VIDEO-Vezi aici cum a salvat un ţăran din Şendreni oraşul Galaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandu Gheorghiu din Şendreni l-a învăţat pe premierul Boc cum să reducă nivelul Dunării prin deschiderea ecluzelor canalului Dunăre-Marea Neagră. La doar câteva ore după dialogul dintre sătean şi premier, măsura a fost pusă în practică, iar debitul Dunării a scăzut.

Autorităţile locale spun că ar fi primit felicitări de la Guvern şi că vor propune Consiliului local premierea lui Sandu Gheorghiu.

Inclusiv viceprimarul Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco spune că Gheorghiu trebuie considerat un erou.

Sursa Video Youtube-preluare TV GALAŢI

Sandu Gheorghiu (51 ani), un muncitor ars de soare, fără prea multă carte, care se spetea muncind la digul pentru apărarea comunei Şendreni, i-a oferit premierului României soluţia pentru a scăpa Galaţiul de inundaţiile provocate de viitura pe Dunăre.

Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură !


Ideea, mai mult decât simplă - adică deschiderea ecluzelor la canalul Dunăre-Marea Neagră - i-a lăsat cu gura căscată pe specialişti, care până atunci întocmeau scenarii privind demolarea unor diguri.

Băsescu: "Gălăţenii pot dormi liniştiţi, oraşul nu va fi inundat"


Sandu Gheorghiu era frământat de idee de mai multe zile şi spera ca la un moment dat să ajungă în comună un ministru care să evalueze pericolul şi căruia să-i poată spune ce crede el despre rezolvarea crizei.

Dunărea şi Siretul dau semne de retragere. Pericolul de inundaţii nu a dispărut: cotele maxime ale fluviului fiind aşteptate pe 10 iulie

Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare


Când l-a văzut pe Emil Boc pe dig, luni dimineaţă, şi-a luat inima în dinţi.

„M-am dus şi i-am spus: «Domnu Boc, am lucrat zece ani la Canal. Ştiu că este o diferenţă de cotă între Cernavodă şi Agigea. De ce nu daţi drumul la ecluză?» El mi-a răspuns că nu ştie despre ce-i vorbesc, dar că o să-l întrebe pe Borbely. Eu i-am spus exact ce ar trebui să facă", a povestit Sandu Gheorghiu, pe care l-am găsit muncind din greu la digul pentru salvarea Şendreniului.

Motopompe şi generatoare electrice din Belgia şi Austria pentru reducerea efectelor inundaţiilor la Galaţi

GALERIE FOTO/ Alertă! Galaţiul, sub ape. Zona industrială este parţial inundată


Că omul ştia ce vorbeşte şi că soluţia lui s-a dovedit salvatoare, ne-au confirmat mai mulţi martori, printre care şi Paul Cristea, primarul comunei Şendreni.


„Am fost de faţă când i-a spus premierului ce crede el că-i de făcut. Apoi, am fost sunat de la Guvern pentru a da detalii despre acest om. Din câte am înţeles, se intenţionează să i se acorde un premiu. Vom iniţia şi noi o hotărâre de Consiliul local, ca să îl recompensăm", ne-a declarat Paul Cristea, primarul Şendreniului.


Ecluza de la Cernavodă a fost deschisă luni seara pentru a se deversa în Canalul Dunăre-Marea Neagră o parte din surplusul de apă rezultat în urma inundaţiilor, a declarat confirmat, marţi, ministrul Economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Adriean Videanu.

Gheorghiu i-a sugerat ideea premierului, în timop ce acesta îi umplea roaba

image


Povestea unei idei


Extraordinara idee i-a venit lui Sandu Gheorghiu într-un moment de răgaz. După ce, mai bine de trei zile şi trei nopţi, lucrase la construcţia digului de apărare al comunei în care locuieşte, „i s-a aprins beculeţul"


„Eram cu vecinul pe marginea digului, la o pauză de ţigară. Discutând cu el, i-am zis că am lucrat mai bine de zece ani la canal şi atunci mi-a venit ideea. Eram atât de convins că-i bună încât am zis că dacă vine Boc sau Băsescu, eu le-o spun", a povestit Gheorghiu.

1400 de militari, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea unui dig de 4,5 km la Galaţi

Tipic românesc/ Au fost retrocedate până şi terenurile de sub Dunăre!

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Dezastru: Dunărea a luat în stăpânire Gara Fluvială, Zona Liberă şi Restaurantul „Marinarul”! (GALERIE FOTO)


Învăţaţi să se lupte cu inundaţiile


Omul cu ideile locuieşte în Şendreni, în casa mamei sale, o construcţie care a mai suportat patru inundaţii şi care acum s-a scufundat mai bine de 70 de centimetri în pământ.


Din momentul în care s-a aflat de codul roşu de inundaţii, Gheorghiu, împreună cu prietenul şi vecinul său Gheorghe Simion au fost prezenţi pe diguri, acolo unde au fost muncile cele mai grele.


De altfel, tot ei le-au dat ideea jandarmilor, să demoleze un gard din sârmă ghimpată care împrejmuia terenul aparţinând Penitenciarului Galaţi. „După ce au dărâmat gardul ăla, au putut să care cu utilajele nisipul. Până atunci ne chinuiam cu cârca", a explicat Gheorghe Simion

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite