi ani de închisoare într-un penitenciar.

Perioada efectivă pe care Năstase o va petrece în închisoare este de 8 luni.

În seara zilei
de 20 iunie 2012, după pronunţarea sentinţei, poliţiştii s-au deplasat la domiciliul condamnatului pentru a-l aduce la închisoare. Din clădire s-au auzit un foc de armă şi ulterior a ajuns la faţa locului o ambulanţă privată. Condamnatul a fost preluat de ambulanţă, în stare conştientă, acoperit cu o pătură albastră şi o eşarfă în jurul gâtului. Nu purta mască de oxigen, nu existau bandaje vizibile, nu a fost conectat la vreun echipament medical.

Conform autorităţilor şi personalului medical din spitalul care l-a preluat, Năstase prezenta răni pe care şi le-a provocat singur, folosind un pistol. Numai Adrian Năstase ştie ce scop a urmărit în momentul în care a pus mâna pe armă.

La spital, condamnatul a fost coborât din ambulanţa privată, conştient, fără a fi vizibilă vreo intervenţie medicală de urgenţă asupra sa. A fost transportat în spital şi operat a doua zi.

Medicii au stabilit că cel puţin 14 zile se impune amânarea începerii executării pedepsei, din motive medicale. Avocaţii acestuia au formulat o acţiune în instanţă în acest sens, termenul fiind stabilit în 5 iulie. Până atunci este cert că Năstase nu va ajunge la închisoare.
Acestea sunt faptele seci, fără opinii, supoziţii, impresii personale pro sau contra Năstase.

Nimic nu justifică reacţiile emoţionale forţate de diverşi colegi de partid ai lui Adrian Năstase, care s-au perindat pe la spital. Avem de a face cu un condamnat care şi-a provocat răni şi a ajuns la spital în loc să fie dus la penitenciar. Nu aveţi idee câţi infractori necunoscuţi au fost în această situaţie, fără să le plângă cineva de milă.

De ce trebuie să ne provoace emoţie un infractor care se răneşte singur?

De ce am avut, totuşi, parte de telenovela de după emiterea sentinţei lui Adrian Năstase? Pentru că politicienii care sunt amici cu Năstase sunt foarte tulburaţi de ideea că un lider politic important este condamnat la închisoare şi va merge efectiv după gratii.

Decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a-l trimite pe Năstase după gratii echivalează cu o declaraţie de independenţă a Justiţiei de orice presiune politică. Într-un termen pe care l-ar înţelege Vanghelie: „Nu mai ţine". Orice politician corupt, indiferent de partid, poate să ajungă după gratii, dacă va comite o infracţiune, la fel ca orice alt cetăţean. Un motiv de emoţie numai pentru politicienii care nu sunt cinstiţi.

De ce ar trebui să vibrăm şi noi la emoţia lor?

Citeşte aici detalii despre acest caz:

Ministrul de Interne: Bănuiam Năstase vrea să se sinucidă. Am trimis ambulanța în Zambaccian

FOTOGALERII O noapte furtunoasă cu Adrian Năstase. Radiografia unui eveniment care va rămâne în istorie

Oficiali de rang înalt implicaţi în cazuri de corupţie în Europa

FOTO România în vremea "Atotputernicului". Merită să-i plângem de milă lui Adrian Năstase?


Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:



Păpuşa Ponta şi bişniţarii universitari

Faţa ascunsă a justiţiei din România

Mitul persecutării politice a lui Adrian Năstase

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Bestiile din slujba partidelor


România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite