DECEMBRIE 89. Copil de zece ani împuşcat în timp ce se uita la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Andreea Negruţiu a murit pe 23 decembrie 1989 după ce a fost împuşcată prin zid, în casa bunicilor. La 20 de ani de la moartea fetiţei a fost montată o plăcuţă comemorativă la Şcoala "Nikolaus Lenau".

La sfinţirea plăcii comemorative de la şcoala cu clasele I-IV "Nikolaus Lenau", din Piaţa Unirii, a fost prezentă o singură rudă a Laurei Andreea Negruţiu, fetiţa ucisă la Revoluţie. Este vorba de o mătuşa, Eva Paul. Părinţii copilei au murit cu mai mulţi ani în urmă. „Mama a murit în urmă cu zece ani, iar tatăl în 2001. Amândoi au fost măcinaţi de durere. Mai trăieşte o bunică, la Cluj, care are 84 de ani”, a explicat Eva Paul.



Laura era singurul copil al familiei Negruţiu, iar părinţi, amândoi cu studii superioare, s-au gândit să o dea la o şcoală germană să poată învăţa bine limba germană. "Vroiau să îi ofere condiţiile cele mai bune. Era un copil reuşit, inteligent, sănătos, de viaţă”, povesteşte mătuşa.
Pe 23 decembrie 1989, Laura Andreea a fost lăsată la bunicii care locuiau în centru, vizavi de restaurantul „Cina”. Fata se uita la televizor când s-a deschis focul din blocul de lângă. Unu glonţ rătăcit a străpuns zidul şi a omorât-o pe fata de zece ani.



"Nici măcar o coroană nu am putut să-i fac"


Moartea i-a luat pe nepregătite pe tinerii părinţi. „A trebuit să umblăm să facem rost de loc de veci. Nici nu am făcut o înmormântare aşa cum trebuie. Era nebunie în oraş”, a mai spus Eva Paul. Când au venit să ridice corpul neînsufleţit al copilului, tot blocul a fost înconjurat de armată. „La fiecare etaj stătea un soldat cu puşca. Au păzit familia să nu cumva să păţească ceva. Nici măcar o coroană nu am putut să-i facem, iar la înmormântare au fost doar bunicii, părinţi şi încă o familie, care ne-a ajutat cu transportul”, îşi aminteşte Eva Paul.



Înmormântare printre gloanţe


În drum spre cimitir, furgoneta cu care au transportau cadavrul a fost oprită la fiecare colţ şi controlată de revoluţionari cu baderole tricolore pe braţ. Erau cuprinşi de isteria „teroriştilor”.  „În timpul slujbei de înmormântare s-a tras din toate părţile. Am stat pup să nu fim atacaţi”, a mai spus Eva Paul. Părinţii Laurei au suferit foarte mult. Deşi viaţa a mers mai departe, în adâncul sufleteui au rămas răni care nu s-au mai vindecat. Primul semn a fost acela că mama a fost depistată cu cancer la sâni. Însă după operaţie s-a pus pe picioare.

A murit în vană


Elisabeta Negruţiu era contabil-şef la Comtim. În 1999 a fost găsită moartă în vană. „Soţul ei era deja paralizat din cauza unei scleroze multiple. Când a văzut că sora mea nu mai iese din baie m-a sunat să merg repede acolo. El nu se putea desplasa. Noi am spart uşa apartamentului, iar pe Elisabeta am găsit-o moartă în vană. A făcut infarct. Tatăl a murit la doi după aceea”, a mai povestit Eva Paul.



Deşi a încercat să afle cine au fost ucigaşii micuţei Laura, membri familiei nu au aflat niciodată. După 20 de ani, Eva Paul nu şi-a pierdut speranţa. „Cred că se va afla până la urmă. Dar o să mai treacă mult timp. Nu se poate să nu se afle adevărul”, a încheiat Eva Paul.



CITEŞTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:

DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său


REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi


DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa

Laura Andreea Lenau
image
image
image
Timişoara: Campania "20 de ani de libertate", ştampila

CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate

REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA

Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara

Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani

DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război

Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist

DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta

DECEMBRIE '89. Manifestanţii ucişi după ce s-au refugiat în casa scărilor

DECEMBRIE '89. Şi-a pierdut iubita şi piciorul stâng

DECEMBRIE '89 Ordinul de recucerire a tancurilor cu orice preţ a dus la măcelul din Girocului

DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună

Decembrie '89. Primele victime ale represiunii de la Timişoara

Decembrie '89. Soţia eroului Ferkel: "Aş fi renunţat din tot sufletul la libertate să îl pot avea pe soţ alături"

Decembrie '89. Crimele odioase de pe treptele Catedralei din Timişoara

DECEMBRIE `89: Şi-a găsit sora împuşcată în cap în măcelul de pe Podul Decebal

DECEMBRIE ‘89. Împuşcat în ochi lângă oftalmologie

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite