Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 24 de ore înainte de prognozata viitură şi în plin cod roşu de inunundaţii şi galben de precipitaţii, autorităţile au demontat o parte din hidro-baraj. Un segment de 700 de metri din digul construit pentru a apăra Valea Oraşului de viitură a fost demontat de angajaţii ISU în cursul zilei de ieri

Botoşani: Oameni înghesuiţi în containere

Motivul? Viitura, despre care s-a repetat obsesiv în declaraţiile oficiale că ar fi cel mai mare pericol care ameninţă Galaţiul după cel de-al doilea Război Mondial a devenit brusc inofensivă.

Băsescu: "Gălăţenii pot dormi liniştiţi, oraşul nu va fi inundat"


Locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi afirmă că acest hidro-baraj devenise practic inutil.


„Pentru un eventual caz de forţă majoră, au fost păstraţi sacii de nisip, iar această barieră artificială (hidrobarajul), care a fost dezumflată, se poate reface în mai puţin de zece minute. Oricum, din informaţiile pe care le avem, apa nu va mai ajunge nici măcar până la nivelul hidrobarajului", a declarat acesta.

Pentru montarea sistemului de apărare devenit brusc inutil, au muncit zi şi noapte, timp de peste o săptămână, peste 2.000 de oameni veniţi din toată ţara.

Dunărea şi Siretul dau semne de retragere. Pericolul de inundaţii nu a dispărut: cotele maxime ale fluviului fiind aşteptate pe 10 iulie

Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare

Stradă închisă din cauza inundaţiilor în Tulcea. În Cernavodă au fost evacuate 36 de persoane


După cum au confirmat şi specialiştii de la Apele Române, sugestia pe care i-a dat-o premierului un bărbat din Şendreni, Sandu Gheorghiu, de a deschide parţial ecluzele de la Agigea, pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, s-a dovedit utilă.


Digul gonflabil a fost strâns pentru a facilita circulaţia în zonă. Parte din viitură a fost preluată pe Canalul Dunăre Marea Neagră, iar până mâine, prin lacul de acumulare de la Stânca Costeşti va fi preluată şi viitura de pe Prut. Din prognozele noastre, se pare că apa nu va atinge nivelul primului baraj de saci de nisip.Totuşi oricând se pot produce infiltraţii sau breşe în alte părţi ale vechiului dig", ne-a declarat Dan Buruiană, purtător de cuvânt în cadrul Companiei Apele Române Galaţi.


Pe de altă parte, există încă semne de întrebare, legate de precipitaţiile prognozate de meteorologi.


" Singura incertitudine este legată de umflarea afluenţilor Dunării ca urmare a ploilor căzute şi a celor prognozate", consideră Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a "Dunării de Jos".

Motopompe şi generatoare electrice din Belgia şi Austria pentru reducerea efectelor inundaţiilor la Galaţi

GALERIE FOTO/ Alertă! Galaţiul, sub ape. Zona industrială este parţial inundată


Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi, inclusiv pentru Galaţi, valabilă de vineri, de la ora 8.00 şi până sâmbătă, la ora 10.00. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse, chiar şi 50 de litri pe metru pătrat.

1400 de militari, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea unui dig de 4,5 km la Galaţi

Tipic românesc/ Au fost retrocedate până şi terenurile de sub Dunăre!

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Dezastru: Dunărea a luat în stăpânire Gara Fluvială, Zona Liberă şi Restaurantul „Marinarul”! (GALERIE FOTO)

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite