Revoluţionari morţi, criminali graţiaţi. Toţi cei care au fost judecaţi în "Lotul Timişoara" sunt liberi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Jugănaru la crucea ridicată în memoria tatălui său
Adrian Jugănaru la crucea ridicată în memoria tatălui său

Înainte să încheie mandatul prezidenţial, Ion Iliescu a ţinut să-i scoată din închisoare pe ultimii arestaţi în „Lotul Timişoara”. Foştii şefi de miliţie Iosif Veverca şI Ion Corpodeanu au fost graţiaţi în anii 2003 şi 2004.

Citiţi şi:

Fostul şef al Securităţii Timiş trebuie să dea o treime din pensie revoluţionarului Marius Mioc

Ion Iliescu l-a graţiat mai întâi pe Iosif Veverca, fost şef al serviciului judiciar al Miliţiei, singurul inculpat în procesul „Lotul Timişoara”, care a fost învinuit pentru uciderea unei persoane. Fostul miliţian a fost acuzat că l-a omorât pe Ianoş Paris, care încerca să incedieze un autobuz în Calea Girocului, pe 17 dececembrie 1989. Au existat numeroase declaraţii ale martorilor şi foşti miliţieni, care au relatat faptele lui Ververca. Acesta s-a apărat spunând că presupusa victimă trăieşte şi a fugit în Ungaria. Paris nu a fost găsit însă niciodată. Corpul său a fost probabil printre cadavrele arse la crematoriu. În 1991, Veverca a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar în 2003 a fost graţiat.

Ultimul care a ieşit din închisoare a fost Ion Corpodeanu, fost adjuct al şefului Miliţiei Timiş. Acuzat iniţial de genocid, apoi de omor deosebit de grav, pentru reprimarea manifestaţiilor, Corpodeanu a fost condamnat în 1991 la 18 ani de închisoare, iar în 1997 pedeapsa a fost redusă la 15 ani. În 2004 a fost graţiat.

Tot Iliescu i-a graţiat şi pe cei care au tras în Calea Lipovei. Generalul Rotariu, Ion Păun şi Constantin Gheorghe au fost acuzaţi că au ordonat deschiderea focului care s-a soldat cu şase morţi şi 30 de răniţi.

Profesorul copiilor martiri

Generalul în rezervă Paul Vasile este unul din cele mai controversate nume din perioada 17 decembrie 1989. Acesta a fost acuzat că a participat la masacrul din Calea Girocului, când au fost împuşcaţi martirii Ferkel şi Jugănaru. Deşi a fost indicat de martori, care susţin că Paul Vasile a tras, urmărirea penală împotriva acestuia nu a început. Vasile este conferenţiar la Universitatea de Vest şi a fost aproape să le fie profesor copiilor celor doi ucişi. „Domnul Bujor care stă şi acum la casa de vizavi s-a dus la TAB-ul care a împrăştiat manifestanţii şi striga: Mă, Paule, ce faci, vrei sa ne omori? Acesta a răspuns: Ce, vrei să trag şi-n tine?”, a spus Adrian Jugănaru, fiul victimei lui Vasile.

Rectorul Ioan Mihai spunea că pentru concursul de titularizare a contat pregătirea de specialitate în ştiinţe europene, nu trecutul lui Paul Vasile.

Erou pentru fapte de „vitejie”

Căpitanul de contrainformaţii Vasile Joiţoiu, învinuit de împuşcarea lui Vasile şi Lepa Bărbat, pe 17 decembrie, în Piaţa Libertăţii a fost condamnat la 18 ani de închisoare de Tribunalul Militar Timişoara, însă va fi achitat de Tribunalul Militar Bucureşti, în 1991.

Ofiţerul de armată Ilie Andreoiu, învinuit că a împuşcat trei persoane în noaptea de 22 pe 23 decembrie 1989 lângă Poligrafie, având impresia că acestea sunt terorişti. Andreoiu fost condamnat la 4 ani închisoare, însă, când era învinuit a primit titlul de luptător în revoluţie pentru “vitejia” în lupta antiteroristă.

Condamnări pentru "mărunţişuri"

 Locotenent securitate Florin Iaru şi civilul Stelian Drăgoi, după 22 decembrie 1989 s-au pus la dispoziţia Garnizoanei Timişoara pentru a ajuta la lupta "antiteroristă". Cei doi au fost învinuiţi de furt. Pe 25 decembrie 1989 organizând o percheziţie la locuinţa cetăţeanului iordanian Jarrar Bassel, şi-ar fi însuşit unele bunuri ale acestuia. Instanţa a schimbat încadrarea juridică în "abuz în serviciu" astfel că au fost condamnaţi la câte 1 an şi 6 luni închisoare.

Plutonier major de miliţie Vasile Bandula a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru că pe data de 18 decembrie 1989 l-a rănit prin împuşcare pe Vasile Moldovan, în Piaţa Badea Cîrţan. Pentru că victima a rămas invalidă, Bandula a fost condamnat pentru vătămare corporală gravă.

A vrut să-i scape pe şefii represiunii manifestanţilor

Traian Cozma a fost învinuit că a completat în fals buletine de identitate pentru generalii Constantin Nuţă (pe numele Negrilă Constantin), Mihalea Velicu, Emil Macri şi coloneii Nicolae Ghircoiaş şi Ion Deheleanu. Conform declaraţiei inculpatului, ordinul de a întocmi aceste buletine false a venit de la generalul Nuţă.  Instanţa l-a condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, dar constată că pedeapsa este graţiată prin Decretul-Lege nr. 23/1990. Ulterior, Traian Cozma şi-a continuat cariera în cadrul Ministerului de Interne, ajungînd şef al Direcţiei de Evidenţă Informatizată a Persoanei din judeţul Timiş.







CITEŞTE ŞI ALTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta

DECEMBRIE '89. Manifestanţii ucişi după ce s-au refugiat în casa scărilor

DECEMBRIE '89. Şi-a pierdut iubita şi piciorul stâng

DECEMBRIE '89 Ordinul de recucerire a tancurilor cu orice preţ a dus la măcelul din Girocului

DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

Decembrie '89. Primele victime ale represiunii de la Timişoara

Decembrie '89. Soţia eroului Ferkel: "Aş fi renunţat din tot sufletul la libertate să îl pot avea pe soţ alături"

Decembrie '89. Crimele odioase de pe treptele Catedralei din Timişoara

DECEMBRIE `89: Şi-a găsit sora împuşcată în cap în măcelul de pe Podul Decebal

DECEMBRIE ‘89. Împuşcat în ochi lângă oftalmologie

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite