Oficiali de rang înalt implicaţi în cazuri de corupţie în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul lui Adrian Năstase e departe de a fi unic în Europa. Procese de corupţie implicând oficiali de rang înalt au avut loc în mai multe state.

SLOVENIA

Parchetul a decis în 2010 punerea sub acuzare a lui Janez Jansa, şef al guvernului de la Ljubljana între 2004 şi 2008 şi actualul premier al ţării, în urma alegerilor din decembrie, într-un dosar de corupţie legat de un important contract de armament semnat în 2006 cu firma finlandeză Patria. Contractul, în valoare de 278 de milioane de euro, prevedea livrarea a 135 de vehicule blindate produse de Patria, şi a fost negociat în 2006. Jansa ar fi negociat, prin intermediari, o contribuţie pentru partidul său (SDS, Partidul Democrat sloven), dar a evitat în mod deliberat întâlnirile directe cu reprezentanţii companiei finlandeze.

CROAŢIA

Fostul premier Ivo Sanader (2003-2009), în vârstă de 58 de ani, este acuzat că a primit ilegal echivalentul a 480.000 de euro de la o bancă austriacă, Hypo Group Alpe Adria (HGAA), care a acordat un credit de circa 9,6 milioane de euro Guvernului croat, destinat construcţiei de ambasade.

Dar fostul prim-ministru este inculpat şi pentru o mită de zece milioane de euro de la grupul petrolier ungar MOL. Conform actului de acuzare, MOL încerca să-şi asigure astfel controlul asupra companiei petroliere croate INA, fără a deţine majoritatea acţiunilor.

Deţinut într-o închisoare din Zagreb din iulie, de la extrădarea sa din Austria, unde a fost arestat la sfârşitul anului trecut, Sanader a fost eliberat pe cauţiune în decembrie.

AUSTRIA

În Austria, o comisie parlamentară specială investighează un caz de corupţie politică, în care este suspectat inclusiv fostul cancelar Wolfgang Schussel (2000-2007). Numele fostului cancelar a fost citat la momentul dezvăluirilor legate de suspiciuni de corupţie în cadrul Telekom Austria. Wolfgang Schussel, în vârstă de 66 de ani, nu a recunoscut nici implicarea sa şi nici a partidului său în acest caz.

Telekom Austria a declanşat în august proceduri judiciare împotriva a trei foşti oficiali suspectaţi că au manipulat cursul acţiunilor întreprinderii în 2004, pentru a declanşa plata unui bonus.

ITALIA

În Italia sunt cunoscute problemele judiciare cu care se confruntă fostul premier Silvio Berlusconi. El a fost primul preşedinte al Consiliului în exerciţiu urmărit în justiţie. Acuzat între altele de corupţie şi evaziune fiscală, Berlusconi a refuzat permanent să demisioneze pentru a-şi asigura apărarea, o situaţie de neconceput în ţările din nordul Europei. Şi mai stânjenitor, el este urmărit pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere, pentru presupusele sale relaţii sexuale cu o marocană supranumită "Ruby, hoaţa de inimi", minoră în momentul producerii faptelor.

SPANIA

În Spania se desfăşoară o anchetă care îl vizează pe Inaki Urdangarin, fost jucător de handbal în vârstă de 43 de ani, căsătorit cu Infanta Cristina, cea mai tânără dintre fiicele regelui Juan Carlos şi reginei Sofia.

Ancheta se referă în special la suma de 2,3 milioane de euro încasată de Institutul Noos, o societate de mecenat pe care Urdangarin a prezidat-o între 2004 şi 2006, pentru organizarea Forumului Insulelor Baleare, un congres pe tema turismului şi sportului organizat în 2005 şi 2006.

MAREA BRITANIE

În Marea Britanie, mai mulţi membri ai Parlamentului au fost inculpaţi în cazul decontărilor ilegale de cheltuieli.

FRANŢA

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind locuri de muncă fictive în cadrul municipalităţii, în perioada în care el era primar al capitalei. Chirac, în vârstă de 79 de ani, este primul fost preşedinte francez condamnat de un Tribunal corecţional.

Fostul preşedinte a negat întotdeauna faptele care îi sunt reproşate.

GRECIA

Akis Tsochatzopoulos, fost ministru al Apărării în perioada 1996-2000 şi membru fondator al Pasok (socialişti), a fost arestat în aprilie, după ce a fost inculpat pentru spălare de bani şi constituirea unei organizaţii infracţionale în domeniul comenzilor de armament.

Tsochatzopoulos este acuzat că s-a folosit de funcţia sa de la conducerea Ministerului Apărării pentru a încasa mită prin societăţi offshore în schimbul unor contracte de achiziţionare a unui sistem antirachetă rus şi unor submarine germane.

UCRAINA

Unul dintre liderii revoluţiei prooccidentale ucrainene din 2004, opozanta Iulia Timoşenko, fost premier, este condamnată la şapte ani de închisoare şi îşi ispăşeşte pedeapsa într-un penitenciar din Harkov. Arestată din august 2011, Timoşenko este judecată şi într-un alt caz pentru fraudă fiscală şi deturnare de fonduri şi este vizată de mai multe alte anchete judiciare. Ea susţine că aceste anchete sunt orchestrate de preşedintele Viktor Ianukovici.

Timoşenko s-a mai confruntat cu experienţa închisorii, în 2001, când a fost încarcerată timp de o lună într-un caz privind plata gazelor ruseşti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite